АНАЛИЗИ > СТАТИИ
МОНАРСИТЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ОТИДАТ НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА

Крис Хеджис - 14 септември 2022

Никоя институция не помага да се замажат престъпленията на империята и не подкрепя класовото управление и превъзходството на белите толкова ефективно, както прави това британската монархия.

Угодническото отношение към кралица Елизабет II, както в Съединените щати, които някога направиха революция, за да се отърват от монархията, така и във Великобритания, е в пряка пропорция на страха, обзел дискредитирания, некомпетентен и корумпиран глобален управляващ елит.

Глобалните олигарси не са сигурни за следващото Елизабет II поколение кралски марионетки, че те ще се справят с работата си. Това са посредствености, които включват принц педофил и неговия брат, капитан и ексцентричен крал, който прибра куфари и чанти, пълни с 3,2 милиона долара в брой от бившия министър-председател на Катар шейх Хамад бин Джасим бин Джабер Ал Тани, който имаше милиони, скрити в офшорни сметки. Да се ​​надяваме, че са прави.

Да имаш монархия в съседство е все едно да имаш съсед, който наистина си пада по клоуните и е измазал къщата си със стенописи на клоуни, показва кукли клоуни по всеки прозорец и има ненаситно желание да слуша и обсъжда новини, свързани с клоуни,“ написа  през миналата година Патрик Фрейне  в The Irish Times. „По-конкретно, за ирландците това е като да имаш съсед, който наистина си пада по клоуни, а освен това дядо ти е бил убит от клоун.“

Монархията замъглява престъпленията на империята и ги обвива в носталгия. Тя възхвалява превъзходството на белите и расовата йерархия. Оправдава класовото управление. Подкрепя икономическа и социална система, която безчувствено отхвърля и често предава на смърт онези, които се считат за по-низша порода, повечето от които са цветнокожи. Съпругът на кралицата принц Филип, който почина през 2021 г., беше известен с правенето на расистки и сексистки забележки, учтиво обяснени в британската преса като „ гафове “. Той описа Пекин, например, като „отвратителен“ по време на посещение през 1986 г. и каза на британски студенти: „Ако останете тук много по-дълго, всички ще сте с цепки в очите. 

Виковете на милионите жертви на империята; хилядите убити измъчвани, изнасилвани и хвърлени в затвора по време на бунта на Мау Мау в Кения; 13-те ирландски цивилни , застреляни в „Кървавата неделя“; повече от 4100 деца от местните индианци, които са загинали или са изчезнали в канадските училища-интернати, финансирани от правителствени институции, създадени за „асимилиране“ на местните деца в евро-канадската култура, и стотиците хиляди убити по време на инвазията и окупацията на Ирак и Афганистан са скрити зад възторжените възгласи, огласящи кралските шествия и сакралната аура, която подмазваческата преса създава около образите на британската аристокрация. Отразяването на смъртта на кралицата е  умопомрачаващо празнословие, което се лее по световните медии. Би Би Си показа в събота, когато принц Хари и принц Уилям, придружени от съпругите си, разгледаха цветята на баба си, изложени пред замъка Уиндзор, как медиите повтарят приказките на създателите на митове и публицистите, наети от кралското семейство.

Кралските особи са олигарси. Те са пазители на своята класа. Най-големите земевладелци в света включват крал Мохамед VI от Мароко със 176 милиона акра земя, Светата Римокатолическа църква със 177 милиона акра, наследниците на крал Абдула от Саудитска Арабия с 531 милиона акра и сега крал Чарлз III с 6,6 милиарда акра земя. Британските монарси притежават почти 28 милиарда долара. В същото време британската общественост ще предостави субсидия от 33 милиона долара на кралското семейство през следващите две години, въпреки че от 1955 г. досега е най-дългият период, през който доходите на средното домакинство в Обединеното кралство са спадали , а 227 000 домакинства са останали без дом във Великобритания. 

За управляващата класа кралските особи си струват разходите. Фактите показват, че те са ефективни инструменти за подчинение. Британските пощенски и железопътни служители отмениха планираните стачки заради заплащането и условията на труд след смъртта на кралицата. Профсъюзите  отложиха своя конгрес. Членовете на Лейбъристката партия изляха искрена почит към монархията. Дори глобалното движение за опазване на околната среда Extinction Rebellion отмени за неопределено време планирания си „Фестивал на съпротивата“. Клайв Майри от Би Би Си характеризира енергийната криза във Великобритания, причинена от войната в Украйна и хвърлила милиони хора в тежки финансови затруднения като „незначителна“ в сравнение с опасенията за здравето на кралицата. Климатичната извънредна ситуация, пандемията, смъртоносната глупост на прокси войната на САЩ и НАТО в Украйна, растящата инфлация, възходът на неофашистките движения и задълбочаващото се социално неравенство ще бъдат игнорирани, докато пресата бълва възторжени похвали за класовото управление на кралицата. Ще има 10 дни официален траур.

През 1953 г. правителството на Нейно Величество изпраща три военни кораба, заедно със 700 войници в своята колония Британска Гвиана, суспендира конституцията и сваля демократично избраното правителство на Чеди Джаган. Правителството на Нейно Величество помогна за изграждането и дълго време подкрепяше апартейда в Южна Африка. Правителството на Нейно Величество жестоко смазва движението за независимост Мау Мау в Кения от 1952 до 1960 г., изпращайки 1,5 милиона кенийци в концентрационни лагери, където много от тях бяха измъчвани. Британски войници кастрираха заподозрени бунтовници и симпатизанти, често с клещи, и изнасилваха момичета и жени. Правителството на Нейно Величество наследи зашеметяващото богатство от 45 трилиона долара, заграбени от Великобритания от нейната колония Индия – богатство, натрупано чрез насилствено потушаване на поредица от въстания, включително Първата война за независимост през 1857 г. Правителството на Нейно Величество проведе мръсна война , за да прекъсне Войната за независимост на кипърските гърци от 1955 до 1959 г. и по-късно в Йемен от 1962 до 1969 г. Изтезанията, извънсъдебните убийства, публичните обесвания и масовите екзекуции от британците бяха нещо рутинно. След продължително съдебно дело британското правителство се съгласи да изплати близо £20 милиона обезщетение на над 5000 жертви на британското насилие по време на войната в Кения, а през 2019 г. бе наравено още едно изплащане  на оцелели от изтезанията от конфликта в Кипър. Британската държава се опитва да възпрепятства съдебните дела, свързани с нейната колониална история. Парите, които е дала досега на жертвите на нейния колониализъм и империализъм са малка част от обезщетението, изплатено на британските робовладелци през 1835 г. за това, че те е трябвало да освободят своите роби, тъй като тогава формално е било премахнато робството. 

По време на 70-годишното си управление кралицата никога не се е извинила и не е поискала репарации за жертвите на британската империя.

Смисълът на социалната йерархия и аристокрацията е да поддържа класова система, която кара останалите от нас да се чувстват по-низши. Тези на върха на социалната йерархия раздават на подчинените символи за лоялна служба, включително Ордена на Британската империя. Монархията е основата на наследственото управление и наследеното богатство. Тази кастова система се простира надолу от обичащия нацистите  Уиндзорски дворец, където са настанени британските монарси до органите на държавната сигурност и военните. Тя управлява обществото и държи хората, особено бедните и работническата класа, на „правилното“ им място.

Британската управляваща класа създава и използва мистиката на кралските особи и избледняващите културни икони като Джеймс Бонд, Бийтълс и Би Би Си, заедно с телевизионни предавания като „Абатство Даунтън“ – където във филмовата версия от 2019 г. аристократите и слугите се гърчат в трескаво очакване на посещението крал Джордж V и кралица Мери, за да демонстрира глобално присъствие. Бюстът на Уинстън Чърчил е даден например на заем в Белия дом. Тези митологизирани образи поддържат „специалните“ отношения на Великобритания със Съединените щати. Гледайте сатиричния филм In the Loop , за да добиете представа как изглеждат тази „специални“ отношения отвътре. 

Едва през 60-те години на миналия век на „цветнокожите имигранти или чужденци“ във Великобритания  е разрешено да работят като чиновници в кралското домакинство, въпреки че са били наемани само като домашна прислуга. Кралското семейство и този, който стои начело не попадат под законите, които предотвратяват расовата и полова дискриминация –  затова Джонатан Кук говори за „система на апартейд, облагодетелстваща само кралското семейство“. Меган Маркъл, съпругата на принц Хари – внук на Елизабет II която е мелез от две раси е мислила за самоубийство по времето, когато живее във Великобритания заедно с кралското семейство, тъй като член на това семейство е изразил загриженост относно цвета на кожата на неродения й син.

Аз самият усетих вкуса на този задушаващ снобизъм през 2014 г., когато участвах в дебат на Oxford Union – организация в Оксфордския университет, където се дискутираше дали Едуард Сноудън е герой или предател. Отидох един ден по-рано, за да бъда подготвен за дебата от Джулиан Асанж, който тогава търсеше убежище в посолството на Еквадор и в момента е в затвора Белмарш на Негово Величество. На пищна вечеря с черни вратовръзки, предшестваща събитието, седнах до бивш депутат, който ми зададе два въпроса, които никога преди не са ми задавани последователно. „Кога семейството ви дойде в Америка?“ каза той, последван от „Какви училища сте посещавали?“ Моите предци и по бащина и по майчина линия са пристигнали от Англия през 1630-те години. Дипломата ми е от Харвард. Ако не бях успял да отговоря както трябва на неговия въпрос, той щеше да се държи с мен така, сякаш не съществувам. 

След дискусията,  която аз и моите поддръжници, говорещи че Сноудън е герой, спечелихме  с малко срещу тези, които твърдяха, че той предател, се подписахме в подвързаната с кожа книга за гости. Аз самият взех писалката и надрасках с големи букви, които изпълниха цяла страница: „Никога не забравяйте, че вашият най-велик политически философ, Томас Пейн , никога не е ходил в Оксфорд или Кеймбридж.“

Томас Пейн, авторът на най-четените политически есета от 18-ти век, Правата на човека , Епохата на разума и Здравия разум  критикува монархията като измамническа институция. „Едно френско копеле, което се приземява с въоръжен бандит и се установява като крал на Англия срещу съгласието на местното население, е казано с прости думи нищожен негодник…“, пише той за Уилям Завоевателя. Той осмива наследственото управление. „Един честен човек е по-ценен за обществото и в очите на Бога, отколкото всички короновани грубияни, живели някога.“ И продължава: „Едно от най-странните естествени доказателства за безумието на наследственото право при кралете е, че природата го опровергава, иначе тя не би го превръщала толкова често в присмех, като дава на човечеството магаре, което се представя за лъв.“ И нарече монарха „кралския грубиян на Англия“.

Когато британската управляваща класа се опита да арестува Пейн, той избяга във Франция, където беше един от двамата чужденци, избрани да служат като делегат в Националната конвенция, създадена след Френската революция. Той осъди призивите за екзекуция на Луи XVI. „Този, който иска да осигури собствената си свобода, трябва да пази дори врага си от потисничество“, каза Пейн. „Защото ако той наруши това задължение създава прецедент, на който сам може да се превърне в жертва.“ Неконтролираните законодателни органи, предупреди той, могат да бъдат също толкова деспотични, колкото и неконтролираните монарси. Когато се завърна в Америка от Франция, той осъди робството, богатството и привилегиите, натрупани от новата управляваща класа, включително Джордж Вашингтон, който стана най-богатият човек в страната. Въпреки че Пейн беше направил повече от всяка отделна фигура, за да събуди страната и да свали британската монархия, той беше превърнат в парий в независимите вече от Великобритания, но робовладески САЩ, особено от пресата и забравен.  На погребението му присъстваха само шестима опечалени, двама от които бяха черни.

Можете да гледате разговора ми с Корнел Уест и Ричард Улф за Томас Пейн тук .

Много жалко ми изглежда желанието сред мнозина в САЩ и Великобритания днес да бъдат свързани по някакъв  начин с кралските особи. Белите британци често разказват истории за предци, които ги свързват с някакъв неясен аристократ. Доналд Тръмп, който създаде свой собствен хералдически герб, беше обсебен от идеята да получи покана за  държавно посещение от кралицата на Великобритания. Това желание да бъдеш част от клуба на аристокрацията или утвърден от нея е мощна сила, от която управляващата класа няма намерение да се откаже, дори ако нещастният крал Чарлз III, който заедно със семейството си се отнасяше с презрение към първата си съпруга Даяна не успее да се справи със задълженията си.

Крис Хеджис е американски журналист, автор на няколко книги,  носител на наградата „Пулицър“, петнадесет години е бил чуждестранен кореспондент на „Ню Йорк Таймс“.

Източник - The Chris Hedges Report