АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Израел и ядрените оръжия, за които не се говори

Симеон Николов - 01 ноември 2022

Тридесет и първа октомври 2022 г.: гласуването в Общото събрание на ООН показва, че Израел и САЩ, но също и „Западът“ са доста изолирани. Това е необичайна стъпка, която Общото събрание на ООН предприе. Въпреки това „само“ първата комисия, след първоначално гласуване, прие с огромно мнозинство от 152 гласа „за“ и 5 „против“ резолюцията, според която Израел трябва да разоръжи ядрените си оръжия и да предаде ядрените си съоръжения, т.е. основно Димона, под контрола на МААЕ.

Израел е единствената страна в Близкия изток, която притежава ядрени оръжия, но не го признава официално, а и на никого в Израел не е позволено да говори за това, въпреки че всички знаят, че това е възпиращият потенциал на Израел. Не е известно колко ядрени бойни глави притежава Израел. Предполага се, че броят им може да достигне 400. Ето защо, наред с други неща, е трудно да се принудят други страни като Иран да не разработват ядрени оръжия, особено след като Израел също не е ратифицирал Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), в края на краищата, предполага се, че те нямат такива.Показателно е, кой гласува против резолюцията, призоваваща Израел незабавно да се присъедини към ДНЯО, и кой отказа да гласува.

Неотдавна Западът подчерта колко изолирана е Русия. Сега се оказва, че Израел и защитаващата го сила – САЩ – са не по-малко изолирани. Освен Израел и САЩ, против резолюцията гласуваха само Канада, Микронезия и Палау. 24 държави се въздържаха, сред които и много страни от ЕС, включително, разбира се, Германия, която не пожела да заеме позиция.

Източник - Фейсбук
Симеон Николов е български дипломат, заместник-министър на отбраната през периода 2005-2008 г. Завършил е Техническия университет, Дрезден, ГДР. Работил е в Министерството на външните работи, има 2 мандата в Германия - в посолството в Бон и в дипломатическото бюро в Берлин. Достига до длъжност съветник в дирекция „Координация и анализи“. Работил е като главен експерт по международна политика и…