АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Ражда се световно русофилско движение

Игор Пшеничников - 10 март 2023

Това събитие е дългоочаквано. На 14 март в Москва ще се проведе учредителен конгрес на Международно движение на русофилите.

Обединени от любов към Русия

Няма съмнение, че предстои значимо събитие. За първи път в историята се оформя световно движение на хора, които макар да  не са руснаци, обичат Русия като руснаци. Идеята за създаване на Международно движение на русофилите (МДР) не е от днес. Но едва в днешната ситуация, когато се решава въпросът за самото съществуване на Русия, осъществяването на тази идея придобива конкретни черти. Русофобската пропагандна кампания, напомпана от глобалисткия елит на Запада, опитите за „отмяна“ на Русия и руската култура доведоха единствено до това, че в света нараства броят на онези, които не крият симпатиите си към нашата страна.

Както се отбелязва в подготвителните документи на форума, МДР ще бъде обществена организация, която представлява „истински патриоти от различни страни, хора с различни религиозни и политически убеждения, обединени от любовта към Русия, руската история и култура, желанието да ги  изучават и популяризират в родината си… и единни в стремежа си към хармоничен многополюсен свят, основан на вековните традиции на народи и цивилизации“.

Както телевизия „Цариград“ научи, на конгреса ще присъстват руският външен министър Сергей Лавров, заместник-ръководителят на Световния руски народен съвет, председател на обществото „Цариград“ Константин Малофеев, актьорът и режисьор Стивън Сегал, който е специален представител на Министерството на външните работи на Русия по хуманитарните отношения със САЩ и Япония, общественици от около 40 страни по света. Това не означава, че няма русофили и в други страни. Това означава само, че МДР е в началото на своя път и броят на страните, които ще бъдат представени, ще расте.

Николай Малинов най-известният русофил сред българите

В списъка на тези, които ще седят в президиума на конгреса, има един човек, който трябва да бъде споменат отделно, тъй като идеята за създаване на МДР е именно негова. Това е председателят на българското национално движение „Русофили“, големият приятел на Русия Николай Малинов. Той е и двигателят на настоящия форум. Заради убежденията си Малинов е подложен на преследване в родината си, където прозападните власти, по предложение на своите американски куратори, го нарочиха за „руски шпионин“.

В интервю за „Царград“ Николай Малинов каза, че идеята за създаване на Международно движение на русофилите е възникнала в рамките на българското национално движение „Русофили“, което съществува от 2003 г. и за това време е натрупало богат опит в развитието на българо-руските отношения. От 2018 г. тази идея се обсъжда както с политически и обществени фигури в Русия, така и със съмишленици от редица други страни. Николай Малинов представи публично и аргументира идеята за създаване на МДР по време на Ливадийските форуми през 2018 и 2019 г.

Обичаш Русия? В затвора!

След това се проведе среща между Николай Малинов и Владимир Путин.

По време на разговора ми с руския президент Владимир Владимирович Путин на 4 ноември 2019 г., след като бях награден с Ордена на дружбата, изразих и идеята за създаване на Международно движение на русофилите. Тогава Владимир Владимирович подкрепи тази идея. На 12 септември миналата година руският външен министър Сергей Лавров, с когото участвахме заедно в откриването на бюстпаметника на Александър Невски в Москва, също подкрепи тази инициатива – казва Малинов. И сега семената, хвърлени от българските русофили, поникнаха.

Те щяха да покълнат и по-рано, ако Малинов не беше станал обект на преследване от българските власти. Веднага след като идеята за създаване на МДР беше обявена и започна да се осъществява, в България последваха арестите на лидерите на Национално движение „Русофили“. Според Малинов „в България това е представено като борба с шпионажа в полза на Русия“. Тези арести и повдигането на обвинение срещу Николай Малинов „замразиха процеса и на практика отложиха за неопределено време осъществяването на идеята“.

Малинов казва, че „в каквато и геополитическа ситуация да се намира Русия, каквито и трудности да изпитва, те не трябва да бъдат причина или претекст да се отлага създаването на МДР. Напротив, демонстрацията на привързаност, любов към Русия и руския народ трябва да бъде толкова по-очевидна и енергична, колкото повече врагове на Русия се появяват на международната сцена“.

Ние, инициаторите, вярваме, че в днешната трудна за Русия геополитическа ситуация е време да създадем Международното движение на русофилите и с това да засвидетелстваме своята привързаност, любов и разположение към Русия и руския народ, подчертава той.

Планове и задачи на МДР

След официалното си създаване МДР планира да изпълнява множество задачи, които са далеч от показна дейност. Сред тях са например задвижването на Европейска гражданска инициатива, в рамките на която Европейската комисия ще бъде помолена да разгледа промени в правните инструменти на Европейския съюз по конкретни въпроси. Според Малинов това може да е призив за отмяна на санкциите срещу Русия или по други въпроси, които ще бъдат формулирани от самото движение. Автори на подобна инициатива в рамките на ЕС, казва Николай Малинов, трябва да бъдат представители на поне седем страни от ЕС, които ще трябва да съберат подписите на един милион граждани на ЕС.

В проекта за Манифест на МДР, който ще бъде представен за разглеждане и одобрение от участниците в конгреса, се казва, че участниците в движението ще допринасят за разпространението на руската култура и духовност; организационно и методически ще помагат на приятелите на Русия по света да организират свои събития, свързани с Русия;  ще насърчават разпространението на надеждна информация за Русия по актуални въпроси; ще  укрепват  народната дипломация в защита на един многополюсен, мирен и хармоничен свят.

Ние, русофилите от различни страни, подчертаваме, че нашият път е народната дипломация… Това е пътят… пътят на любовта, добротата и верността. Чрез народна дипломация русофилите по света могат да бъдат изключително полезни на институционалните културните, икономическите и политическите субекти в своите страни, да насърчават търсенето на разбирателство и да работят за преодоляване на враждебността, дезинформацията и недоверието в днешния свят на конфликти“, се казва в проекта за манифест на МДР.

Плановете включват създаване на клонове на МДР в страните, където това е възможно, казва Малинов. Клоновете на МДР ще си сътрудничат с културни и обществени организации в своите страни, които приемат ценностите и целите на движението. Те ще подкрепят и русофилите в тяхната обществена дейност за установяване и укрепване на международния мир. Очаква се задачата на чуждестранните клонове на МДР да включва по-специално всестранна помощ при издаването на книги на руски автори, изучаването на руски език, както и други събития в областта на културата, образованието, науката и спорта, свързани с Русия. МДР възнамерява да провежда свои конференции и семинари, различни събития в областта на народната дипломация, а в перспектива – създаване на Център за изследване на русофобията.

Портрети в миниатюра

Разбира се, за да бъде картината по-пълна, би било добре да се очертаят поне с няколко щриха портретите на някои участници в предстоящия конгрес.

Микис Филаниотис е известен общественик, преводач, член на експертния клуб към Руския дом в Кипър, ръководител на редакционния екип за превод на гръцки език на многотомника на МГИМО „Великата победа“: „За мен Русия е цяла цивилизация, това е цяла история, това е култура, това е всичко хубаво. За мен Русия е олицетворение на доброто. Кои са руснаците? Това е добродушен, благодарен народ. Това са хора, които дават най-доброто от себе си за останалия свят и  помагат на малките държави. И като цяло те са прекрасни хора, те са приятели, много близки до нас, кипърските гърци. Руснаците са наши братя.

Тобиас Насе – журналист, активист на организацията „Антиимпериалистическо действие“ (Мюнхен): Русия не е просто страна. Това е душа. Това е менталност. Това са хора с особена душа и особена менталност. Аз съм немец. Но съм и руснак, в смисъл, че мисля като руснак.  Затова смятам, че „руснак е по-скоро смисъл, отколкото националност. Човек може дълго да спори по какво се различават руснаците от европейците. Руснакът изглежда много сериозен и дори неудобен човек ако не го познаваш. Но ако познаваш този човек, тези хора, тогава виждаш, че това са най-добрите хора. Руснаците живеят със сърцата си. Ако отворят сърцата си за теб, тогава ще видиш какви добри хора са, добри приятели.

Абдеррахман Абделуаххаб – заместник-ректор на университета „Аз-Заим Ал-Захари“ (Хартум), възпитаник на Руския икономически университет „Г.В. Плеханов“: „Русия за мен не е само страна. Живял съм в Русия много години, запознат съм с културата на Русия. Руснаците са много мили, добри хора. Ние, на Изток, и руснаците се разбираме много добре.. Имаме сходни традиции. А хората на Запада не са като нас.

Голямото плаване

Задава се големият кораб, наречен Международно движение на русофилите. Той тръгва на голямото си пътуване в много труден за Русия момент, поради което това пътуването няма да бъде спокойно. Може да се очаква, че нашите врагове на Запад ще плетат интриги и ще му пречат. Но любовта и енергията на приятелите на Русия носят надежда за успех и победа.

Превод Валентин Григоров

https://tsargrad.tv/articles/russkih-stanet-na-neskolko-milliardov-bolshe-rozhdaetsja-mirovoe-dvizhenie-rusofilov_739807

Източник - Царьград
Игор Пшеничников е политолог, публицист, ръководител на отдел „Политика“ на телевизия „Царьград".