АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Да е благословена политическата ни криза!

Юрий Борисов - 05 май 2023

Политическата ни забава продължава.

Б. Борисов ни заплаши, че ако ГЕРБ и ПП-ДБ не се разберат, „България  лети към  пропастта“. Кирил Петков ни заплаши  общо взето в същия дух.

Във Великото народно събрание явно сме предвидили, че в един момент политическата ни класа, която се кълне в парламентаризма, ще се окаже неспособна да излъчи управление. Велика интуиция – така сме конструирали Конституцията, че е невъзможно България да остане без правителство. Независимо колко време партиите ще се надлъгват. И десет години да сме със служебни правителства – ще я караме с 1/12 от последния бюджет – неудобно, но възможно.

Тъжното в политическата ни действителност е друго. Елементарно разбирателство няма, но няма и елементарно състезание на политики. По кой точно въпрос двете големи политически сили не могат да се разберат? Да имат случайно различия в данъчните политики? Да имат случайно различия във външнополитическата ориентация на страната? Тоест, да имат случайно различни външнополитически господари? Да имат случайно различни виждания за ролята на държавата в икономиката? Нямат! По основните, съдбоносни въпроси консенсусът е пълен!

И безразличията са едни и същи. Безразличието към главоломното обедняване на масата хора е едно и също! Безразличието към факта, че България е на последно място в ЕС по всички основни показатели е едно и също!

Като е едно и също, защо не могат да се разберат ли? Защото нагонът за власт и лъжата, че си някаква алтернатива  доминира над всичко!

Впрочем, така е добре! Войнолюбците нещо не могат да се разберат и това дава някакъв минимален шанс за избирателно узряване! Дай боже ГЕРБ и ПП да ни водят от избори към избори поне още пет – шест години! Или поне докато войната свърши! Ако свърши…

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…