АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
България вече е провалена държава, Румъния е катастрофа…. Невероятен провал на Запада

Експерт - 26 януари 2023
Хайнер Фласбек. Снимка ТВ Европа

22 януари 2023 г., Интервю на Маркус Карстен с икономиста Хайнер Фласбек

Маркус Дж. Карстен разговаря с икономиста Хайнер Фласбек за икономическите последици от политиката на блокиране, преобладаващата икономика на Европейския съюз и връзката между сектора с ниски заплати и социалното сближаване – както и за темите на настоящия му „Атлас на света Икономика 2022/23″.

Карстен: Г-н Фласбек, вие и г-жа Шпикер и г-н Хайдегер току-що публикувахте ново издание на Атласа на световната икономика – числа, факти и анализи на глобализираната икономика.Последният атлас беше издаден преди две години – какво според вас се промени най-съществено за тези две години?Въпросът ми е донякъде насочен към Европа, но моля, винаги отговаряйте за целия свят… Според вас какво се промени най-категорично през тези две години?Какви са числата?

Фласбек: Първо, трябва да кажа, че направихме атласа по-динамичен, така да се каже. Преди две години той все още беше много насочен към описване на света: как е потреблението в света и как са инвестициите в свят и какво е разпределението на някои неща в света. Този път преминахме към въпроса – поради което този атлас използва съвсем нов подход – да попитаме: как се развива светът? Как се разви светът през последните две години? Много различен. В големи части на света практически няма никакъв напредък;много неща се влошиха, които отдавна трябваше да бъдат решени. Подобно на инфлацията – сега имам предвид истинската инфлация, по-късно ще говорим за грешната инфлация в Европа – истинската инфлация в много страни. Все още имаме огромна слабост на растежа в развиващите се страни. И огромни проблеми в Източна Европа, които сега са на фокус в резултат на войната в Украйна. Ето защо направихме специалната глава „За Източна Европа и Централна Европа“, включително Русия. Разбира се, Corona–та също остави огромна следа в световната икономика. Просто бе подценено; не можете просто да затворите световната икономика за няколко месеца подред и да си мислите, че след това всичко ще се върне както си е било преди. Както винаги, политиците избраха грешния модел, а именно модела „Ще си вземем дълга ваканция и след това всичко ще се оправи.” Огромно объркване в световната икономика, което първо трябваше да се навакса. В Европа виждаме, че все още не сме наваксали. В Германия е станало невероятно модерно да се обсъждат нещата приятно. Вие превръщате рецесията, в която явно се намираме сега, в зимна рецесия. Това е съвсем нов термин, „зимна рецесия“ или дори „лека зимна рецесия“, както все още се казва. Никой не знае, това е просто безпочвен оптимизъм. Но ние се измъкнахме от тази дълбока корона– криза и вече отново сме в криза и това е наистина тревожното. Имате впечатлението, че главите, които тичат из Берлин, изобщо не разбират, че не можете просто да оставите една икономика да изпадне в следващата криза след такава дълбока криза, без да предприемете мащабни действия. Единствената страна, която наистина се намеси веднага след Corona–та, е САЩ – и те всъщност успяха да възстановят пълната заетост много бързо. Все още сме безкрайно далеч от това в Европа. Бяхме много далеч от това през последните десет години. След 2010 г. американците масово постигнаха пълна заетост благодарение на държавните стимули. След това дойде Корона–та, после те се сринаха – но сега отново достигнаха пълна заетост. Ето защо американската монетарна политика, политиката на лихвените проценти, трябва да се оценява много по-различно от тази в Европа.В Европа всъщност имаме катастрофа, нямаме нищо. И все още имаме специален проблем в Източна Европа, който чака да бъде разрешен; но надлъж и нашир няма никой от отговорните политици, който да каже дори едно умно изречение за това.

Карстен: В самото начало казахте, че няма напредък, особено в Третия свят – ще се върнем към концепцията за прогрес по-късно – но исках да ви контрирам като адвокат на дявола, както правят някои журналисти: “ Но чакайте малко минута, ние спасихме животи, що се отнася до Корона–та!“ И също през последните десет месеца, ключовата дума Украйна, ставаше дума за противопоставяне на диктатор и да не му позволим да се размине с разпалването на агресивна война.И така, какво да правя?Вие сега казвате, че мерките и всичко това е по-лошо, но много медии казват: „Трябваше да спасявате животи“ – какво ще кажете на това?

Путин беше пряк резултат от провала на Запада

Фласбек: Е, Корона е дълга история, ако я обсъдите в детайли сега, със сигурност ще отиде твърде далеч; И аз не съм лекар, но мога само да твърдя за себе си, че преди две години ясно видях, че тази пандемия има определен ритъм, следва определен ход: а именно, вълните все повече отслабват. И точно това се случи и трябва да се каже, че определено количество смъртни случаи бяха напълно неизбежни.

Карстен: Мога ли да се намеся – Welthungerhilfe също съобщава от години, почти бих казал десетилетия, че около 20 000 деца умират от глад всеки ден.Така беше преди пандемията, така беше по време на пандемията, така е и сега – но има малък интерес.

Фласбек: Точно така. Всичко става страшно преувеличено. И това, което напълно липсваше при Corona–пандемията, беше спокоен анализ на ситуацията, включващ много различни учени. Завладяха се с един-двама души, после назначиха най-големия будител за здравен министър. Тогава нещо се обърка фундаментално. Това всъщност е удивителното, толкова много неща се объркват;войната в Украйна е много подобна – там също се прокарва напълно едностранчива диагноза и тя също не е оправдана с нищо.Винаги трябва да гледате на нещата исторически: какво се е случило, каква е историята? Такова събитие не пада от небето, а има история. Но това напълно се пренебрегва и човек сам си е вкарал русофобия, която трудно се понася. Ужасно се забравя и какво всъщност си „позволихме“ в Русия, особено през 90-те години.Това беше невероятен провал на Запада.Путин беше пряка последица от този провал. Но нищо от това вече не съществува, нищо от това не може да е вярно, мейнстриймът  подминава  всеки ясен анализ. Всичко е само емоции и всичко е сведено до някаква смешна стойност.

Карстен: Да отидем в Русия: Има концепция, която е централна за цялата ви работа, „единични разходи за труд“.В атласа има чудесна графика за това, за която страницата не е достатъчна, тъй като единичните разходи за труд в Русия са се повишили толкова бързо;те стигат до извода, че това би отслабило рублата, т.е. икономическата мощ на Русия или навлизането й в глобалния поток от стоки и финанси.Можете ли да обясните накратко тази връзка?Особено на фона на това, че ЕС иска да нанесе огромни икономически щети на Русия с 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти санкционен пакет.Фон дер Лайен наскоро каза, че ЕС ще се изправи пред големи икономически проблеми в резултат на тази политика на санкции.И така: растящи разходи за труд на единица продукция, отслабена рубла, трудности за световната търговия – но в същото време всичко пада върху ЕС;това е много сложна ситуация.

Примитивна икономика

Фласбек: Е, първо трябва да видим, че целият ни модел на търговия и промяна е грешен. Целият този модел на ЕС се основава на това: ние сме добрите момчета, ние сме успешните, ние сме ефективните и ако отворим границите си, тогава всички страни, които се присъединят към нас, ще станат богати, ще просперират и всички ще бъдат добре . Този модел е фундаментално погрешен. Първо, не сме много добри, особено зле сме по икономическите въпроси в Европа; второ, моделът също е грешен. Г-н Тимерманс, заместник на г-жа фон дер Лайен, веднъж каза: „Промяната чрез търговия е мъртва“. Да, може и да е така, но това е, защото никога не е работило. Никога не проработи и това е само част от разочарованието в Русия и други страни. И Украйна също е засегната. Тези страни се опитаха да се доближат до Европа и претърпяха пълен провал.И защо се провали? Ами защото имаме икономически модел, така нареченият класически или неокласически търговски модел, търговска теория, която казва, че ако някоя държава се отвори и разруши всички граници, всички протекционистични бариери, тя автоматично ще се оправи. Това е така, защото съществува известният закон за така наречените сравнителни предимства, който гласи, че всеки по някакъв начин има сравнителни предимства, които след това се проявяват и в крайна сметка осигуряват решение, което е в интерес на всички. Моделът е бил доминиращият конструкт на икономическата мисъл от 200 години, трябва да си представите това – и нищо не е причинило повече щети на този свят от този конструкт. Започва с развиващите се страни, сега важи за източноевропейските страни.Важно е да се разбере колко примитивно е това. „Сравнителни предимства“ означава: Ръководителят на една компания, както обяснихме в атласа, може да прави всичко по-добре от своите служители. Защото шефовете винаги могат да направят всичко по-добре, но имат само 24 часа на ден. Това е тъпото, ако имаха 48 щяха да правят всичко сами, тогава нямаше да им трябват служители. Но те имат само 12 нетни часа, защото понякога трябва да спят. Ето защо шефът делегира определени задачи на служител, въпреки че той е абсолютно по-лош в това от шефа. Разбира се, шефът може да го направи по-добре, но все пак го делегира, защото просто няма време. Това е моделът – трябва да си го представите, това примитивно съображение, толкова супер примитивно, че дори не можете да си го представите.Това е доминирало в цялото икономическо и външнотърговско мислене през тези 200 години, откакто Дейвид Рикардо го е изобретил – и от това се заключава: Защото е така, дори големите шефове на Запад, когато са напълно заети, когато вече не знаят какво трябва да направят, хвърлят няколко рози на развиващите се страни и ще кажат: „Вижте, можете да го направите сега!“ Но това не е вярно: защото това би означавало, че една западна компания, която има своето абсолютно предимство в световната търговия, т.е. която може да предложи ниски цени или да направи по-високи печалби, би казала в определен момент: „О, но сега не искам повече, вече имам толкова много и сега ще дам това на развиващите се страни, те трябва да го направят сега.” … Защо някой на този свят трябва да прави това, това е пълна лудост!

Карстен: Мисля, че го написахте и другаде: може да се очаква същото нещо да се случи в Украйна, както в много други развиващи се страни, точно както току-що посочихте: има няколко компании, които са много печеливши, след това корпорациите вероятно ще скочат върху тях.

Фласбек: Да, обикновено това са западни корпорации.

Провалени държави в Източна Европа

Карстен: И ще има разпространение на доходи и активи, което вече съществува в Украйна, но след това ще бъде скрито под така наречените демократични ценности.Тогава светът щеше да е добър за Брюксел и за Берлин, но хората нямаше да са по-добре, вероятно малцина ще са по-добре, но нищо няма да се промени за мнозинството.Очаквате ли същото за Украйна?

Фласбек: Да, разбира се, това е моделът. Виждаме това дори в по-тясната арена на Европа. Това, което се случва в балтийските страни, които винаги са сочени за прекрасен модел, е катастрофално.България е катастрофа, Румъния е катастрофа, във всички тези страни в момента наблюдаваме развитие, което е абсолютно убийствено. Защото това, което се случва е, че няколко западни компании отиват там и произвеждат. И разбира се, има силен натиск в страните за повишаване на заплатите, това е съвсем ясно, защото иначе хората ще напуснат и защото виждат, че печелят много повече на Запад. Когато собствената им икономика не работи, те са склонни да мигрират, така че има известен натиск за повишаване на заплатите. И какво става? Заплатите всъщност се увеличават, най-вече от западняците, защото имат толкова огромни маржове на печалба, че това няма никакво значение.Но ако сега вдигнат заплатите, какво ще стане с българските фирми?Ще умреш за нула време. И тогава, когато западняците се възползват от разликата между разходите за заплати, тогава те отново мигрират. Те не остават в България, защото са добри българи или нещо такова, няма ги и какво става тогава с държавата? Държавата затъва, страната се превръща в провалена държава.България вече е провалена държава, четири пъти гласуваха за две години и все още нямат правителство. Нищо не работи там, нищо! Говорих с вицепремиера на България миналата пролет или исках да говоря с него – той беше млад, сравнително свободомислещ човек – и исках да му обясня този проблем, но той не искаше да го чуе.Защото се страхуваше, че пак ще има огромен проблем, който изобщо не може да реши, за който дори не смее да говори – и това е краят!Няколко месеца по-късно той отново е сменен. И всичко се случва пред очите ни. Фрау фон дер Лайен не го поглежда, защото не иска да знае, не иска да види какво не е наред. Имаме диаграма в атласа, емиграцията от тези страни е чудовищна: една четвърт до една трета от работещото население, а не цялото население, работещото население, е мигрирало от много страни. Това е катастрофа за бъдещето, което означава, че тези страни вече не съществуват практически икономически.

Карстен: Предимно икономически причини ли са или има нещо общо с корупцията, нефункционирането на определени държавни функции?

Фласбек: Това е много по-малко важно от тези макроикономически взаимоотношения. Навсякъде по света, включително и в Германия, има корупция, виждаме това всеки ден. Има луди хора, има корупция, има идиотски компании като Wirecard и т.н. Но това не променя факта, че макроикономическите условия не са такива, че изобщо да можете да функционирате. И сега нещо друго се случва в цяла Източна Европа, в Украйна и Русия, което е поне толкова лошо: тези страни нямат функционираща валутна система. Споменахте рублата по-рано. Точно това е същината на въпроса, рублата или гривната в Украйна са валути, които се плъзгат и се движат свободно и следователно са обект на спекулации. Украинската валута, валутата на страната, която сега смятаме за толкова безкрайно важна, беше оставена на милостта на западните спекулации през последното десетилетие и какво направихме ние по въпроса? Нищо, абсолютно нищо. Ние го приехме. Икономическото развитие беше абсолютна катастрофа – затова накрая избраха един комик за президент, защото тази държава вече не знаеше какво да правиТака е в някои държави, че демокрацията се проваля, защото демокрацията при условията, диктувани от нас, не е в състояние да реши никакъв проблем.

Потенциалът на Южна Америка

Карстен: Наскоро прочетох някъде, че усилията между Русия и Китай да се откъснат от долара се налагат и от двете страни. Виждате ли възможности това да се случи в краткосрочен или средносрочен план – или има смисъл?

Фласбек: Това би било единственото разумно нещо, което тези страни биха могли да направят, т.е. разширена група от БРИКС. Има БРИКС, тези пет големи държави, които са го опитвали преди; първия път се провали ужасно, но се надявам тези страни сега да разберат, че западните условия не работят. Не работи по отношение на валутата, не работи по отношение на отварянето на пазара; те се нуждаят от собствени условия и за това се нуждаят от собствени валути – или необвързана валута, доларът не работи. И преди всичко имат нужда от собствен валутен фонд. Така че аналог на Международния валутен фонд, който е базиран във Вашингтон и който, разбира се, е доминиран от САЩ и Европа. Той е нанесъл безкрайни щети на света. Те също се нуждаят от алтернативна икономическа теория, а за съжаление аз все още не виждам такава. Винаги има рудименти за това – Китай със сигурност е разбрал нещо. В Русия изобщо не го виждам. И не виждам това в много други страни. Имате нужда от нова теория, трябва да се откъснете от това мислене за свободна търговия и свободно движение на капитали, за да можете да постигнете всичко. Мога само да кажа, че Латинска Америка се опитва отново; сега отново се говори за Banco del Sur, южния бряг, което е абсолютно правилно. Карстен: Южна Америка всъщност има голям потенциал, но той е пропилян от десетилетия. Фласбек: Южна Америка има огромен потенциал – но той систематично се унищожава чрез неправилна макрополитика. И дори Лула не можа да промени това по време на първия си мандат в Бразилия, защото се страхуваше от финансовите пазари, защото пазарите и САЩ го заплашваха. Има някои идеи в Латинска Америка – аз самият работих върху идеи за тази Banco del Sur, в доклад за UNCTAD по това време – но нищо не излезе от това, защото има толкова много съперничества в самата Латинска Америка. Бразилците със сигурност не са доволни от световното първенство на Аржентина – и има толкова много основни предразсъдъци срещу другия, че е трудно да се създаде сътрудничество. Тогава, когато бях в UNCTAD, имаше почти само леви правителства, но дори и те не успяха да се съберат някак тук. Най-яркият пример е Еквадор. Еквадор е страна, която е доларизирана, което е лудост: те имат щатския долар като своя собствена валута, страната вече няма своя собствена валута.Това е най-лудото нещо, което можеш да направиш. Освен крипто, можете да въведете и крипто, това е още по-идиотско, но доларизирането също е лудост. И Еквадор би се радвал да се измъкне от тази доларизация, когато имаше нормален президент Рафаел Кореа, който сега е в изгнание. Осем години той водеше сравнително разумна политика, искаше да се освободи от долара в латиноамериканско сътрудничество. Но изобщо не се получи, дори и дистанционно. И точно там е истинският проблем: те трябва да опитат, трябва да опитат, защото само страните, базирани на ценности, няма да го направят. Все още трябва да кажа няколко думи за ценностната част, за ценностните партньори. Г-жа Baerbock отново каза онзи ден, че ценностните партньори – е, това наистина е най-тъпият израз, който можете да измислите, и ако го сложите в устата си, показвате, че нямате абсолютно никаква представа за какво става дума. Защото партньори по ценностите, тези страни тук, западните страни, причиниха толкова много щети, създадоха толкова много омраза и толкова много отвращение в Третия свят, в развиващите се страни, чрез техните идиотски, неолиберални политики, в продължение на 30, 40 години. И тогава да се говори за: „Ние сме партньори по ценности, ние сме добрите момчета, правим всичко както трябва“ – това е идиотизъм и абсолютно безотговорно.

Някой трябва да покаже как наистина работи енергийният преход

Карстен: Почти не чувам нищо от търговските асоциации в Германия, но в същото време продължавате да четете за опасността Германия да бъде деиндустриализирана, че много фундаментални неща ще се променят тук.Каква е твоята прогноза?Как виждате статуквото и каква е вашата прогноза за това накъде води?

Фласбек: Като цяло се развиваме в луда посока, защото от една страна имаме либералите. Фактът, че асоциациите на работодателите не коментират, е защото FDP е в правителството, много е просто, те си държат устата затворена.

Карстен: Клапата отвън – и отвътре?

Фласбек: Те ще кажат нещо вътрешно, но факт е, че това правителство е дива смесица от партии, които изобщо не вървят заедно. Мисля, че това е наистина големият проблем. И беше предвидимо от самото начало. Това, от което се нуждаем в този свят и в Германия, е съвсем различна ориентация по отношение на климата и икономиката. Имаме нужда от истинска климатична политика, която също описахме в атласа, която изглежда много различна от дребните неща, които се правят навсякъде днес и разбира се няма да доведат до нищо. Имаме нужда и от различна икономическа политика и двете трябва да бъдат съвместени. Дори и при неутралност по отношение на климата се нуждаем от динамично икономическо развитие, защото трябва да създаваме работни места. Идеята, че вече не растем – мнозина изглежда се радват на това днес. Лошото е, че мнозина в правителството са някак доволни, ако сега не растем, ако сега всичко си е на мястото. И това всъщност е добре, нали? Не, няма нищо добро в това!

Карстен: Моля, посочете два или три крайъгълни камъка на нова климатична и икономическа политика.

Фласбек: Политиката в областта на климата трябва да означава, че изкопаемите горива трябва да останат в земята. Стъпка по стъпка – това няма да стане за една нощ – те трябва системно да остават все повече и повече под земята. Защото това, което излиза от земята, се изразходва. Но за този аспект на съхраняването на нещата в земята изобщо не се говори. Никой не говори за това. Всички продължават да произвеждат весело. И ние вярваме, че когато всичко е навън, вече е на земята, тогава с някои малки разпоредби и малко пари, които се дават на развиващите се страни, ще бъде предотвратено изгарянето му? Изгоряло е на 100%, защото така сме свикнали. И тогава някой ще трябва да покаже как наистина работи енергийният преход. Е, в Германия го опитахме сега, имахме енергиен преход от повече от 20 години, но все още не сме в момент, в който можете да кажете, вие, страни по света, вижте тази страна. Не, никой не гледа, защото всички се смеят до уши. В Германия има вятърни турбини, Германия има много вятърни турбини и има много слънчеви панели, но енергийните доставки не се регулират.

Пропусната активност по  климата

Карстен: Но отново, г-н Фласбек, очаквате ли икономическата ситуация в Германия да бъде значително влошена в краткосрочен план?Ще мигрира ли индустрията?

Фласбек: От тази смесена ситуация, в която се намираме сега, в която ние толкова безучастно или с четвърт дух преследваме икономическа политика и в същото време преследваме политика за климата половинчато, с 1000 малки мерки, нито една от които в крайна сметка не носи каквото и да е, икономическа слабост ще доведе, няма спор за това. Не знам дали индустриите мигрират. Европа е – Германия все още е по-добре от останалата част от Европа – като цяло изключително слаба. Може би онези, които не показват никакви признаци, че наистина искат да направят нещо по проблемите на климата, емигрират към Съединените щати. Сега САЩ са отделили няколко 100 милиарда за десет години, за да направят нещо по отношение на изменението на климата – това е нищо, това е капка в чашата! Те никога няма да слязат от петрола си, първият президент, който се изправи и каже: „Сега ще направя петрола и въглищата ви по-скъпи за 100 години“, той ще бъде мъртъв след три дни, ще бъде изгонен.Никой президент няма да го направи. И затова е напълно нереалистично, затова трябва да се сбогуваме със спасяването на света с нашите малки, малки мерки. Не можем да спасим света и затова трябва да гарантираме, че икономиката продължава да работи разумно и да се борим в международен мащаб, за да гарантираме, че получаваме международни правила, които помагат на климата. Всичко останало е пропилян активизъм.

Карстен: В един от последните ни разговори също говорихме за желанието да добавим трети термин към този въпрос за климата и икономическото развитие, който вече беше споменат: напредък.Но искам да говоря за качествен напредък.Има ли такова нещо като качествен прогрес?Не трябва ли правителствата да започнат дискусия за това какво всъщност разбираме под прогрес и просперитет?

Фласбек: Да, разбира се. Има напредък, може да има напредък, винаги ще има напредък, не можем да спрем света. Не можем да се преструваме, че ще спрем всичко и да кажем: Не мислете повече за това, вие, интелигентни хора, които все още сте на този свят, не мислете повече за нови технологии или решения, защото сега просто нека спрем , сега свърши, сега има застой. Това са пълни глупости, няма да стане. Напредъкът трябва да бъде насочен в посока без изкопаеми.И това е бъдещето;може би след 30, 40 години ще има технология за термоядрен синтез и световните енергийни проблеми ще бъдат решени за нула време, всичко е възможно!За да стигнете дотам, трябва да предприемете малки стъпки, но трябва да предприемете големи инициативи, за да се опитате да говорите със световните производители на енергия от изкопаеми горива и да ги убедите, че трябва да се откажем от енергията от изкопаеми горива. Това означава структурна промяна за светано това не означава застой, означава просто структурна промяна, означава промяна и вие трябва да бъдете още по-успешни по отношение на икономическата политика, защото в противен случай ще получите само безработица. И ако създавате само безработица, никой няма да преизбере правителство, което твърди, че е благоприятно за климата, но създава безработица. След това, разбира се, все още можете да предприемете стъпката да кажете: „Сега искаме климатичната диктатура“, разбира се, все още можете да искате това, това би било пълна лудост, но тогава… тогава някак си свърши.

Осмелявате ли се да постигнете повече напредък?

Карстен: Партийните председатели на тройната коалиция написа следното на 06. декември във „Франкфуртер Алгемайне“: „Осъзнавайки, че ни предстои десетилетие на големи промени, ние сключихме съюз, с който се осмеляваме да постигнем повече напредък.“ Осмелете се да постигнете повече напредък – не е ли това признак на неадекватност срещу фонът, който току-що казахте, представлява?Не е нужно да се осмелявате, трябва да го видите и активно да го оформите!

Фласбек: Преди всичко трябва да имате идеи какво е наистина реалистичен напредък. Не всичко е напредък, мога да донеса най-лудите идеи в света и да кажа: „Това е напредък.“ Трябва да се ангажирате с умни хора в тази република и да се опитате да разберете какво наистина е осъществимо, какво все още е възможно Напредък при ограниченията на климатична неутралност може да се прилага. Но не можете просто да кажете: „Трябва да се осмелим да постигнем напредък сега“, това са глупости. Това е празна формула, която не казва нищо.

Карстен: Асоциацията за защита на детето наскоро съобщи, че в тази страна може да се очаква огромно увеличение на детската бедност;споменатите партийни лидери продължават да обясняват тук във „Франкфуртер Алгемайне“, че искат да засилят социалното сближаване.… Засегнатите семейства, засегнатите деца трябва да се почувстват подиграни, когато чуят тези фрази тук, защото в годината, в която работи новата коалиция, аз не съм чувал абсолютно нищо за социалния въпрос, а вие?

Фласбек: Добре, те направиха няколко смешни мерки за успокояване на съвестта, сега в хода на повишаването на цените на енергията те въведоха няколко облекчения – и доходите на гражданите бяха въведени. Парите на гражданите означават 50 евро повече на месец, това е абсолютно смешно. Но човек е видял как вървят борбите с парите на гражданите; Веднага всички буржоа, CDU и FDP, идват и казват: Не, ако отидем твърде високо, тогава ще се доближим твърде много до по-ниските доходи, тогава и те вече няма да искат да работят. От това следва, че по-ниските доходи са твърде ниски, трябва да са по-високи! Но, разбира се, това заключение никога не се прави. Синдикатите трябва да говорят с работодателите и да кажат: хора, така не става. Страната с най-добрия сектор с ниски заплати, както веднъж каза нашият главен икономист Шрьодер, може би се превърна в страната с най-лошо социално сближаване. Не е случайно, има нещо общо. В Швейцария сега се води битка за минимална заплата от четири и половина хиляди франка на месец. Според днешния паритет това са четири хиляди и половина евро. Това е просто невъобразимо. Разбира се, там цените са малко по-високи, когато нивото на заплатите се вдигне, цените винаги се вдигат, но хората все пак могат да си позволят нещо, могат да участват, те са там и никой не е беден и това е важното. Заплатите трябва да се вдигат, а това може да стане само с помощта на правителството. Това не може да се направи само от работодателите и синдикатите, правителството трябва да се намеси и да каже: минимална работна заплата от 12 евро очевидно не е достатъчна, тогава просто ще трябва да изкараме 18 евро от нея.

Карстен: Участието също е важна ключова дума тук, концепция, която може да искаме да разгледаме по-подробно в бъдещо интервю – в заключение, моля, кажете ни нещо накратко за това как изглежда в световен мащаб, с разпространението на активи и доходи, или с бедност, която се задълбочава;какво ти говорят числата, какво наблюдаваш там?

Имате нужда от протекционизъм

Фласбек: Изненадващо трябва да се каже, че след Втората световна война, след 70 години отвореност и капитализъм, не беше възможно да се изкорени бедността в много страни по света. Единствената страна, в която систематично успява, е Китай. Просто не проработи с нашата форма на капитализъм, а с икономическа система, която е силно доминирана от държавата, която има елементи на пазарна икономика, но където държавата очевидно играе основна роля.И както казах преди, големият провал е наш. В институциите, в Международния валутен фонд, в Световната банка, за които сме пряко отговорни; ние имаме мнозинството, САЩ и Европа имат мнозинството там и се провалят от десетилетия.Ние не само не постигнахме нищо, но и навредихме. И затова всъщност е така, че през всичките тези десетилетия, в които наблюдавам това, много малко се е случило. Има няколко елита, които се появяват навсякъде; щом в една страна се намерят суровини, разбира се, има богати елити, но това е всичко. В частност Африка е постигнала невероятно малък напредък. Южна Африка е катастрофа; празнувахме страната, когато най-накрая се отърва от апартейда – и какво се случи оттогава? Икономически практически застой. И все нови напрежения, все нови, нестабилни ситуации – защо? Не само защото правителството е нестабилно – така е – но защото те не постигат никакъв напредък икономически. И това отново зависи от нас, това зависи от макроикономическия режим;това е така, защото те не могат да бъдат правилно интегрирани в световната икономика, защото не им е позволено да се защитят срещу нашите успешни производители.Това е основното изискване: имате нужда от протекционизъм.Ще го кажа много ясно, бедните страни имат нужда от протекционизъм, те трябва да се пазят от изключително успешните компании в западния свят, само тогава може да работи, а това все още е абсолютно табу за нас.

Карстен: Първо, благодаря ви много.Атласът на световната икономика 2022/23 вече е достъпен навсякъде; бихме могли само да надраскаме повърхността на това, което всъщност дава по отношение на съдържанието, мисля, че това е единствената публикация в света, която има толкова наситен набор от цифри и данни, свързани с анализи и фонове от вас и вашите съавтори. Много благодаря отново, г-н Фласбек.

Източник - Експерт