АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Смъртните случаи от Covid в САЩ срещу Китай: Симптом на болен капитализъм

Финиан Кънингам - 23 ноември 2022

Броят на починалите от пандемията Covid-19 в Съединените щати вече надхвърля 1,1 милиона. Новите масови инфекции и разпространението на имуноустойчиви вирусни варианти показват, че броят на смъртните случаи ще продължи да нараства с настъпването на третата зима от пандемията.

Европа е изправена пред подобна мрачна перспектива на нарастващи заболявания и смъртни случаи от новия коронавирус, известен като SARS-Cov-2, който е претърпял множество мутации след обявяването на световната пандемия в началото на 2020 г. Това е докато западните правителства се преструват, че пандемията е приключила и приемат политика за населението си, „живеещо с Covid“.

Нека да разгледаме тези цифри в перспектива. Общият брой на смъртните случаи от болестта в света се оценява на 6,6 милиона,  според  данни от авторитетния Университет Джон Хопкинс. Броят на смъртните случаи в САЩ  е 1,1 милиона (и непрекъснато расте), което представлява над 16 процента от общия брой в света, въпреки че националното население е само около 4,2 процента от земното кълбо.

Смъртните случаи в Китай от Covid-19 са около 5200, според същата база данни. Това е удивително малко. Въпреки че населението на Китай е почти четири пъти по-голямо от това на Съединените щати, смъртността в него е по-малко от 0,5 процента от тази в САЩ

Населението на Китай от 1,4 милиарда души е около 18,5 процента от земното кълбо. Това означава, че броят на смъртните случаи от Covid-19 е приблизително 0,00006 процента от глобалните смъртни случаи от болестта. Сравнете го с броят на починалите от Covid в САЩ, който  е близо 16 процента от този в света.

Със сигурност всеки рационално мислещ човек би искал да разбере причините за такова огромно несъответствие. Но изглежда не и на Запад, където функцията на корпоративните медии е да задушават критичното мислене.

Явният и шокиращ контраст в тези цифри на САЩ и Китай се дължи на разликата между капитализма и социализма.

Съединените щати, както и техните капиталистически европейски съюзници, дадоха приоритет на императива на частната печалба пред общественото здраве.

Западните правителства побързаха да измислят връщане към „нормалния“ бизнес както обикновено. Те са разчитали на решение само за ваксина, което се оказва безполезно, тъй като пандемията се разраства сред населението им.

Утежняващ фактор на Запад е отричането на реалностите на болестта Covid-19. Много американци от типа на бившия президент Доналд Тръмп пренебрегват вируса като измама и гледат на носенето на маски за лице и ваксинирането като на нарушение на техните „права на лична свобода“.

Стремглавото бързане за възстановяване на капиталистическите печалби, както и разделителната политика на Запад противодействаха на прилагането на последователна и ефективна стратегия за управление на общественото здравеопазване за изкореняване на коронавируса.

За разлика от това, Китай последователно прилага политика на нулев бро заразени от Covid. Социалистическото правителство на Китай отдели финансови и човешки ресурси, за да следва цялостна стратегия за изкореняване на болестта. Това включва блокиране на градове, където възникват огнища, масово проследяване с помощта на високотехнологични телекомуникации и широко достъпно публично тестване за болестта. Китайците също показаха похвално рационално и етично мислене за защита на другите и колективна работа за общото благо, за да победят смъртоносната болест.

Карантинните практики в Китай със сигурност могат да бъдат неудобни за нормалното ежедневие и пътуване. (Прекарах 10 дни под карантина по време на скорошно пътуване до Китай.) Но резултатът е, че те работят за ограничаване и ограничаване на болестта. Нищожният брой на смъртните случаи от пандемията в сравнение със Съединените щати и Европа демонстрира успеха на китайската защита на общественото здраве и на човешкия живот.

Китайският президент Си Дзинпин каза, че крайъгълният камък на политиката на неговата страна за нулев брой заразени от Covid е защитата на общественото здраве. Краткосрочните търговски съображения са второстепенни. В социален и дългосрочен икономически план китайската политика е по-жизнеспособна, както и много по-етична. Както показват продължаващите смъртни случаи и страдания на Запада от пандемията, приоритетът на капиталистическата печалба е саморазрушителна на социално ниво.

Има солидни научни причини, поради които капитализмът се проваля в пандемията. Така нареченото отношение на западните правителства към „живот с Covid“ позволява на вируса да продължи да съществува и по този начин да мутира в по-смъртоносни варианти. Още по-обезпокоителното е, че по-новите подварианти като Omicron BA.5 показват високо ниво на имунна резистентност. След като похарчите милиарди долари и евро в полза на частни фармацевтични компании за разработване на ваксини срещу Covid, тези ваксини може да станат излишни.

Ново изследване,  публикувано  по-рано този месец, също показва, че повторното заразяване с Covid-19 води до по-голямо дългосрочно заболяване и смъртност от други заболявания на сърцето, белите дробове и други органи. Повторните инфекции изглежда нарастват в Съединените щати и Европа, докато пандемията продължава.

В съобщение на Ройтерс за изследването се казва:

„Повторно заразените пациенти са имали повече от два пъти по-голям риск от смърт и повече от утроен риск от хоспитализация в сравнение с тези, които са били заразени с Covid само веднъж. Те също така са имали повишен риск от проблеми с белите дробове, сърцето, кръвта, бъбреците, диабета, психичното здраве, костите и мускулите и неврологични разстройства, според доклад, публикуван в  Nature Medicine .

Китай успя впечатляващо да контролира Covid-19 и да защити населението си точно защото правителството му се придържаше към социалистическа политика. Доста абсурдно е, ако не и неприлично, че западните медии са склонни да  осъждат  Китай заради неговата „политика на нулев Covid“ и това, че не иска да подражава на западния капитализъм.

Ужасяващият, ненужен брой смъртни случаи в Съединените щати и Европа е причинен не толкова от вирус, а от основна болест на капиталистическата психопатия. Това е безчувственото, умишлено убиване на хора поради пренебрегване на задължението за провеждане на хуманна и етична здравна политика, което води до престъпен резултат.

Не обвинявайте вируса. Обвинете капитализма и неговите политически слуги, които доброволно жертват своите хора на олтара на частната печалба. Системата е античовешка и ирационална от всякаква основна морална гледна точка. Това е провал като социален организиращ принцип повече от всякога в този момент от историята.

Тази болна политическа система също е причината Съединените щати и техните европейски „партньори“ по-скоро да финансират кървава война в Украйна срещу Русия или над Тайван срещу Китай, вместо действително да хранят, подслоняват и да се грижат за своите собствени все по-отчаяни хора.

Финиан Кънингам е редактор и писател за големи медийни организации. Пише анализи по международни въпроси, които публикува на няколко езика.

Източник - Strategic Culture Foundation