АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски: Инициатори за промяна на световния ред бяха САЩ и съюзниците им

28 март 2023

Инициатори за промяна на световния ред бяха САЩ и съюзниците им. Когато Съединените щати навлязоха в период на еднолична хегемония в света и дотогавашната система не ги устройваше, поискаха да бъде променен досегашният международен ред, установен с Ялтенско-Потсдамските споразумения със създаването на международните организации като ООН и всички други атрибути на съвременното международно право, което постепенно ерозира и се разрушава“. 

Това мнение изказа пред БНР дипломатът Валентин Радомирски.

По думите му появата на ИДИЛ е в резултат на стремеж за отхвърляне на този ред:

„ИДИЛ пропагандираше тотално отхвърляне на реда, който искаше да установи Западът. Започна да се формира това, което формулира Хънтингтън (Самюъл Хънтингтън – американски социолог и политолог) – Западът срещу останалите. И започва да се оформя една много хлабава коалиция от държави, които се съпротивляваха срещу постепенното отнемане на суверенитета им – било то чрез МВФ, било чрез други организации, които постепенно отнемаха суверенитета им и пропагандираха това, което се пропагандираше на първата Среща на върха за демокрацията, за световно правителство. Т.е. всички държави да бъдат подчинени на едно световно правителство“. 

Дипломатът подчерта, че на първата среща, а и на предстоящата втора, са били поканени представители на крупните корпорации:

„Това не беше случайно, а като противотежест на световните лидери, за да им показваше пътя, по който би трябвало световната демокрация да върви“.  

В предаването „12+3“ Валентин Радомирски коментира предстоящата в САЩ втора Среща на върха за демокрацията, като подчерта, че е странно, две страни от НАТО – Турция и Унгария – не са поканени.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън изпрати покани до 120 световни лидери за втората Среща на върха за демокрацията, която е насрочена за следващата седмица, съобщи Асошейтед прес, цитирана от БТА.

Поканени са и представители на осем държави, които не бяха на първата среща на върха в Белия дом през 2021 г., според високопоставен служител на администрацията, пожелал анонимност. Босна и Херцеговина, Гамбия, Хондурас, Кот д’Ивоар, Лихтенщайн, Мавритания, Мозамбик и Танзания получиха покани за тазгодишната среща на върха, след като бяха оставени извън списъка с покани за срещата през 2021 г.

Очаква се преди срещата на върха, украинският президент Володимир Зеленски да вземе участие в посветено на неговата страна събитие, заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Тази година срещата на върха ще се проведе в сряда и четвъртък (29 и 30 март). Съорганизатори ще бъдат правителствата на Коста Рика, Нидерландия, Южна Корея и Замбия. Първият ден от срещата на върха ще бъде във виртуален формат.

Според представители на Белия дом президентът Джо Байдън ще се стреми да изтъкне, че събитията от последната година са показали с пълна сила, че демократичното управление, основано на върховенството на закона и волята на управляваните, остава – въпреки честите си неуредици – най-добрата система за насърчаване на просперитета и мира.

Байдън първоначално предложи идеята за среща на върха по въпросите на демокрацията по време на кампанията си през 2020 г. и многократно е изтъквал, че САЩ и съюзниците им трябва да покажат на света, че демокрациите са по-добро средство за развитие на обществата от автокрациите.

Според Радомирски на няколко плоскости вече върви противопоставяне на съюза Русия-Китай срещу САЩ:

„САЩ решиха, че сега е прозорецът на възможностите, защото още в началото на този век усетиха, че започва да им се изплъзва хегемонията и видяха бързото развитие на Китай и възможността да ги надмине, особено в икономиката, което означава, че ще има достатъчно капацитет и за военна надпревара. Знаеш, че ще отслабнеш, ако сега не удариш издигащия се противник“. 

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Радомирски в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Източник - БНР, "Хоризонт"