АНАЛИЗИ > СТАТИИ
С УПАДЪКА НА ЗАПАДНИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ КАПИТАЛИЗМЪТ Е В КРИЗА – НАВЛИЗА В НОВА ФАЗА

Жоао Ромейро Ермето - 02 септември 2022

Енергийната криза в Европа, прокси войната в Украйна, бунтът в Глобалния Юг и разширяването на БРИКС са проявления на упадъка на западния империализъм и нарастващите противоречия на световната капиталистическа  система.

Слабите и уморени капиталистически елити на Запада, опиянени от собствената си власт, безчувствени към човешката болка, неспособни на човешка емпатия, изглеждат днес голи – крале без дрехи.

Докато американската и европейска империи са в упадък, тяхното колективно невежество става все по-явно. Явни са опитите им да заличат минали кризи и престъпления. Големите империалистически войни от 20-ти век изглеждат за управляващата класа просто индивидуални провали в една иначе здрава система, основана на заслуги, гордост, свобода и демокрация. Ужасяващите действия, извършени от Великобритания, Франция и Съединените щати в останалия свят никога не се осъждат категорично – само когато се налага, срещу тях се възразява бегло и неясно.

В продължаващата прокси война в Украйна Западът бяга от мирните преговори и налива пари в оръжейната индустрия  в опит да спре убийствата чрез убийства. Това е пример за така наречения „капитализъм на бедствията“ и отразява логиката на капиталиста: „никога не оставяйте кризата да си отиде напразно“.

И все пак липсата на подкрепа в Глобалния юг за прокси войната, водена от Съединените щати и техните васали – чудовището на Франкенщайн от НАТО – показа, че повечето държави в света не се придържат към бинарната логика на Вашингтон, според която „или сте с нас или срещу нас”.

Това отдалечаване от досегашното принудително сближаване със Запада също разкри крехкостта на самия блок НАТО.

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) заедно представляват приблизително 40% от световното население. Този блок от държави успя да се запази единен по време на конфликта в Украйна.

Нещо повече, той започна да се разширява в BRICS+, като се стреми да добави нови държави към себе си, като начало това са Аржентина и Иран .

Има дори обсъждане на BRICS+, което потенциално да включва и Турция, Египет и Саудитска Арабия .

Саудитска Арабия, дългогодишен западен съюзник, е точно страната, която създаде възможности американската империя да продължи да поддържа огромни дефицити от 70-те години на миналия век на базата на петродолара. Но сега Рияд като че ли вече се отказва от традиционната си позиция на васал.

Саудитска Арабия вече заема твърда позиция в рамките на ОПЕК+, което означава поддържане на тесни връзки с Русия.

Междувременно Съединените щати се опитаха да убедят Венецуела да осигури петрол, за да облекчи енергийната криза на Запада, след като десетилетия  преди това бяха третирали свързаното с Уго Чавес правителство като парий. Това е огромен неуспех на бруталната кампания на Запада на санкции и блокада срещу Венецуела и нейния народ.

Още по-фрапантен е отказът на повечето страни по света да приемат едностранните санкции, които Западът наложи на Русия. Някогашната готовност да се следват западните указания сега вече я няма.

Със Съединените щати са само обичайните заподозрени: неолибералният Европейски съюз, Австралия, Япония и още няколко страни. Голямата част от останалия свят отхвърли 500-годишното колониално управление на Запада.

Десетилетия империалистическа война срещу комунизма потискаха антикапиталистическите идеологии, затруднявайки възникването на алтернативи.

Смазването на антикапиталистическото ляво движение (което сега бавно започва да се появява отново) даде зелена светлина на капитализма да се наложи над народите по света, което доведе до колонизация на техните сърца и умове в мащаб, който никога не е съществувал  преди. Това беше неолибералната фаза на капитализма.

В същото време липсата на значими алтернативи на капитализма през последните десетилетия попречи на капиталистическите елити да прехвърлят отговорността за проблемите, които създават, и да обвиняват за това конкурентни системи или идеологии.

Сега, когато тези проблеми рязко се изостриха мейнстрийм медиите и политическата класа на Запад се опитват да хвърлят в изкупителна жертва имигрантите, „другите“, Китай и Русия.

И все пак сред големите маси от хора по света има общото усещане, че това, което е необходимо, е:

  1. социална промяна;
  2. стабилно бъдеще, където болката на социално и индивидуално ниво не се превръща в постоянна нормалност;
  3. устойчив свят, който може да остане обитаем;
  4. здрави социални отношения;
  5. сигурност на работното място, способността да осигурите семейството си, без да живеете от заплата до заплата.

Хората по света искат това, защото животът, пълен с безпокойство и отчаяние, не е проблем само на Третия свят; той е широко разпространен и в имперското ядро ​​на Запада. И не някой друг, не чужда идеология създаде тези проблеми. Това бе резултат на собствените политики на западните правителства – политики на егоизъм, разрушение, господство и стремеж към печалба, които са самата същност на капиталистическата идеология.

Капитализмът действа като злокачествен тумор. Разраства се безспир с пълно пренебрежение към човечеството или природата.

Докато историческият възход на капитализма на Запад се основаваше на стоковото производство, неговият характер, свързан с търсене на печалба и експанзия изискваше износ на капитал. По този начин западният капитализъм пренасочи производството другаде, в по-бедните държави в света, така че неговата средна класа да може да се почувства освободена и пречистена от умората и „мръсотията“ на ръчния труд.

Освен това, контролирайки потока от капитали, Западът можеше да контролира и динамиката на изнесените надалеч индустрии. Когато местните правителства в държавите, в които бяха изнесени тези индустрии се опитаха да си върнат природните ресурси в полза на собственото си население, западните капиталистически елити използваха своите подставени лица – компрадорски политици, съдебни системи, бюрократи, идеолози, мозъчни тръстове, военни и милиции – за да направят така, че местните национални интереси да не надделеят.

Тази динамика бе в продължение на много десетилетия успешна. Малкото неуспехи на западния капитализъм в страни като Куба, Северна Корея, Венецуела и Никарагуа бяха заклеймени от него и тези страни бяха санкционирани и мачкани чрез характерни за мафията маневри на изнудване, измама, заплахи, сплашване и сегрегация.

Имаше няколко фактора, поддържащи хегемонията на западния неолиберален капитализъм в световен план през последните няколко десетилетия:

  1. липса на достатъчно силни алтернативи,  оспорващи западния империализъм,
  2. рискът да се сблъскате с брутално противодействие от негова страна и да бъдете блокирани и мачкани от него, и
  3. трудността при координиране между страните и организиране на колективна алтернатива на господството на западния еднополюсен свят.

Ситуацията днес обаче изглежда съдържа нещо ново.

Огромният отказ на Глобалния Юг да се съобрази със западните санкции срещу Русия на фона на прокси войната на НАТО в Украйна показа, че хегемонията на Запада е изправена пред сериозна предизвикателство.

Това нарастващо системно предизвикателство има множество измерения.

Първо, легитимността на капитализма беше разтърсена от финансовата криза от 2008 г., която за голяма част от света все още продължава.

Тази катастрофа показа ясно, че западното капиталистическо управление не може да осигури нищо освен несигурността за 99% от населението, като същевременно дава комфортен живот само на 1% от човечеството.

Второ, повече от десетилетие Русия планира алтернатива на системата за финансови съобщения SWIFT и поне от 2012 г. Китай започна да разработва своя собствена. Това сближи двете страни на финансово ниво.

Изключването на Русия от SWIFT от страна на Запада в отговор на войната в Украйна ще има голям обратен ефект, защото слага край на западния монопол върху глобалния поток от финансови капитали и дава тласък на съвместен китайско-руски проект за създаване на алтернатива, която привлича държавите от Третия свят.

Западната финансова война срещу Русия създаде възможности, които позволиха на американската империя да функционира от 70-те години на миналия век на базата на безразборно печатане на долари и продажба на дългове.

Като се има предвид, че Европейският съюз показа, че действа като васал на САЩ, това безразборно печатане и скоростното увеличаване на всички дългове ще продължат да растат, докато станат твърде големи, за да им бъде намерено решение.

И накрая, енергийната криза, която западните санкции срещу Русия отприщиха в Европа накара всички да видят ясно, че капитализмът изисква големи количества енергия, за да произвежда постоянен поток от стоки. Това подчертава пред страните от  Третия свят голямото значение на техните природни ресурси и подчертава неравностойната диалектика между господар и роб.

Докато Третият свят няма нито военен, нито финансов капацитет, за да се противопостави изрично на западния империализъм, ресурсите, които притежава, му дават изключително голяма власт.

Западът просто не може да функционира без постоянния поток от ресурси, добивани отвъд океана – обикновено от страни от Третия свят,  които след това се трансформират другаде, под негово управление, чрез капиталистическо производство, в продукти, които се продават. Този процес е това, което позволява на Запада да реализира такива огромни печалби.

Това измерение на потока от ресурси често се приема за даденост. Но един опит за координация от страна на производителите на енергия от Юга може да постави Запада на колене само за седмици или поне да даде възможност на страните от Третия свят да започнат да създават собствени национални и регионални проекти извън опеката на капиталистическия империализъм.

Светът се движи от „голямата шахматна дъска“ на Збигнев Бжежински към нова игра със сложността на китайската Weiqi (популярна на Запад като Го).

И не само Крал Капитализмът е гол, но няма никой на кормилото, докато той тласка  кораба на световното развитие направо към центъра на разрастваща се и все по-страшна за него буря.

Жоао Ромейро Ермето  е учен, родом от Бразилия, където е учил инженерство и след това икономика в Университета в Сан Пауло. По време на катаклизмите на финансовата криза той работи като инвестиционен банкер и след това основава компания, която произвежда и популяризира изкуство и култура. През 2013 г. емигрира в Германия, учи философия и култура и защитава докторска степен по философия. Изследванията му се фокусират върху критиката на капитализма.