АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Какъв е проблемът да се знае кои са организациите, чиито пари идват от чужбина? Защо това е проблем за всички любители на „прозрачността“?

Ирина Зикидис - 10 март 2023

Това е Законът за регистрация на чужди агенти („Foreign Agents Registration Act„), действащ в САЩ от 1938 година.

Мисля, че е един изключително полезен закон, който осветлява лицата, медиите и партиите, финансирани (или според американците – корумпирани) отвън – нещо задължително за една здрава държава. Та в тази връзка не разбирам протестите срещу такъв закон както в България, така и в Грузия. Та американците са умни хора, защо да не последваме техния пример и да въведем един важен за националната сигурност закон?

Грузинският вариант на закона е доста по-мек от американския. Грузинците искат да бъдат осветени всички организации, които получават над 20% от доходите си от чужбина (докато американският закон изисква осветляване на всяка сума), грузинският закон касае медии и юридически лица, които не се занимават с търговия (докато американският закон визира медии и всички физически и юридически лица).

Понеже съм семпъл човек, нека попитам – какъв е точно проблемът да се знае кои са организациите, чиито пари идват от чужбина – САЩ или Русия? Защо това е проблем за всички любители на „прозрачността“? Защо НПО и фондациите скачат срещу закон, който осветява милионите, които получават за „гражданската си позиция“?

Нали казват, че всичко е прозрачно и отчетено до последния цент? Защо? Какво ги притеснява? Та нали този закон ще позволи да бъдат осветлени и ВСИЧКИ лица, получаващи финансиране от Русия, дори ако това става в куфарчета. Държавата има възможността и ресурса да проследи приходите и разходите на всеки съмнителен гражданин или организация. И така лицата, финансирани от Русия, ще лъснат като чужди агенти и ще бъдат подведени под отговорност. А какво по-хубаво от това? Наистина не разбирам.

Източник - Фейсбук