АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Искра Баева: Държим се сякаш „Магнитски“ е наш закон. Тази позиция прилича на заеманата от Тодор Живков

Мария Сивкова - Илиева - 17 февруари 2023

Процесите, които се наблюдават в момента при БСП, приличат на преживените от СДС в началото на 90-те години. Тогава от голяма синя партия се превърнаха в отломка. 

„БСП изживява проблем с липсата на посока. Липсва й идейна основа и перспектива. Тя обаче няма да бъде заменена от друга лява партия. Останалите леви групи са твърде слаби и философстващи. Не говоря за тази нова формация, съставено от бивши членове на БСП, които са се гонеха един друг от партията. От ръководството зависи да преодолее тази криза, но това няма да стане със стари кадри. Необходими са млади хора, които не идват само за постове“.

В предаването „12+3“ проф. Баева направи паралел между сегашната ситуация и отношенията на Народна Република България с тогавашния Съветски съюз.

„България е част от Източния блок, от Варшавския договор и от СИВ. Тодор Живков е избрал мястото на най-верен сателит на СССР, за да получава облаги. Разликата със сегашния момент е в това, че тогава тази зависимост на страната ни е била скрита за обществото. Не е била демонстрирана. Никой от съветските лидери не е излизал демонстративно да каже какво трябва да правим. Сегашните посещения, с указания на американски политици, са демонстративни. Законът „Магнитски“ е американски. Ние се държим сякаш е наш закон. Сякаш искаме да станем по-католици от папата и да дадем повече, отколкото искат. Тази позиция силно ми прилича на позицията на Тодор Живков, но без облагите“.

Професор Баева разказа и за сборника “Що е социализъм и има ли почва у нас? След 130 години”. Създаден е заедно с проф. Димитър Денков. 

„Нашето желание беше да се обърнем към различни мислители, които да направят съпоставка между социализма от края на 19 век и този в началото на 21 век“.

В България през последните 30 години възникна тезата за неизбежността на капитализма, обясни тя.

„Опитахме да зададем плахо въпроса за възможността да има социализъм в тази епоха. Първата част е дискусия между Петър-Емил Митев, Любен Николов и Бернар Монтян. Тя е направена преди 90-та година. Те разсъждават върху причините да се провали социализма. Търсят всичките му недостатъци“.

Цялото интервю на Петър Волгин с проф. Искра Баева може да чуете в звуковия файл.

Източник - БНР