АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Убийството на философи не е част и функция на войната, а терор над човешкия ум и свободата

Димчо Димов - 29 август 2022
The Death of Socrates Giambettino Cignaroli, 1762

Темата не е за Дугин, Дугина или Сократ, а за фашизма, цензурата и цивилизацията!!!

Тъкмо си намисля тема, по която да блесна литературно иии…. Пляс, изтрещи такава грандиозна и съвършено неочаквана простотия, че предишната ми тема издъхва безпомощна и никому ненужна. Аз даже не я харесвам вече, щото е някаква безлична и безинтересна. Тази тема, предишната, остарява още преди да се е родила и новите дефилират нагло и неудържимо. Мисля си, ей сега вече ще напиша по темата за Дугин и по какво си приличат с любимия ми Сократ, и за това, че убиването на философи не е част и функция на войната, а терор над човешкия ум и свободата, без значение кой е философът и какви са неговите идеи. Стига философът да не е някоя грантовска подлога, разбира се.

Исках да напиша за това, че косвено прието, убийството на философ е „война“, но не в общоприетия смисъл, а явление много по-зловещо – война срещу мъдростта, срещу словото, срещу духа, директно насочена срещу човека, като същество осъзнато и разумно.

Убийството на Дугин (метафорично) прилича на убийството на Сократ – убийство заради идеи, думи, разговори, мисли… Те не искат физическата смърт на определено живо човешко същество, това просто не им е достатъчно. Искат да убият идея или система от идеи. Не е нужно да зная какво е писал или говорил Дугин. Той си има своята аудитория и последователи, които му се възхищават и не се нуждае от моята защита или симпатия.

Но изплува фактът, че съществува страница в мрежата, където можете да видите идеологически противници на някакъв човек, режим или система, които биват отмятани, като заклани животни с печат „ликвидиран“. Луда работа, нали? Някой излезе с теорията, че терористичният акт е изфабрикуван. Ала фактът на тази интернет страница вече обезсмисли теорията за фалшивия терористичен акт и вече дори да е фалшив, то страницата не е фалшива, а реален информационен обект, който има определена цел.

Тази страница е изумителен феномен в най-новата история на човечеството. Тя е по-ужасяваща от всеки реален терористичен акт. Дори от война е по-ужасяваща. Информацията в нея сама по себе си е терор и война. На нея можете да прочетете имената на писатели, философи, политици, музиканти и нормални хора, които си позволяват да имат свое лично мнение по определени въпроси. Бих я оприличил на газова камера, в която са настанени жертвите, очакващи своята екзекуция и получаване на червения печат „ликвидиран“.

Колкото и да мисля по въпроса умът ми не побира тоя варварски вандализъм над цялата цивилизация. Зад тая страница застава целият „цивилизован свят“, без значение какво се разбира вече под думата „цивилизация“ в условията на пълен познавателен срив.

Разбирате ли? Дугин и Дугина не са важни. Те са важни, разбира се, за определена група хора, която има определени ценности и приоритети. Дугин и Дугина не са общовалиден фактор и не касаят цялото човечество. Но тази страница, с набелязаните за „ликвидиране“ живи хора, касае цялото човечество и в нея няма нищо цивилизовано. Забелязвате ли колко безнадеждно остаряла е темата, която беше актуална само преди три дни? Чак се чувствам старомоден, пишейки по нея.

Източник - Фейсбук