АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Журналистите, които мълчат за разправата с Асандж, не могат да претендират, че работят за демокрацията

Ана Борисова - 26 юни 2023

„Ние сме резултат от лъжи“, заяви основателят на WikiLeaks […] „Нека се запитаме за съучастническите медии, които съставляват по-голямата част от мейнстрийма: средно колко убити се падат на всеки журналист?“

Асандж продължи: „Когато разберем, че войните започват в резултат на лъжи, разпространявани сред британската общественост, американската общественост, и политиките в Европа и в други страни, тогава кои са военнопрестъпниците? Не са само лидери. Не са само войници. Това са и журналисти. Журналисти военнопрестъпници.”

Из реч на Джулиан Асандж в Лондон, 8.10.2011 г., по повод 10 години от началото на войната в Афганистан, цитирана в книгата на Кевин Гостола“Обвинен за  журналистика: Политическото дело срещу Джулиан Асандж“, 2023 г.

На 8 октомври 2022 г. се включих в най-дългата „жива верига“ в историята на Великобритания. Искането беше да се прекрати преследването на Джулиан Асандж и той да бъде незабавно освободен от Кралския затвор „Белмарш“, където пребивава в почти пълна изолация и без присъда вече 4 години. Само две големи медии отразиха събитието – „Фокс Нюз“ и Ройтерс, и то без да изпратят репортер. При това подцениха значително броя на протестиращите. Нито една от големите британски медии не го отбеляза.

Авторката Ана Борисова (втората отдясно) на 8 октомври м. г., по време на “жива верига“ в Лондон с искане за освобождаване на Джулиан Асандж.
Книгата на Кевин Гостола

Повече от десетилетие след речта на Джулиан Асандж става все по-ясно за кои журналисти говори той. За тези журналисти военнопрестъпници, които ще унищожат света.

Това са тези, които не намериха за нужно да отразят най-дългата „жива верига“ в защита на свободата на пресата и по този начин подкрепиха укриването на военни престъпления.

Тези, които систематично си затварят очите за неудобните факти и събития, не влизащи в наратива на онези, които им плащат.

Тези, които в името на кариерното си развитие в престижни медии, се снишават  пред редакторската цензура.

Тези, които се мислят за независими, докато медиите им са спонсорирани от фондации на империи и институции с политически и корпоративни интереси.

Тези, които отразяват пожари и наводнения, без да използват думите  „глобално затопляне“.

Тези, които говорят за мир с езика на войната.

Тези, които сеят омраза с езика на науката.

И най-вече това са тези журналисти, които говорят за пропагандата и контролираните медии в другия край на света, но не и за журналиста, затворен без присъда и измъчван тук, в „демократичния“ Запад. Нито за други като него, които разкриха на света дефектите в собствената ни система и собствената ни борба. Най-вече те ще унищожат света.

Всеки журналист, който не е ужасен и възмутен от процеса срещу Джулиан Асандж, не може да претендира, че търси истината и работи за демокрацията и обществения интерес.

Източник - Барикада
Ана Борисова е пътешественик и киноман с интерес към политиката и проблемите на съвременната журналистика. Възпитаничка на Американския колеж в София, Кингс Колидж Лондон и Ланкастърския университет, където завършва специалност „кинознание“. Работи като видеомонтажист и редактор в български и чуждестранни продукции.