АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Искра Баева: Походът на Пригожин не беше тренировка, а сериозна ситуация (ВИДЕО)

29 юни 2023

Походът на Пригожин не беше тренировка, а сериозна ситуация, която, според мен, бе и дълбоко показателна. Не само по отношение на Русия, а и това, което става в отношенията на една държава спрямо възможността ѝ за защита. Проблем е, когато една държава предоставя своето легитимно право да се защитава на частни формирования. Това отдавна го има навсякъде по света. В много страни от ЕС има такива частни армии. Когато функцията на държавата да се защитава бъде изпълнявана от частни институции, частни армии – това е проблем. Проблем на неолиберализма, който наблюдаваме. Виждаме как държавата все повече и повече отстъпва от своите правомощия. През глобализацията държавата е отстъпила част от финансовата си сигурност, част от индустрията си, защото има мултифункционални компании, част от данъчната си политика, защото има офшорни зони. Не мисля, че това е добре за международните отношения, не е добре за гражданите на всяка държава. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът професор Искра Баева.

„Като цяло частната армия, респективно всяко такова формирование, е безотговорен фактор. Просто частната армия не е отговорна за действията си както е отговорна една държава. В Щатите виждаме подобно формирование „Блекуотър“. Виждаме опити на големи държави да използват такива сили за решаване на външни проблеми, защото така се заобикаля международното право. Затова е опасно. Видяхме и как една частна армия може да се обърне срещу държавата. Това може да бъде опасно и за самата държава. Какво виждаме в Судан? Там се води гражданска война между официалните военни сили и частните военни сили. Судан ясно показва голямата опасност, която представляват частните армии“, добави гостът.

Попитана за кандидата на ПП-ДБ за кмет на София – Васил Терзиев, Баева каза, че сега БСП би трябвало да предложи истинска лява алтернатива, за да се защитят интересите на гражданите.

„Лансира се името на Ваня Григорова, но да видим дали ще е тя. Като цяло е добре социалистите също да издигнат човек, който не е политическо лице. Добре е да се започне отдолу, от ролята гражданите, които да заявят своето място и роля в управлението на столицата. Това по-скоро звучи като утопична идея, но Ваня Григорова може влезе в тази роля на алтернатива на Терзиев. Хората в София отдавна са престанали да виждат себе си като активни граждани, като хора, от които зависи нещо. Те очакват и предпочитат да се обръщат към властта и някой отгоре да им даде нещо. Хората са свикнали на подаяния и докато не разберат своя собствен интерес, собственото си място, едва ли може да бъде извършена голяма промяна. Ваня Григорова има леви убеждения и това я отличава от другите. Тя е в практиката и наистина е сред хората. В нейно лице хората могат да видят алтернатива“, каза още историкът.

Още от разговора вижте във видеото.

Източник - Факти