АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Оскари. Само в най-забутаните колонии гледат това глупаво представление

Чавдар Найденов - 14 март 2023

И хабят интелектуална енергия, за да привидят някакъв – несъществуващ смисъл в него.

Цял живот бера срам, че имам пост-соц елит с все някакви следи от солидно хуманитарно образование, от Омир до Чехов, който даже не си дава сметка, че става за смях със смъртно-сериозните си разсъждения върху „Ноща на Оскарите“. Това е рекламно шоу бе, кога ще разберете? И почти всички блокбъстъри, които то се мъчи да промотира, още в зародиш отхвърлят естетическото заради инструменталното.

Затова разказът в типичен Холивудски филм е толкова неправдоподобен, че звучи като автопародия, защото човешката логика е последен приоритет. Сценаристът трябва да се изхитри да наниже в повествованието неща, договорени и спазарени с инвеститорите далеч преди сюжета: Кои продукти ще бъдат позиционирани, какво е мнението на корпорацията за това, че някаква „демография“ (примерно, „неомъжени бели работещи жени на възраст 25-45 с висше образование“) има покупателна способност да се зароби с изплащането на по-широк офроудер тази и следващата година.

Също така предварително се планира одобрението на Пентагона и други служби, като условие да окажат безплатно съдействие при снимки с пейзажи, оръжие, войници, живописни набягвания по магистрали и квото се сетиш. (Затова впрочем глобалната стратегия на САЩ за десетилетие напред най-добре се прогнозира чрез контент-анализ на продукцията на Холувуд). Това са важните неща, а не някакви постъпки или изказвания , които разкриват мотивите на героите, взаимоотношенията, съдбите. Камерните сюжети и дългите диалози тук не работят!

Нали сте чували, че каналът е съобщението? Крайният ефект е инфузия на бял шум в съзнанието, шизофренен американски патриотизъм, без да си гражданин на САЩ и необясним нагон да си купиш нещо, което даже го няма по магазините в твоята колония. (Повече разбирам американските издания като Дневник, Уебкафе и подобни, когато изпадат във възторг от „очевидно безпристрастната“ награда за екип с Христо Грозев. Възхищаваха се и от майсторството на филма за „Белите каски“ – симуланти и провокатори, организирани и издържани от МИ6 и ЦРУ. Но защо останалият офиспланктон се очароват безплатно? Поне искайте безплатни пуканки!).

Източник - Фейсбук