АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Просто е загубена мярката. Време е да се проумее от всички

Зорница Илиева - 05 септември 2022

Пускаш ТВ-екран и хоп – отново Зеленски. Четеш информация за традиционен филмов фестивал, а тя започва с реч на Зеленски, който сравнява „трагедията в Украйна с филм без музика на Мориконе”. Познавач е човекът, актьор! Знае как емоционално да засвири на тънката струна на де-що има италианец или киноман по света.

Возиш се на влак в Австрия и при проверка на билетите украинка с дете показва само паспорт, контрольорът козирува, отива някъде, връща се и подава билет. Без пари, естествено. Другите гледат смръщени, но мълчат.

Шолц и Макрон пишат на Вучич да се вземе в ръце и да прокара „тежките решения”, които не са нищо друго освен да признае Косово като независима държава. Ще му пратят и нови съветници в подкрепа на Лайчак. Ама дали след това ще оцелее физически, не е същината на въпроса, нали? Балканите трябвало да мирясат. Със София нямаха такива проблеми. Там т.н. западни натегачи бързо-бързо предадоха интересите на страната и вдигнаха под команда т.н. вето за РСМ, а после убеждаваха без ентусиазъм, че „това е правилното решение”, което отваря пътя към…..Всъщност към какво?

Днес пък ни убеждават, че ЕС „няма да се разпадне и това е московска пропаганда”. Ама това го пишат и говорят някои на Запад, а у нас руски ТВ-та не се гледат. Зеленски иска да се забрани издаването на всякакви визи за руснаци и още да се забранят в Европа всякакви руски медии, защото било „пропаганда”. Ние четем какво казва президентът Тръмп и се чудим „а сега накъде, Америка?” Байдън бил последен стадия на алцхаймер, а изборите им били фалшифицирани. Щом там може, защо у нас да не може? Нали сме едно семейство?

Ще ни гостува македонският премиер. Ще искал ел.ток. От Козлодуй ли? Нали само това остана от соца и го плюха без мяра години наред. Една тръба без разклонения направиха и тя застана като залък в устата на атлантиците у нас. Всичко друго като идеи за енергийна независимост погребаха, защото играта по чужда свирка носи лични дивиденти, повярвайте.

Еди Рама за пореден път използва нелицеприятни думи по адрес на България, ама ние сме толерантни и цивилизовано посрещаме посланика им в нашето МВнР, за да му кажем, че „така не може”. Може и още как! Щом сме допуснали да се държим като марионетки, значи всичко можем да изтърпим. Издръжлив народ сме, няма спор. И туршии ще направим, и олио от Украйна ще ползваме, и брашното ще им ядем, и мляко на прах ще използваме и то заедно с яйца на прах, както и онези канцерогенни мазнини, но ще се докопаме до „зелено” следващата пролет. Това го можем. Не като чехите, които се събраха около 75 хиляди в Прага и скандираха срещу ЕС и НАТО, за да покажат,че този път 1968г може да има друга насоченост. Дошло е до гушата явно. И там правителството им го назначиха, и то също е послушно. И те ще оцелеят, познаваме си ги.

Въпросът е този свят ще си дойде ли на мястото? Защото случващото се е шизофренно. Омразата, санкциите и заплахите няма да донесат политическо дълголетие За някои лидери е повече от ясно. Пешки са. Да му мислят големите играчи. Огънят пари и под техните крака. Историята е красноречива. Просто е загубена мярката. Време е да се проумее от всички.

Източник - Фейсбук