АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
„САЩ оставят кървава следа в историята на света“. Германската левица за войната в Украйна

Севим Дегделен - 03 август 2023
Севим Дегделен, депутат от германската партия „Левицата“ (Die Linke)

 „Мирът не е всичко, но всичко е нищо без мир“,  каза веднъж бившият германски канцлер Вили Бранд. В този дух приветствам всяка инициатива, която има за цел да спечели мир, а не война.

Войната в Украйна, както всяка друга война има предистория и е следствие от разширяването на НАТО на изток до границите на Русия, противно на всички предишни обещания. Точно както САЩ не биха толерирали военни бази на друга велика сила на непосредствените си граници в Мексико или Канада, например, Русия многократно е предупреждавала срещу включването на Украйна в НАТО и предоставянето на територията й за американски военни бази и ракетни бази, които биха могли да достигнат Москва или Санкт Петербург в рамките на 5 минути.

Войната в Украйна не започна с атаките и инвазията на Русия на 24 февруари 2022 г., а още през 2014 г., както сега признава дори генералният секретар на НАТО Столтенберг. По това време САЩ инжектираха 5 милиарда долара в преврат за смяна на режима в Киев. В резултат на националистическия преврат в Киев през 2014 г. повечето рускоезични райони в Донбас и Крим се отделиха. Черноморският полуостров бе включен в състава на Русия.

Осем дълги години продължи война за реинтеграция в Донбас. В тази война загинаха 14 000 души. Както знаем днес, мирното споразумение от Минск, договорено от канцлера Меркел и френския президент Оланд, нямаше за цел да донесе мир в региона. По-скоро целта му беше да спечели време на Украйна за превъоръжаване и  повторно завоюване на териториите. НАТО под ръководството на САЩ носи голяма част от отговорността за войната днес.

Независимо от това, че многократно се отрича от нашите правителства, войната в Украйна междувременно се превърна в прокси война на НАТО срещу Русия. Членовете на НАТО участват във войната, като доставят оръжие и предоставят военна и разузнавателна помощ на Украйна. На първо място в това отношение са САЩ, които доставиха на Киев оръжия за 43 милиарда евро през миналата година. Следва Великобритания с 6,6 милиарда. Германия е доставила оръжия за 3,5 милиарда, а Полша за 2,4 милиарда евро. Само тези четири членки на НАТО  са предоставили над 60 милиарда евро финансова помощ на Украйна.

30-те страни от НАТО заедно са похарчили около 1,1 трилиона евро за военни сили и въоръжения през 2022 г. – колкото всички останали държави в света взети заедно. Само САЩ са похарчили 877 милиарда щатски долара за военни цели през 2022 г., което десет пъти повече от Русия. Това натрупване на въоръжение изостря глобалната опасност от война.

Тази лудост трябва да бъде спряна. Ние се застъпваме за незабавно прекратяване на огъня без предварителни условия и дипломатическо решение. Трябва да излезем от логиката на войната да доставяме все повече и повече и по-тежки оръжия. Става все по-ясно: Войната не може да бъде спечелена на бойното поле за Украйна, а съвсем очевидно не и за Русия.

Вместо да продължаваме да изгаряме млади мъже за няколко квадратни метра земя, да ги убиваме, осакатяваме и раняваме, всички усилия трябва да бъдат насочени към бързо прекратяване на огъня и решение чрез преговори. Мнозинството от населението в Германия иска повече дипломация. Има предложения от африкански държави, от Бразилия, от Китай, от Индонезия и от папата, които би трябвало да бъдат подкрепени от германското правителство, ЕС, НАТО.

Вместо това обаче германското правителство също се фокусира само върху доставката на оръжия и въоръжаването. Германия е на път да излезе на трето място сред страните с най-големи военни разходи. В своята прословута реч за „поврата на времето“ на 27 февруари 2022 г. канцлерът Шолц създаде така наречения „специален фонд за Бундесвера“ в размер от 100 милиарда евро. В Стратегията за национална сигурност на Германия за първи път беше записано, че военните разходи ще бъдат увеличени до 2 процента от германския БВП. Това са 70-80 милиарда евро годишно. Не е нужно да си пророк, за да кажеш, че парите ще бъдат взети от другаде, преди всичко от това, което се дава за за социалните нужди на населението, което все повече страда от инфлация и загуба на реални заплати.

Единствените, които печелят са оръжейните производители, както в Германия, така и в САЩ. Германската корпорация Rheinmetall очаква двуцифрен ръст на година и рекордните 15 до 20 милиарда евро нови поръчки само за 2023 г.

Това е подигравка: същите хора, които нахлуха в Ирак, които доведоха до смяна на режима в Либия в нарушение на резолюцията на ООН и които доставят оръжие на Саудитска Арабия за убийствената война в Йемен, искат да ни кажат, че доставките на оръжия съответстват на международно право. Не трябва да им позволяваме да се разминат с този перфиден двоен стандарт. Наше първо задължение е да не оглупеем в това царство на лъжите, което те създават.

Искам да отбележа, че всичко това се оправдава с твърдението, че те защитавали демокрацията,  бранели западните ценности. Знаем, че това е чисто лицемерие, че Западът проявява перфиден двоен стандарт. Защото ръководената от САЩ НАТО не е способна на мир. Напомняме, че САЩ оставят кървава следа в историята на света. За да запазят своите империалистически интереси, американските елити ходят по мъртви тела.

Скорошно проучване на проекта „Разходите на войната“ на Института Уотсън за международни и обществени въпроси на известния американски университет Браун в Провидънс установи, че най-малко 4,5 милиона души са загинали и 38 милиона души са станали бежанци през последните 22 години само в резултат на войните на САЩ.

Но политиката на германското правителство също се характеризира с двойни стандарти. Все още то не е готово да оцени американската война срещу Ирак под ръководството на президента Джордж У. Буш, която се основаваше на лъжи, като нарушение на международното право. Нито атаките на Турция срещу Ирак и Сирия. И никой не се притеснява от факта, че оръжия, доставени от Запада, които трябва да защитават демокрацията, се използват и от нацистките части в Украйна.

В Глобалния юг този двоен стандарт на Запада се вижда много добре. Страните от Африка, Латинска Америка и по-голямата част от Азия, където живее 87 процента от световното население, не подкрепят нито доставките на оръжие за Украйна, нито безумната икономическа война. Напротив. Там призивът за прекратяване на огъня и намиране на компромисно решение става все по-силен. Войната в Европа не е тяхна война, но те трябва да поемат разходите чрез експлозията на цените на храните и високите разходи за енергия.

Мнозинството от населението в Германия също призовава за повече дипломация за прекратяване на войната в Украйна, вместо за повече и по-тежки оръжия.

За съжаление движението за мир в Германия преживява трудни времена. Тиражират се клевети като борещите за мир се обявяват за „приятели на Путин“ или се обвиняват за съюз с фашисти. Те са представяни като вътрешен враг от управляващите политици и водещите медии. Виждам опитите да бъдат заглушени гласовете на несъгласните, представяни от официалните медии като атака срещу демокрацията.

Предвид голямата опасност от по-нататъшна ескалация на войната, в която Германия и Гърция се заплитат все повече с доставката на все по-тежки оръжия, трябва да отхвърлим тази пропаганда, която е дясна по своя характер.

Нека се борим заедно за мирно решение. Нека спечелим мира и спрем войната.

Моите топли поздрави и солидарност към работниците в пристанищата на Гърция, които блокират доставките на оръжие.

Източник - Monthly Review