АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
7 начина да разпознаете профила на платен трол

Боян Дуранкев - 18 януари 2023

Проучване на Институт „Статистически метрики и изследвания“© към Центъра за национални и международни стратегии „Боян Дуранкев“©

За разлика от общоприетото мнение, че троловете само преследват и тормозят обикновените хора, изследванията показват че те системно шпионират вашето поведение и докладват на когото трябва. Заплащането им идва от вашите данъци (преки и косвени). През 2022 г. делът на публикациите на троловете, според мои статистически непроверени наблюдения, заема около 42% от всичките; растежът на троловете и на техните публикации нараства в геометрична прогресия, така че към 2030 г. вероятно ще достигне 97%. Но троловете имат и слаби страни, повечето лесно се разпознават.

Ето научно доказани 7 метода, с които да разпознаете вашите приятели-тролове:

1. Снимката на профила на платения трол е на подозрително красиво младо момиче, която още по-подозрително разбира тънко от политика; ако е на момче, то то е с тъмни очила и със значка на Доналд Тръмп.

2. Профилът на платения трол обикновено се изчерпва със снимка от 2016 или по-предишна година; няма данни и информация за него като личност. Всъщност повечето тролове наистина в живота си са безлични и жалки същества, така че липсата на информация е оправдана.

3. Тролът никога не спи – той троли 24,5 часа в денонощието. Може и да е AI.

4. Коментариите на троловете по повод на ваша публикация обикновено са просташки и дивашки, приканващи към насилие, но официалната социална цензура никога няма да блокира техния профил. Те са едно и също нещо. Затова вас пък могат да ви блокират по доклад на трол.

5. Стандартите в коментариите, на които се подчиняват троловете, са унифицирани. Вие, ако не им харесвате, попадате под техния обстрел: „мразите свободата“, „не разбирате свободния пазар“, „антидемократ“, „комунист“, „фашист“, „дъртак“, „грозен“, „тъп“, „путинист“,.., „трол“. Възможна е комбинация от 2-3 и повече обиди, това се цени при оценката на приносите на креативния трол. От там идват и премиите в края на всеки месец.

6. Много често на техния профил е закачено чуждо байраче или информация че е завършил, например, ХарварТ, но не е съгласен с „бялото превъзходство“ в ХарварТ.

Тролът резонно подкрепя „блокади“, „протести“, „прайди“ и се радва на ремонта на жълтите павета, харесва трудовете на Айн Ранд и цени съвременните български филми. Обожава сутрешните блокове на националните телевизии и дейността на СЕМ.

7. В по-старите им постове активно са атакували „китайския вирус“, понеже заплащането им е идвало от Big Pharma, а „неверните“ неблагоприятни последици от някои ваксини са описани като „пълна дезинформация“; в по-новите им постове непрекъснато разкриват „руската дезинформация“, но никога не и нашата (като Минските „споразумения“, например). Обърнете внимание че според тях Путин отдавна е „умрял“, но има 51 „официални двойника“, 67 любовници и над 1001 „незаконни деца“, независимо че е „отдавна умрял“.

Има съмнение че тролове са проникнали и в Народното събрание, където продължават трудовата си кариера, ще ги разпознаете по изказванията им…

Надяваме се, че тези съвети ще помогнат да се освободите поне от част от троловете. Бъдете нащрек, приятели!

Източник - Фейсбук
Проф. д-р Боян Дуранкев е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Ръководител е на катедра „Маркетинг и мениджмънт“ във ВУЗФ и част от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Специалист по глобалистика и стратегическо планиране. Автор е на…