АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Походът за мир, който медиите в България не показват

Вихра Павлова - 22 май 2023

В неделя, 21 май, 2023 г. в София и в още 39 града и населени места в България и няколко в чужбина, се проведе шестото издание на Похода за мир.

Шествието бе отбелязано от Бългаска телеграфна агенция (БТА), Българско национално радио (БНР), и Novinite.com. Но по последните, за разлика от пълноценното отразяване на петото издание на марша за мир, този път са доста пестеливи, като дори назовават митинга „проруски“ – заради присъствието на не повече от три руски знамена (поне в София пред НДК).

Походът не е „проруски“, а ЗА МИР и невъвличането на България във военни конфликти – независимо къде по света!

Събитието, организирано от 54 интелектуалци, общественици, журналисти и бивши народни представители, има за цел да събере достатъчно подписи за провеждане на национален референдум за неутралитет на България.

„България е зона на мира, България не участва във война с хора, оръжия, боеприпаси или резервни части“, бяха част от мотото на събитието.

В представянето на шествието от април медията отбеляза събрирането на подписи за организиране на референдум за мир и суверенитет. В анкетата има общо 6 въпроса, включително: „Подкрепяте ли установяването на национална политика на военен неутралитет по отношение на всички конфликти извън територията на страната“, както и: „Подкрепяте ли промяна на изискванията за броя на подписите за произвеждане на национален референдум“, с над 100 000 подписа Народното събрание трябва да вземе решение за създаването му.

Както тогава, така и сега, ораторите заявиха пред участниците: „Искате ли тази земя да бъде рай и това да се реши от българския народ. И нека подпишем тази подписка и да покажем на тези, които се мислят за вездесъщи, че не те, а ние управляваме нашата България“. „Всеки един от вас не е просто присъстващ или участник в марша на мира. Всеки един от вас вече е боец – днес борещ се с подпис, глас и химикалка – вместо утре с автомат, гаубица и минохвъргачка“.

През м. Април, Novinite.com отбелязаха, че митингуващите са поискали оставката на директора на БНТ, която според тях не изпълнява обществените си задължения по закон, тъй като не отразява протестите им.

Тогава, за разлика от този път, медията подробно представи различни мнения, на различни хора, от почти всички градове в България, където се проведе събитието.

Видео В. Павлова

„Хиляди граждани участват в Шествие за мир и неутралитет в България, където се събират подписи за референдум за военен неутралитет на страната“ – отбеляза ТАСС.

„България няма място в международни конфликти, които защитават чужди интереси. Нашите синове, съпрузи, братя нямат място на бойното поле“.

„Само напускането на НАТО – един агресивен, лицемерен, лъжлив и убийствен съюз за нас – може да ни помогне наистина да гарантираме мир за себе си, мир за нашите деца“ – заявиха протестиращи, цитирани от Ruptly.tv

Вихра Павлова е асистент, д-р по философия в Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) на БАН. Занимава се с геополитика и геополитическо прогнозиране.