АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Русия стана по-богата, въпреки войната в Украйна, докато Западът загуби трилиони долари

Джорд Глоувър - 17 август 2023
Броят на руските милионери се е увеличил с около 56 000 души през миналата година, сочи нов доклад на UBS. Poca Wander/Getty Images
  • Русия добави 600 милиарда долара общо богатство през миналата година, сочи доклад на UBS.
  • Броят на милионерите и хората с много голямо нетно богатство също нарасна, въпреки бушуващата война в Украйна.
  • Междувременно САЩ и Европа загубиха богатство на стойност трилиони долари, съобщи швейцарската банка.

Русия добави 600 милиарда долара общо богатство, установи швейцарската банка в годишния си доклад за глобалното богатство , публикуван във вторник.

Броят на руските милионери също се е увеличил с около 56 000 до 408 000 през 2022 г., а броят на хората с нетно богатство на стойност над 50 милиона долара  е скочил с близо 4 500.

В същото време през миналата година САЩ са се лишили от повече богатство от която и да е друга страна, губейки 5,9 трилиона долара, а Северна Америка и Европа заедно са обедняли с 10,9 трилиона долара, съобщи UBS.

Към края на 2022 г. е имало и 1 милион по-малко американски милионери, въпреки че САЩ все още представляват над 50% от хората, притежаващи нетно богатство над  50 милиона долара в света.

Печалбите на Русия са нараснали, въпреки нахлуването й в Украйна през февруари, което доведе до налагането на санкции от Запада на Кремъл,  предизвикали свиване на икономиката и спад на листнатите в Москва акции .

UBS признава, че „тенденциите в богатството в Русия са трудни за определяне в момента“, но подчертава, че тя е една от малкото страни, които са станали по-богати през 2022 г.

Покачващите се цени на петрола може да са един от факторите зад увеличаването на богатството, тъй като износът на суровината е ключов икономически двигател за Русия. Цената на барел суров петрол Urals е скочила с около $7 миналата година, сочат данни от Refinitiv.

Мексико, Индия и Бразилия също са добавили значителни количества богатство през 2022 г., сочи докладът на UBS, докато САЩ, Япония, Китай, Канада и Австралия са загубили най-много.

Джорд Глоувър е журналист, пишеш по проблемите наа пазарите и икономиката в офиса на Business Insider в Лондон.

Следвайте „Клуб 24 май“ в Телеграм.

Източник - Business Insider