АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
ТРАГЕДИЯТА НА КАЗИОННАТА НИ ИНТЕЛИГЕНЦИЯ И ПРОПАДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Иван Спирдонов - 29 август 2022

Едно от най-трагичните наблюдения у нас е, че значителна част от интелигенцията се е вкопала дълбоко в статуквото си. Вместо да гледа напред и да формира визии за бъдещето, да е променящата, революционната сила в обществото, както е задължително за всяка интелигенция, нашата е в ступор. Това в най- голяма степен се отнася за казионните интелектуалци – тези, които работят в системата на образованието и държавните структури. Вместо да виждат матрицата и да търсят изходи от нея, да осмислят нови идеи и да произвеждат нови научни знания, мозъците на тези дивидууми са изпаднали в дълговременна летаргия, бетонирали са се в бункерите на някакво уж настояще, което всъщност е минало.

Пропаднали са окончателно в жалката си „зона на комфорт“. Единственото им занимание е да се ослушват за повече бюджет или нови грантове, а единственото им притеснение е дали някой или нещо може да ги размърда, както и дали ще успеят да бетонират в подобни бункери колкото се може повече членове на фамилията. Съвсем тайничко, обикновено преди заспиване или след третото питие, същите мечтаят и те да имат повече, още повече и повече пари, коли, къщи, вили, жени, мъже, мебели, бяла и черна техника… Това възвишеност, духовност, идеи…това за тях са забравени понятия. Жалка работа!

Затова и те вече не са никаква интелигенция, а са само мелези между търговци и чиновници, винтчета в свръхпазарната матрица, продаващи все по- некачествено образование и плагиатствани научни доклади. Превърнали са се в дребнодушни подлизурковци на управляващата олигархия, постоянно припяващи официалните либерално – глобалистки мантри. В същото време и същите мантри – либерализъм, демокрация, глобализация, свободен пазар, индивидуализъм и материализъм unlimited, евроатлантически ценности, отворено общество, money makes the world go round..и т.н. отдавна са презряни от истинските свободни интелектуалци и у нас и по света.

Тези истински „красиви умове“ мислят и разискват помежду си теми като многополюсен свят, изход от либерално-глобалистката матрица, гнет на технологиите, опасностите от нов глобален феодализъм, глобални рискове, възможности за развитие на собствените им общества и т.н. А у нас дребните душички, изживяващи се като някаква назначена интелигенция, потъват ли потъват в собствената си незначителност и нихилистична дребнавост, лишавайки и без това ударно затъпяващото ни общество от всякаква надежда. Духовната смърт на голяма част от интелигенцията ни е една от основните причини за националната ни дегенерация, за липсата на визия за бъдещето и за скоростното ни падение. Малкото истински наши свободни интелектуалци нямат нито силата, нито възможността да променят това. Мъка…трагедия…

Иван Спирдонов е български писател, бивш журналист, автор на книгите „Трансхуманизмът: Програмираната еволюция на Homo sapiens“, 2021 г. и „Сатанизъм Unlimited – Самоунищожението на бялата раса“, 2018 г.

Източник - Фейсбук