АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Искра Баева: И при Жан Виденов в БСП имаше голямо противопоставяне, но нямаше изключване

20 февруари 2023
Загубата на гласове на БСП през последните години намалява, а също така намалява и нейното присъствие в общественото пространство. Намаляването не е случайно, не е никак случаен процес. БСП доста залитна към дясното, към една националистическа, дори ксенофобска позиция, която не се възприема добре. Кирил Добрев беше конкурент на Нинова при втория ѝ избор и с това, което той прави сега, някак иска да получи реванш. Но да оставим Кирил Добрев настрани, защото не смятам, че той е бъдещето на БСП. БСП, ако иска да има бъдеще, трябва да погледне към младите, които могат да изведат партията към нови хоризонти. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът проф. Искра Баева.

„Процесите, които сега се случват в БСП, ми приличат на това, което беше в началото на прехода в БКП. Тогава имаше чистка в БКП, която се отнасяше за близките около Тодор Живков. После почнаха големите сблъсъци в БСП по времето на Луканов. Особено се видя това по време на управлението на Жан Виденов. И тогава имаше голямо противопоставяне, но нямаше изключване. Николай Камов, Александър Томов и т.н. – те сами напускаха. Този маниер с изключване на политически активни лица в БСП се въведе с изключването на Георги Първанов. Причината при Първанов беше, че създаде АБВ – от движение стана партия. Когато създаваш нова организация, с която отиваш на избори, естествено е, че напускаш. Няма нужда да се изключваш. Но виждаме, че тази практика на изключването се използва като наказание и става повсеместна през последните години. Това е ужасно грозно. Сега бяха изключени 13, главно младежи, и един отделно – Кирил Добрев, за втори път“, добави Баева.

Тя сравни случващото се в БСП с това, което се случваше в определен период в СДС. „В СДС имаше отлюпсване, а сега говорим за изключване в БСП“.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Източник - Факти