АНАЛИЗИ > СТАТИИ
КИТАЙ – СВЕТОВЕН ЛИДЕР В ИЗГРАЖДАНЕ НА СПОДЕЛЕНО БЪДЕЩЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Ивес Хермит - 15 март 2023

Преди около 10 години, докато излагаше възгледите на Китай по международните отношения в Московския държавен институт за международни отношения, китайският президент Си Дзинпин призова за изграждане на общност със споделено бъдеще за човечеството, където всеки човек може да разчита на другия.

Оттогава концепцията еволюира във визия с глобално значение и е призната от все повече държави и международни организации.

Както веднъж уточни Си Цзинпин , „да се изгради общност със споделено бъдеще за човечеството не означава да се замени една система или цивилизация с друга. Вместо това става въпрос за страни с различни социални системи, идеологии, истории, култури и нива на развитие, които се обединяват на основата споделени интереси, споделени права и споделени отговорности в глобалните дела и създаване на най-голяма синергия за изграждане на по-добър свят.“

Има „фундаментална разлика“ между визията на Си за споделено бъдеще, която набляга на разбирането и споделеното изграждане на институции, и преобладаващата идея на САЩ за изграждане на бъдеще чрез конкуренция, казва Джак Мидгли, директор на глобалната консултантска компания Midgley & Company медии. „Когато Си казва споделено бъдеще, това е бъдеще, което включва всички и интересите на всички трябва да бъдат взети под внимание. Трябва да намерим начин да изградим споделено бъдеще заедно или изобщо няма да има бъдеще“, твърди Мидгли, който е и преподавател по проблемите на на сигурността в Джорджтаунския университет.

През септември миналата година бившият японски министър-председател Ясуо Фукуда публикува новата си книга „Събрани произведения на Ясуо Фукуда: Преследване на световен мир“, чиято ключова фрада е „общност със споделено бъдеще на човечеството“. Фукуда казва, че е напълно съгласен с визията на Китай за изграждане на общност със споделено бъдеще за човечеството, защото ако една страна се справя добре само сама, когато съседите й не могат това, дисбалансът ще доведе до конфликти, които след това ще се отразят обратно върху нея.

За Б. Р. Дийпак, председател на Центъра за китайски и югоизточноазиатски изследвания в базирания в Ню Делхи университет Джавахарлал Неру визията за споделено бъдеще до голяма степен отразява основните ценности на традиционната китайска култура каквито са хармонията и равенството. Това може да се разглежда като резултат от диалога и взаимната обмяна на идеи и опит на Китай с други цивилизации в хода на историята, казва той.

Китай не само се застъпва за общност със споделено бъдеще за човечеството, но и я прилага на практика. Разрастващото се сътрудничество по линия на неговия глобален проект „Един пояс, един път“ показва как той превръща думите си в дела и как той помага за промяната на света.

След като през декември 2021 г. бе пусната в действие железопътната линия Китай-Лаос, водещ проект за сътрудничество между двете страни чрез проекта „Един пояс, един път“, това донесе големи ползи на народа на Лаос и отвори нов път за неговото развитие и просперитет.

„Лаос и Китай си подадоха ръка, за да построят железопътната линия, да развият и задълбочат нашето приятелство, а също така развиха икономиката, особено транспорта на товари“, казва Пансай Йайенгва, кондукторка на железопътната гара Виентян. Споделяйки трудовия си опит, тя споменава, че кариерата й е променила живота й и я  направила зрял и отговорен човек. „Много съм доволна и горда да работя тук.“

В допълнение към осигуряването на работни места за местните жители, изграждането и експлоатацията на железопътната линия Китай-Лаос увеличи и фискалните и данъчни приходи на правителството на Лаос. Междувременно, благодарение на железопътния транспорт, сектори като минното дело, селското стопанство, туризма, логистиката, търговията, хотелиерството и недвижимите имоти в Лаос процъфтяват.

През последното десетилетие осъществявнето на проекта „Един пояс, един път“ стимулира близо 1 трилион щатски долара инвестиции, реализира над 3000 проекта за сътрудничество с различни страни, създаде 420 000 местни работни места и помогна на почти 40 милиона души да се измъкнат от бедността, заявиха от китайското външно министерство.

Проектът „Един пояс, един път“ показа как ефективното сътрудничество може да трансформира концепцията за „изграждане на общност със споделено бъдеще за човечеството“ в практическа реалност, казва Алмас Чукин, виден казахстански икономист.

Що се отнася до опазването на глобалния мир, Китай също поддържа духа на изграждане на общност със споделено бъдеще за човечеството. Отдаден на насърчаването на нов тип международни отношения, Китай задълбочава и разширява глобалните партньорства, основани на равенство, откритост и сътрудничество.

Китай е основен доставчик на войски и вторият по големина финансов участник в мироопазващите операции на ООН и е създал резервни мироопазващи сили от 8000 души.

През миналата година Китай предложи Инициативата за глобална сигурност, която защитава визия за обща, всеобхватна, съвместна и устойчива сигурност, следва философията, че човечеството е неделима общност за сигурност и има за цел да създаде нов път към сигурността, който включва диалог вместо конфронтация, партньорство чрез съюзи и не отношения, в които има печеливши и губещи,  а печелят всички.

След като светът е изправен пред такива сериозни предизвикателства като бавно икономическо възстановяване, нарастващ изолационизъм, нарастващ хегемонизъм и избухване на геополитически конфликти, международната общност трябва да търси път напред.

„Човечеството трябва да преодолее трудностите и солидарно да преследва общо и хармонично развитие“, заяви Си Цзинпин пред конференция, отбелязваща 50-ата годишнина от възстановяването на мястото на Китайската народна република в ООН.

Имайки предвид, че „никой човек или държава не може да процъфтява в изолация“, Китай защитава отворената икономика и насърчава по-балансиран, приобщаващ и устойчив растеж, като по този начин дава възможност на света да споделя неговите възможности за развитие. Той разработи такива платформи за сътрудничество като Китайското международно изложение за внос (CIIE) и представи Инициативата за глобално развитие (GDI).

На петото издание на Китайското международно изложение за внос бяха постигнати  сделки на обща стойност 73,52 млрд. долара за едногодишни покупки на стоки и услуги. Начертавайки план за по-приобщаващо развитие на света Инициативата за глобално развитие спечели международно признание. Повече от 100 държави и редица международни организации, включително Организацията на обединените нации, се ангажираха да я подкрепят, а близо 70 държави се присъединиха към Групата на приятелите на GDI.

Междувременно Китай предлага глобални обществени блага там, където е необходимо. За да намалят „пропастта в имунизацията“, появила се по време на пандемият от Ковид-19, Китай и другите страни от БРИКС създадоха център за изследване и развитие на ваксините, с което да ги направят достъпни и за развиващите се страни.

Китай особено активно реагира на призивите и тревогите на засегнатите от бедност страни, които пострадаха най-много от глобалната пандемия и икономическия спад. Помага на много африканските държави, като например Мозамбик, да развият модерно селско стопанство с помощта на разработената в Китай навигационна сателитна система BeiDou и безпилотно оборудване.

Изграждането на усещане за споделено бъдеще е важно за света, за да избегне фрагментацията и да се справи с предизвикателствата, каза бившият японски премиер Юкио Хатояма. „Един пояс, един път“, според него е важен инструмент материализирането на тази визия. Тази инициатива ще помогне за насърчаване на регионалното икономическо развитие и обмена между страните, като по този начин ефективно предотвратява конфликтите.

Глобалното бъдеще на човечеството… е въпрос, който привлича вниманието на хората навсякъде по света. Има толкова много неща, които трябва да се направят. Така че Китай може да поеме инициативата в това“, заяви пред информационната агенция Синхуа Мартин Алброу,  член на Британската академия за социални науки.

Ивес Хермит – завършил философия, от 10 години живее и работи в Китай, автор на над хиляда публикации

Източник - Quora