АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Преврат в Габон. Франция губи поредна колония

Вихра Павлова - 30 август 2023
Фото NTV

Отново военни и отново бивша френска колония. Габон е малък по население, но богат на полезни изкопаеми. Там също е имало военни преврати. И всичко, което беше необходимо, бяха няколко роти френски войници, за да спрат тези преврати. Но този път изглежда, ще бъде различно.
И ако продължава така, не войските на ECOWAS ще нахлуят в Нигер, а обединените сили на новите демокрации от Буркина Фасо до Габон може да нахлуят в ECOWAS.

След преврата в Нигер преди няколко седмици, сега военните в Габон също обявиха, че ще поемат властта в централноафриканската страна. Група войници и полицаи обявиха по държавната телевизия „края на сегашния режим“. Казват „Стига толкова толерантност“ и се заемат да свалят правителството на президента Али Бонго. 

Достъпът до интернет беше блокиран, а властите спряха излъчването на френската радиостанция RFI и телевизионния канал France24.

Група високопоставени офицери обявиха по телевизионния канал Gabon24, че са поели властта в африканската държава.

Последните избори миналата събота не бяха надеждни и резултатите бяха анулирани, казаха военните. Държавните институции са разпуснати, а границите затворени до второ нареждане. Правителството не може да бъде открито за коментар.

Малко преди това избирателната комисия обяви Бонго за победител в президентските избори. Бонго получи 64,27% от гласовете на вота, който се проведе в събота. Семейството на Бонго управлява богатата на петрол страна с население от 2,3 милиона души в продължение на 56 години. За първи път се проведоха избори за президент, парламент и местна власт.

Франция губи още една бивша колония.

Опоненти на Али Бонго бяха академик Алберт Ондо Оса (който получи 30 %), протестантският епископ Майк Джоктан, кандидатът на Партията за събуждане на гражданите – предприемачът Теренс Гнембу, и бившият вицепрезидент на републиката Пиер Клавер Маганга Мусаву от Социалдемократическата партия.

Не се съобщава кой от тях е подкрепен от военните.

Сега разбирате ли защо в „зората на демокрацията“ първо унищожиха армията ни и приватизираха сигурността?!

Следвайте „Клуб 24 май“ в Телеграм.

Вихра Павлова е асистент, д-р по философия в Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) на БАН. Занимава се с геополитика и геополитическо прогнозиране.