АНАЛИЗИ > СТАТИИ
СОЦИАЛИСТИЧЕСКА КУБА СЕ ГРИЖИ ПО-ДОБРЕ ЗА ЗДРАВЕТО И БЪДЕЩЕТО НА ХОРАТА ОТ НЕОЛИБЕРАЛНИТЕ САЩ 

Дон Фиц - 26 септември 2022

Последните данни показват, че между 2019 г. и 2021 г. очакваната продължителност на живота в САЩ е спаднала с почти три години, докато в Куба се е повишила с 0,2 години. През 1960 г., година след революцията Куба има продължителност на живота на населението 64,2 години, което е по-малко с 5,6 години от тази в САЩ (69,8 години). Както документирам в Cuban Health Care , островът бързо настигна САЩ и от 1970 г. до 2016 г. двете страни бяха с близки резултати, като някои години Куба, а други години САЩ имаха по-дълга продължителност на живота. Но нито една страна никога не е била с една година преди другата. През 2017 г. и двете страни имат средна продължителност на живота на населението от 78.6 години.

Това продължи до началото на епидемията Covid, която рязко промени всичко. Продължителността на живота в САЩ внезапно изостана от този в Куба. Бернд Дебусман-младши от BBC News написа , че продължителността на живота в САЩ спадна „до най-ниското ниво, наблюдавано от 1996 г. насам. Правителствените данни показват, че продължителността на живота при раждане сега възлиза на 76.1, година, докато през 2019 г. все още е била 79 години. Това е най-стръмният двугодишен спад от един век.” От 2019 г. до 2020 г. „продължителността на живота е намаляла във всичките 50 щата и окръг Колумбия“. През 2021 г. средната продължителност на живота в САЩ е вече само 76.1 години, докато в Куба е 79 години или почти с 3 години повече.

Как може една страна с всичките проблеми, които има Куба да е с продължителност на живота с почти три години по-голяма от САЩ? Обяснението е в  огромните разлики в начина, по който двете страни  реагираха на Covid.  

Данните на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията потвърдиха, че „ Covid-19 е основният фактор, допринасящ [за промените в продължителността на живота]. Статистиката показва, че Covid-19 е причинил 50% от нейния спад между 2020 г. и 2021 г. Между 2019 г. и 2020 г. пандемията е допринесла за 74% от спада.“ 

Разминаването в продължителността на живота между двете страни е свързано с това, че Куба гарантира здравеопазването на всеки човек като човешко право, докато американската здравна система се основава на печалбата. Когато Covid се появи, САЩ се бавиха с месеци, докато Куба се мобилизира за медицински действия в защита на своите граждани.

Министерството на здравеопазването на Куба разработи национална стратегия, преди още да се появи първата жертва на острова от пандемията. Кубинската телевизия провеждаше ежедневни пресконференции с подробна информация за състоянието на новите пациенти, показваше резултатите от заседанията на кабинета за Covid и обявяваше какъв е най-добрия начин гражданите да защитят себе си и другите. Социалното дистанциране, маските и проследяването на контактите бяха общоприети. 

Всеки ден кубински студенти по медицина чукаха по вратите, за да питат гражданите как са и имат ли нужда от помощ. Задачите на студентите включваха получаване на данни от анкети от жителите и извършване на допълнителни посещения при възрастни хора, бебета и хора с респираторни проблеми. Персоналът на клиниките се занимаваше с проблеми, с които лекарите не могат да се справят по места, и изпращаха пациентите, за които не могат да се грижат, в болници. Медицинските данни бяха използвани за вземане на решения от ръководството на страната. Всеки кубински гражданин и всеки здравен работник, от тези в кварталните лекарски кабинети до тези в най-уважаваните изследователски институти, участваше в определянето на здравната политика.

Този приобщаващ подход на здравната система доведе само до 87 смъртни случая до Covid в Куба до 21 юли 2020 г., когато за същото време в САЩ бяха регистрирани 140 300. Населението на САЩ е 30 пъти по-голямо от това на Куба, но в същото време броят на смъртните случаи в САЩ е 1613 пъти по-голям от този в Куба.

Открояват се две различия в реакцията на Куба на Covid. Първо, Куба НЯМА повече пари, които да харчи за здравеопазване. Всъщност харчи по-малко от една десета на човек годишно в сравнение със САЩ, но харчи това разумно за цялостно изградена и служеща на хората, а не на бизнеса система. Второ, здравеопазването на Куба е глобално – тя продължи практиката си да изпраща хиляди медицински служигели да помагат на други страни по време на пандемията от Covid.

През последните шест десетилетия повече от 400 000 кубински медицински специалисти са работили в 164 страни и са подобрили живота на стотици милиони хора по света, за разлика от САЩ. Освен че предоставя на кубинските лекари опит в справянето с болести и медицински проблеми, които не срещат у дома, това действие е положителна глобална дипломация. Дипломацията на САЩ, от своя страна, очевидно е насочена към заплахи за нараняване и убийсво на хората и/или действителното им нараняване и убийство. 

В новините се споменават и други фактори, водещи до по-кратката продължителност на живота в капиталистическите Съединени щати, за разлика от социалистическа Куба: предозиране на лекарства, сърдечни заболявания, хронични чернодробни заболявания и цироза и самоубийства. Корпоративната преса признава и расовите различия като такъв фактор.

За определен период в САЩ имаше напредък в намаляването на разликите в продължителността на живота на чернокожите и белите американци. Тази тенденция се  преобърна през 2018 – 2020 г., когато продължителността на живота спадна с 1,36 години при белите американци, с 3,25 години за латиноамериканците и с 3,88 години при чернокожите. 

Спадът в продължителността на живота в САЩ е още по-силно изразен сред индианците и местните жители на Аляска. От 2019 г. той „е спаднал с 6,6 години , повече от два пъти повече от този на останалото население на САЩ“.

В САЩ има множество групи, които отхвърлят опитите на правителството да накара хората да се ваксинират или да носят маски. Най-шумни, разбира се, са десни крила, които пламенно презират самата идея за кампании за обществено здраве. Въпреки че техните мисловни процеси са базирани на халюцинации, цветнокожите хора имат основани на реалността страхове да не бъдат пренебрегнати, излъгани и използвани за правителствени експерименти, като изследването за сифилис в Тускиги. Съществува силна връзка между колебанието относно ваксинирането и расизма. 

Какво не са видяли в САЩ? 

Сред факторите за нарастващи нива на Covid в САЩ, игнорирани от корпоративните медии, бяха бедността, рязкото нарастване на дезинформацията, абортите, ембаргото срещу Куба и подготовката за изменението на климата. Да се спрем на тези фактори.

Бедността. Първа задача на хората, които извършиха кубинската революция беше едновременното справяне с бедността, недохранването, липсата на канализация, неграмотността, расизма и липсата жилищата, които те виждаха като части от единно цяло. По време на кризата с Covid много американски корпорации решиха да принудят нископлатените работници да останат на работните си места, разпространявайки болестта. Куба каза на тези с Covid да си стоят в къщи.

Дезинформацията. Дискусиите за смъртните случаи от Covid не трябва да пренебрегват смъртоносната роля на отричането на науката. В същото време, когато Тръмп глупаво омаловажаваше нарастващите опасности от Covid, Куба отиде много напред в сравнение със САЩ с разработването на „Нов коронавирусен план за превенция и контрол“. Тръмп не беше и не е изолиран индивид – той проявяваше животозастрашаващи позиции, стигащи до лудостта да говори, че като пиеш белината и ще се защетиш от пандемияма. В Куба няма значителна маса хора, борещи се срещу Covid с бутилктаа белина, която Тръмп препоръча на американците да пият срещу заразата,  или да очаква лекарство, донесено на летяща чиния от някаква тайнствена група сатанисти и педофили, управляваща световната мрежа за трафик на деца.

Абортите. Куба няма също така „Животът на жените няма значение!“ – движение за премахване на правото на аборт. Тези, които не искат аборт, не го правят и хората не се стремят да налагат своите религиозни и духовни вярвания на другите. Разрешаването на Върховния съд на държавите да криминализират аборта ще доведе до смъртта на много жени както от опити за аборт, така и от липсата на такъв. Средните стойности на продължителността на живота са повлияни повече от смъртта на млади, отколкото на възрастни хора; така че можем да очакваме много смъртни случаи, предизвикани от аборт в САЩ да бъдат сред тийнейджъри и млади жени, което ще засегне продължителността на живота. 

Ембаргото. „Търговските санкции“, „блокадата“ или „ембаргото“ на САЩ срещу Куба имат особена връзка с продължителността на живота: можеше да се очаква, че ще намалят продължителността на живота в нея, но това не стана. Да си спомним, че когато Куба се тресеше от недостиг на ресурси, резултат на прекъсването на връзките със Съветския съюз и неговия разпад през 1991 г., САЩ приеха закони, с намерението да накажат  онези, които продължават да търгуват с нея. Това повиши цените в и без това обеднялата страна и предотврати или забави пристигането на много животоспасяващо медицинско оборудване. И все пак, поради приоритизирането на здравеопазването през 1990-те години на миналия век, детската смъртност в Куба намаля, а продължителността на живота се увеличи.

Устойчивостта. Избягването на използването на изкопаеми горива и изгрждането на огромни водни, слънчеви и вятърни проекти, както прави Куба, ще намали глобалната разрушителност на климатичните промени, но ще има много малък ефект върху намаляването на изменението на климата на острова. Въпреки това, подготовката за устойчивост на обществото във връзка с изменението на климата може значително да повлияе на качеството на живот.

През март 2022 г. редакторите на Scientific American написаха, че най-важното при подготовката за следващата пандемия е „изграждането на нови системи“(стр. 8). За съжаление, именно това е, което САЩ избягват да правят, тъй като са погълнати от извършването на незначителни промени в остарелите, неадекватни системи за опазване на околната среда. 

Куба провежда стратегия, в която са включени около четири милиона граждани, които извършват производство на храни, контрол на болести, санитарни условия и опазване на медицински доставки. Когато се направи някаква промяна в климатичната политика, представители на правителството отиват във всяка общност, включително и в най-отдалечените селски райони, за да се уверят, че всеки знае за заплахите, които изменението на климата представлява за живота му, и как може да промени поведението си, за да  сведе тези заплахи до минимум. Те включват разнообразни действия като начина на използване на енергия, пестенето на вода, предотвратяването на пожари и пестеливото използване на медицински продукти.

Друга енергийно положителна тенденция, която се разгръща в Куба, е на  изграждането на ферми, които се управляват изцяло на агроекологични принципи. Такива ферми могат да произвеждат 12 пъти повече енергия, от тази която консумират. Биодигестерите (устройства за получаване на енергия от отпадаци) разграждат тор и друга биомаса, за да създадат биогаз (много различен в Куба от този в САЩ), който се използва за трактори или транспорт. Производството на зеленчуци и билки в Куба се разрасна от 4000 тона през 1994 г. до над четири милиона тона до 2006 г. Ето защо „ Индексът за устойчиво развитие “ на Джейсън Хикел оцени екологичната ефективност на Куба като най-добрата в света през 2019 г. 

Накъде сме се запътили?

Връзката между продължителността на живота и изменението на климата става все по-очевидна. Медийните истории в САЩ обикновено се фокусират върху дадено бедствие като наводнение и споменават как остарялата инфраструктура е пренебрегната. Изводът, който се прави е, че ако инфраструктурата беше актуализирана до състоянието си отпреди 50 или 100 години, това би било достатъчно. Това обаче съвсем не е адекватно на реалностите, защото изменението на климата означава, че бурите ще бъдат по-чести, по-интензивни и по-смъртоносни в бъдеще.

До 2017 г. Куба стана единствената страна в света с осъществяван от правителството план ( Project Life или Tarea Vida ) за борба с изменението на климата, който включва 100-годишна прогноза. Докато Куба гледа напред и планира как да защити хората от все по-опустошителни бури, американските политици трескаво заравят главите си в пясъка в подчинение на корпоративните интереси, подлагайки бъдещите поколения на още по-големи катастрофи. 

Поради това и продължителността на живота на хората в САЩ намалява, докато в Куба постепенно върви нагоре. Covid не създаде разделението в продължителността на живота между САЩ и Куба. Covid изостри тенденциите, които се разгръщат от десетилетия. Това, което е най-вероятно е, че тези тенденции ще продължат и в бъдеще. 

            Дон Фиц получава докторска степен по психология в Тексаския университет в Остин през 1976 г.  Преподава психология в различни колежи и университети и работи като психолог-изследовател в Щатската болница в Сейнт Луис в продължение на 25 години. Той е кандидатът на Зелената партия за губернатор на Мисури през 2016 г. Неговите статии за политиката и околната среда се появяват в Monthly Review, Z Magazine, Green Social Thought  и на други места. Автор е на книгата „ Кубинското здравеопазване: Продължаващата революция“ (2020).

Източник - Green Social Thought