АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
СВЕТЪТ Е ЕДИН И НЕДЕЛИМ. НЯМА БИТКА МЕЖДУ ДЕМОКРАЦИИ И АВТОКРАЦИИ. БИТКАТА Е НА ЗАПАДА СРЕЩУ ОСТАНАЛИЯ СВЯТ

Фёдор Лукьянов - 29 август 2022
Канвал Сибал, бивш министър на външните работи на Индия, посланик на Индия в Русия 2004-2007 г.
Расиган Махарадж, главен изпълнителен директор, Институт за икономически изследвания в иновациите към Техническия университет Тсване (Южна Африка)

Интервю на Фьодор Лукянов за предаването „Международное обозрение

Канвал Сибал:

До известна степен тенденциите, които сме виждали преди, се задълбочиха и влошиха. И може да се каже, че се оформиха определени необратими международни процеси.

Първо, пълен крах на отношенията между Русия и САЩ. Не че преди бяха нормални. Но американският и европейският отговор на кризата в Украйна, драконовските санкции, насочени срещу Русия, сложиха край на дипломацията. Санкциите са странни, защото целят да заличат Русия от географската карта, но това е невъзможно. Русия е най-голямата държава в света. Невъзможно е да се води политика, сякаш Русия може да бъде изолирана, а светът да продължи да съществува в мир. Така че това е пълен провал.

Второ, няма и не се очаква никаква система за европейска сигурност. Ако е имало надежди за появата й, те са се разсеяли.

Трето, Западът превърна финансите в оръжие и тази тенденция ще има дългосрочен ефект. Предприетите стъпки за конфискуване на държавни активи и частни средства без каквито и да било правни процедури ще имат дълбоки последици. Останалият свят наблюдава внимателно. Очакват се мерки, не незабавни, а постепенни, но те ще бъдат взети, за да се избегнат сериозни щети.

Незападният свят ще намали зависимостта от долара, където е възможно. Започва търговията с национални валути и този дълъг процес не само ще разклати господството на долара, но ще засегне цялата американска хегемония във финансовата сфера. Което от своя страна води до фрагментация на международната система и глобалната икономика.

Няма битка между демокрации и автокрации, както твърди Западът. Това е огромно опростяване. Повечето от незападния свят не са автокрации – те просто живеят според собствените си принципи. Така че правилното описание на случващото се не е демокрация срещу автокрации, а Западът срещу останалия свят. Западният дискурс за ценности и основан на правила ред започва да звучи все по-празно. Той става все по-малко приемлив за останалия свят по отношение на представите за това как трябва да бъде подреден световният ред. Това означава, че многополярността набира скорост и глобализацията, която беше атакувана преди, сега започва да губи смисъл.

Светът е един и неделим

Расиган Махарадж:

Според Програмата за населението на ООН населението на света ще достигне 8 милиарда през октомври. Но здравето на всички тези хора е застрашено и събитията от последните години потвърдиха това.

Близо две години след като Индия и Южна Африка предложиха да пуснат медицински продукти, важни за лечението и превенцията на COVID-19, Световната търговска организация реши да действа по различен начин, проблемът се проточва и отшумява. И това е след като загубихме милиони хора от тази болест.

Това е доказателство за това как работи геополитическият ред, каква е неговата основа и инструменти. Ясно е чии интереси обслужва и кои корпорации стоят зад него. И зад това се вижда историческата траектория на това как правителствата спират да представляват интересите на хората и започват да представляват интересите на определени групи.

Светът е един и неделим, следователно най-високата степен на неравенство представлява заплаха за всички. Провалът на СТО да вземе решение, което е важно за всички, е доказателство, че трябва да трансформираме многостранните институции, за да отразяват наистина универсални интереси, в противен случай ще се изправим пред природното бедствие, което знаем, че идва. И трябва да се уверим, че институциите служат на интересите на същите тези 8 милиарда и че всички ползи са равномерно разпределени между тях.

Източник - Россия в глобальной политике