АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
БИЗНЕСЪТ НАРЕЧЕН „ИЗБОРИ“ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИКЛЮЧЕН – НАВЕДНЪЖ, ЗАВИНАГИ И БЕЗВЪЗВРАТНО!

Боряна Гагова - 07 октомври 2022

    

Вождовете на политическите племена не можели да се понасят, да говорят помежду си и да работят заедно за благото на народа. Ами за какво са се кандидатирали тогава за Народното събрание, като много добре са знаели, че няма да са сами в него, и че ще трябва да законодателстват съвместно именно с тези вождове на омразните им други партии. Нима не знаят, че законодателната дейност е трудна, уморителна и скучна, изискваща множестно специални познания? А имат ли ги? Девет десети от тях ги нямат, но имат намерения вместо законодателната терминология, която не познават, да приложат тарикатска хватка, замеряйки другите с обиди и заучени политически клишета. Целта им е да се поперчат на трибуната, да ги види народът, че го „защитават“. Байгън от такива. Ако си мислят, че ще бъдет търпяни още дълго – лъжат се.

Лидерът, за който току що съм гласувала, с много резерви, но и с надежди, веднага след изборите се изпъчи и заяви, че не можел да общува и да управлява заедно с другите, защото имал цивилизационни различия с тях. Ами тогава защо е поискал доверието на хората, които са го упълномощили да работи именно с тези партии, които бяха предварително известни, и да работи така, че методично и спокойно да се преодоляват техните грешки и залитания и колата с народа да тръгне в правилната посока? Това е по трудно, отколкото да се биеш в гърдите колко си патриот, но именно за това е пратен от народа там, това е неговата мисия. Ако не смята да я изпълнява, да се отказва веднага и да знае, че следващ път няма да бъде упълномощаван.

Ако някой не осъзнава, че времето на тинейджърското, хулиганското и фюрерското поведение е отминало, ще отпадне много бързо и завинаги от състезанието.

Сега е необходимо мъдро, спокойно и целенасочено решаване на проблемите чрез включване в управлението, компромиси и разумни отстъпки в едни направления за сметка на постигане на отстъпки в други направления и създаване на контрабаланс на крайностите на другите партии. Това трябва да се прави професионално, възпитано и достатъчно твърдо, но с аргументи на базата на факти. В противен случей ще се последва съдбата на креслювците от предходните парламенти, които вече са изметени от сцената.

Друг пък вожд на западняшко племе, поставя условие, неподкрепено с никакви доказателства, корумпираните лидери на едно от племената сами да се предадат, да признаят че са корумпирани и да си посипят главите с пепел – чак тогава щял да кандиса да работи с тях и да законодателства. А той не знае ли, че най-тежко осъдителната корупция е тази за съсипване на държавата си с пари, получени от враговете й?

Хиляди връзкари, уредили се да дохранват фамилиите си чрез участие в изборния процес, са заинтересовани избори да има все по-често и ако може – до безкрай. Стотици социолози, политолози, анализатири и т.н. ги подкрепят от все сърце, вещаейки нови и нови избори. Десетки забравени физиономии на бивши публични личности изплуват от небитието, за да ни покажат новата си визия и да не ги забравим съвсем. За всички тях изборите са манна небесна и хич не им пука, че се доопразва държавната хазна, и че това са средства, които би трябвало да отидат за култура, наука и пенсии. Пагубния егоцентризъм надделява без да се мисли за последиците.

На моите 74 години, през целия месец август, докато другите се препичаха на плажа, разработвах доброволно и безплатно два професионални материала, които са публикувани във в. „Труд“ – „Широкоформатно правителство е успешната формула“ (02. 09. 2022) и „Печелившата програма за управление в периода 2022 – 2025 година (23. 09. 2022). Това е моят дар и дан към родината ми, за да може по-леко да се вземе завоя към успешно бъдещо управление на България. Не след дълго ще стане ясно дали повечето народните избранници са в състояние да се концентрират поне да изчитат до край сериозните текстове, след като не могат да ги напишат сами.   

Първото нещо, което трябва да направи новото Народно събрание е да премахне субсидиите за партиите, защото те са това,  за което всички се натискат, а не за работа за добруването на държавата ни. И след това да се заеме с Избирателния кодекс, за да се пресекат мераците на неграмотните кандидати за слава. Наложително е и въвеждането на активна регистрация, както за чужбина, така и за страната.

Не трябва и няма да има следващи и последващи избори, на които да се предлага все същото от същото – едни и същи партии, лица и програми, защото тогава ще има последващо подгонване с вили и тояги на мераклиите за пари и слава. Ако се продължава по същия начин тарикатите сами ще се нанижат на шишовете в политическия ад. Така ще изглеждат нещата в бъдеще, ако сега не настъпи вразумление.

БОРЯНА ГАГОВА е родена в гр. София през 1948 г. Завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1972 г., а  през 1979 г. защитава в него дисертация на тема „Органи за управление на народното стопанство“. От 1979 г. до 1982 г. работи като Главен специалист по правните въпроси…