АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Радиоактивността на тоновете тежки метал, които застилат бойните полета „не носи никакви дългосрочни последствия“?!

Глеб Кузнецов - 29 март 2023
Снимка Оff News

По съвет на приятели, се занимавах с историята на Бо Байдън – синът и наследникът на Джо Байдън, починал в млада възраст от глиобластома (просто казано – рак на мозъка), шест години след служба в Ирак, през 2008 – 2009 г. Джо Байън беше заявил, че значителна роля в заболяването на сина му са изиграли използваните във въоръжените сили на САЩ, така наречени „ями за изгаряне“.

По устав, отпадъците в армията на САЩ се утилизират по четири начина и най-простият и достъпен за военните, когато са извън пределите на страната, това са ямите, които представляват денонощно тлеещи сметища от военни отпадъци, заемащи големи площи, някои от тях-по 4-5 хектара и в тях, ежедневно се изгарят стотици тонове боклук. По този начин се утилизира всичко – от хранителните до човешките останки, боеприпаси, топливо. В ямите, винаги се намират следи от обеднен уран – или от сандъците за снарядите, или от самите боеприпси.

Въобще, идеята да се използва обеднен уран в боеприпасите, се оказва добра, от гледна точка на „икономиката на войната“, но лошо хрумване за военните (военослужащите) на самите САЩ. Такива снаряди оставят след себе си на бойото поле уранов прах, който попада в организма на човек, без да прави разлика, той на чия страна воюва и воюва ли въобще.

По официални данни, само по времето на войните в Ирак, са използвани от 1 до 2 тона обеднен уран. Има редица свидетелства, че обедненият уран може да предизвика рак или нарушения в развитието на плода. По данни на властите на Ирак, до първата война в Персийския залив през 1991г., равнището на онкологичните заболявания в станата е било 40 на 100 хил. населениеее. Към 1995г. (Първа иракска), то достига 800 на сто хиляди души, а към 2005, пораства още два пъти, като при това не може да се твърди, че зравеопазването и диагностиката в Ирак, след Първата война са се развили особено силно.

През 2002г., в „Environmental Pollution“, бе публикувана статия за влиянието на обеднения уран и продуктите от разпада му върху жителите от териториите около американските военни бази. Учените са вземали коси и млечни зъби от здрави и деца и такива с аномалии в развитието, живяли на различни разстояния от базите. Те са установили, че всяко увеличаване на съдържанието на уран с 28,85 мг/кг повишава риска един път и половина.

Разстоянието е давало обратна зависимост: всеки 10 км. от базите са снижавали риска със 79%. Още една статия излиза през 2010 г., в която се сравнява равнището на смъртност на 1000 раждания сред четири годишните деца от Ел-Фалуджа, където е имало ожесточени боеве по време на Втората Иракска. Като през това време, за 14 месеца през 2009-2010 г., в града е имало 80 такива случая, а през 2008 г., в Египет – само 19,8, в Йордания – 17, в Кувейт – 9,7.

Юридическият статут на обеднения уран е нееднозначен. От една старана, не съществуват международни договори, които директно да го забраняват, тъй като той не се класифицира като ядрено оръжие. От друга страна, последствията от неговото използване противоречат на хуманитарното право, вкл. на Женевската конвенция от 1925г. Действието му не се ограничава нито от територия, нито от времето на бойните действия; той има свойството да се натрупва в околната среда, също така да заразява гражданското население.

САЩ постепенно започват да признават вредите, нанесени върху собствените им военослужещи. През 2014г., беше създадена база данни за ветераните, които са били подложени на въздействието на „ямите за изгаряне“. Нейна цел е събирането на информация за здравословното им състояние, откриването на връзката между вдишването на замърсения въздух и различните заболявания, а също облекчаването на достъпа на военослужещите до компенсации.

През 2022г., Байдън подписва закон, който разширява правото на медицинско обслужване и привилегиите на много групи ветерани, които са били подлагани на рисковете от токсичното въздействие на такива ями. В закона има цял списък със заболявания, чиято връзка с военната служба се предвижда автоматично: сред тях са всички видове рак на главата и шията (вкл. и глиобастома), туморите на стомашно-чревния тракт, бъбреците, органите на дихателната ссистема и т.н.

За разлика от американските войници, жителите на Ирак не могат да разчитат на компенсации, а САЩ и Великобритания, за „външна употреба“ лансират идеята, че радиоактивността на тоновете тежки метал, които застилат, както бойните полета, така и околностите на базите, не носи никакви дългосрочни последствия.

(Обединеното кралство ще изпрати в Украйна бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. Те ще бъдат използвани от танкова ескадрила, предоставена от британската армия. Това обяви британският заместник-министър на отбраната баронеса Анабел Голди).

Източник - Фейсбук