АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Немската лудост набъбва

Николай Малинов - 09 септември 2022

Немското правителство подготвя мерки за икономическо откъсване от Китай. Това означавало да се направи Китай непривлекателен за немския бизнес. Сред мерките са отказ например от гаранции за инвестиции в Китай, пренасочване на заеми от държавната насърчителна банка KfW  към проекти в други азиатски страни, прекратяване на насърчаването на търговски панаири и обучение на мениджъри в Китай.

И тук немските политици използват магическата дума „диверсификация“, което си е нещо противоположно на замисленото, след като става дума за изолация, за отстраняване на някой. И учениците знаят, че „диверсификацията“ е разнообразяване, обогатяване. Немските политици обаче не са ученици на Земята, те са учили в някой марсиански университет.

И какви ще са за Германия първите последици, които се виждат с просто око? Външната търговия на Германия ще бъде ударена жестоко. Миналата година например търговският оборот с Китай е достигнал до  245 милиарда евро. Най-напред  на Volkswagen ще му бъде нанесен нокдаун – концернът прави  половината си печалба в Китай. Що се отнася до вноса, Германия разчита на Китай за внос на редкоземни елементи.

И защо е тази самоизолация? Какви са аргументите? Германия бръщолеви нещо за демокрацията и за неспазването на човешките права, но това е именно „бръщолевене“, след като стана ясно, че Германия не само няма нищо напротив, но се и натиска да търгува със страни като Катар, Саудитска арабия и други подобни, в които демокрацията е абсолютно непознато явление, затова пък убиването с камъни е нормална юридическа практика по тези земи.

„Не можем да изолираме Китай“, била казала Хилдегард Мюлер, ръководител на германската автомобилна асоциация VDA, пред дигиталното издание Table Media. „Това би било наивно – и фатално, както политически, така и икономически.“ (цит. по economic.bg).

Наивно и фатално, но лудостта на немските политици е в разгара са. Тя ще стовари юмрук и върху немския бизнес, и върху немските потребители. Затова пък  интересите на САЩ, така както ги разбират отвъд океана, ще бъдат обслужени. Да се чуди човек как политици на такава мощна страна като Германия могат да полегнат толкова безрезервно и обидно на американците.

НИКОЛАЙ МАЛИНОВ е роден на 12 септември 1968 г., женен, с две деца. Завършил е висше образование с магистърска степен по специалността „История" в Киевския държавен университет „Тарас Шевченко". Издържал е изпити за докторантски минимум по специалността „Международни отношения" към Институ­та по международни отношения в Киев, Украйна. В периода 1988-2008…