АНАЛИЗИ > СТАТИИ
ЗА „ИСТОРИЧЕСКОТО“ ПОСЕЩЕНИЕ НА ЗЕЛЕНСКИ В БЪЛГАРИЯ

Бончо Асенов - 09 юли 2023

Някои експерти и медии нарекоха посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България на 6 юни „историческо“. И какво му е историческото? Че Зеленски минава през няколко страни и пътьом през България за по един ден да моли, не, да иска да му се окаже военна и всякаква друга логистична помощ в конфликта (специалната военна операция, войната) с Русия. Че ние подкрепихме неговото искане за влизане на Украйна в НАТО и склонихме да продължим да ѝ оказваме военна помощ. И че предложихме двата си реактора от Белене на Украйна и с това сложихме началото на края на българската енергетика. Дали няма да се срамуваме след години от това раболепничаво поведение на българските власти, съобразявайки се не толкова с изнудването на Зеленски, колкото с политическия натиск на САЩ, на НАТО и Европейския съюз. И вкарвайки ни в още по-голям разрив със страната, извоювала нашата независимост.

Но не за това пиша тези редове. В центъра на медийния интерес в България и в чужбина се превърна срещата на президента на България Румен Радев със Зеленски. Че Зеленски бил го „сразил“ и „опустошил“ с аргументите си. Че бил „стрелял и с двете си цеви“ по повод нежеланието на Радев да окаже военна помощ на Украйна. Че Радев бил смутен, объркан и дори изгонил журналистите.

Дали е така. Всеки вижда това, което му се иска. Ето го и моя прочит на тази среща. При това два пъти прегледах записа от срещата.

Радев може би действително е бил смутен от поведението на Зеленски. От неговата арогантност, агресивност и наглост. От неговите лъжи и дезинформации. Зеленски се държеше не като президент, като дипломат, а като артист, който е на сцената и се опиянява от възможността да каже каквото си пожелае. Защото знаеше, че зад него е Америка. И какво искаме, Радев да му отговори в неговия стил, да влезе в неговия въображаем свят, да се принизи до неговото ниво. Той запази езика на дипломацията, обяснявайки кротко на Зеленски защо е против даването на оръжие на Украйна, което ще доведе до рисково за националнита ни сигурност разоръжаване на страната ни.

Защото Радев можеше да му отговори открито и направо, без да жали неговото его. Как можеше да стане това:

Зеленски му каза: „Не можете да подкрепяте Русия и да поддържате балансираща позиция, защото Русия иска да унищожи НАТО, иска да унищожи Европа и Европейския съюз. Това са техните цели. Разбирате ли ме?“. Радев можеше да му каже, че не Русия, а САЩ, НАТО и Европейския съюз искат да унищожат Русия. Която обградиха с военни бази. Заради което извършиха преврата в Украйна през 2014 г., насъскаха антируски населението ѝ и създадоха мощна армия, чрез която да постигнат своята цел. И за да не бъде голословен, можеше да му цитира редица американски и западноевропейски политици, които открито говорят за унищожението на Русия и раздробяването ѝ на отделни държавици. Да споменем все пак Робърт Кенеди-младши, който е кандидат за президент и заяви тази година: „Ние обградихме Русия отвсякъде с ракети. Ние, САЩ извършихме преврата в Украйна през 2014 г.“ А пък американският професор Джефри Сакс го допълва, признавайки: „Ние започнахме войната срещу Русия, извършвайки преврата през 2014 г.

Зеленски каза: „Имаме повече от 100 националности в Украйна, държавата ни е такава… Всички тези хора са равноправни в Украйна. Всички са граждани на Украйна с голямо уважение към техния етнос и култура.“ Трябваше ли Радев да му напомня за политиката на потискане, преследване, цензуриране, лишаване от права и свободи, на избиване на рускоезичното население в страната, което доведе и до неговата съпротива и отделяне в рамките на Донецката и Луганската република и в крайна сметка до намесата на Русия, която прие желанието им да живеят в своята истинска Родина.

Зеленски каза: „През 2014 – 2015 г. имаше няколко документи, които Германия и Франция подписаха и сключиха с Русия и Украйна. Те (руснаците – б.а.) ги подписаха, но целта им беше да увеличат мощността си, за да могат да ни унищожат. Разбирате ли? Той иска да ни унищожи“. Радев можеше да му напомни признанията на френския президент Макрон и на германския канцлер Меркел, че с Минските споразумения от 2014 – 2015 г. те са измамили Русия, за да въоръжат и подготвят армията на Украйна и я използват като пушечно месо в антируските им планове. Което става в момента.

Зеленски каза: „Путин води война срещу нас. Той не просто води война, той няма да се успокои, докато не ни избие. Вие не можете да се договорите с него.“ Бавният ход на специалната военна операция, която продължава повече от година, се дължи и на стремежа на руската армия да има колкото се може по-малко жертви и от нейна страна, и от страна на Украйна и украинския народ, който Русия смята за братски народ. А как да свърши войната, щом Зеленски (и стоящите зад него сили) не иска да се договори с Путин, нещо което той заявява няколко пъти.

Зеленски каза: „… вашата армия, всичко, което имате, ще бъде недостатъчно, за да воювате с Руската федерация, ако дойде тя тук …какво ще правите тогава? Ще кажете: „Путин, взимай български територии.“ Че такава мисъл – да воюваме с Русия, не е дошла на ум не само на Радев, но и на всеки българин (с изключение на група русофоби-войнолюбци). А и Русия няма за какво да идва в България, нашите територии не са ѝ потрябвали. Нито пък сме им дали повод за това. Не сме избили към 15 000 руснаци в Донецк и Луганск, не сме обстрелвали непрекъснато населените им места, не сме ги лишили от нормален начин на живот.

Зеленски каза: „Представете си, че сте на мое място“, за да му влезе в положението. Е, предполагам, че Радев не иска да бъде на негово място. И да носи отговорност за погромите срещу руското население в Украйна. Да носи отговорност за стотиците хиляди убити и ранени украински войници, хвърлени от Зеленски във войната, вместо още в началото да сключи мир с Русия (какъвто договор беше почти готов при преговорите в Истанбул). Да носи отговорност за милионите имигранти, скитащи из Европа. Да носи отговорност за възраждащия се нацизъм в Украйна, за възкръсналите бандеровци. Да носи отговорност за икономическата разруха на Украйна.

Зеленски твърди, че Украйна защитава евроантлантическите ценности и воюва, за да предпази другите европейски страни, включително и България, от подобна война. Радев спокойно можеше да му каже, че той воюва и ще воюва до последния украинец, за да осъществява антируските цели на САЩ и техните съюзници.

Така и завърши 19-минутната открита за медиите среща. Всеки със своята позиция. Що се касае до ехидното твърдение, че сконфузеният Радев изгонил журналистите, за да не слушат какво говори Зеленски, то известно е, че по протокол след първоначалното им допускане на срещата те я напускат, за да продължат разговорите на „четири очи“.

Така че никакво историческо събитие не бе посещението на Зеленски в България. Той си изпя своята песен: „Дайте ни оръжие, за да има мир, за да ви защитим и вас.“ И за съжаление правителството, очевидно посъветвано от „Големия брат“ обеща, че ще направи това. А на Румен Радев му прави чест заеманата позиция, която единствено защитава националните интереси.

Бончо Асенов е роден през 1946 г. в Перник. Завършил е тригодишен курс във Висшата специална школа на МВР и право в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1970 до 1992 г. работи в Шесто управление на Държавна сигурност и като преподавател по специални дисциплини във Висшия институт на МВР. През…