АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Банката на BRICS  за първи път продаде облигации, деноминирани в ранд

Хари Клинч - 31 август 2023

Повишеният фокус върху кредитирането в местна валута идва в момент, когато страните от BRICS проучват начини да намалят зависимостта си от доминираната от САЩ финансова система.  

На 22 август 2023 г. базираната в Шанхай Нова банка за развитие (NDB), която беше създадена от страните от БРИКС през 2014 г., проведе първата си продажба на облигации, деноминирани в южноафрикански ранд, тъй като нововъзникващите пазари търсят по-голям достъп до финансиране в местна валута.

Седмица преди това NDB емитира както петгодишни облигации на стойност 1 млрд. ранда (53,1 млн. долара), така и тригодишни облигации на стойност 500 млн. ранда, като Ройтерс съобщи, че аукционът е привлякъл  оферти  за 2,67 млрд. ранда. 

Дилма Русеф, бившият президент на Бразилия, която сега председателства NDB, каза, че  банката  за развитие очаква да отпусне до 10 милиарда долара тази година на страните членки – с около 30% от средствата, отпуснати в местни валути.

Повишеният фокус върху кредитирането в местна валута идва в момент, когато страните от BRICS проучват начини да намалят зависимостта си от американския долар и доминираната от САЩ финансова система. 

Кумешен Найду, ръководител на пазарите на дългови капитали в Absa Group в Йоханесбург, казва пред  African Business , че предложенията на рандови облигации на NDB са значително развитие, защото биха могли да помогнат за намаляване на зависимостта на Южна Африка от международните капиталови пазари, които често се разглеждат като особено нестабилни.

„NDB вече има портфолио от рандови активи – те са заемали ранд за южноафрикански социални и инфраструктурни проекти и преди – но успяха да го финансират чрез международните суапове и базисните пазари.

„Това означава, че те трябваше да конвертират финансирането в долари, което набраха чрез продажбите на еврооблигации, в ранд. В дългосрочен план цената на това финансиране зависи от нестабилността на тези капиталови пазари – а международните суапови пазари могат да бъдат доста нестабилни“, добавя той. 

Naidoo вярва, че продажбите на облигации показват, че NDB вече има достъп до „по-устойчив, по-вътрешен източник на рандово финансиране“.

 „Това, което видяхме на южноафриканските пазари, със сигурност през последните три или четири години, когато макроикономическата ситуация в Южна Африка се влоши донякъде, е, че южноафриканските емитенти или нямаха нужда от финансиране, или просто намалиха експозицията си.

„В резултат на това някои от по-големите емитенти, които бяха активни на южноафриканския пазар, или намалиха броя на емисиите си, или напълно се отказаха от програмите си.“

Въпреки това той е убеден, че наличието на нов емитент в лицето на NDB може да помогне за стимулиране на по-голяма активност на южноафриканските капиталови пазари.

Това се дължи най-вече на факта, че кредитният рейтинг на NDB е значително по-висок от обичайния за южноафриканските пазари. Навлизането на облигации с по-високо качество в Южна Африка би могло да допринесе за повишаване на качеството на всички облигации. „Кредитът на НБР е с най-високо качество от гледна точка на глобалните рейтинги. Той има AA+ от S&P и AA от Fitch – десет степени над южноафриканските държавни облигации.“

 „Това е наистина висококачествен емитент на кредити и наистина ще зададе еталон не само по отношение на ценообразуването, но със сигурност и по отношение на процеса“, казва Найду, което може да помогне за повишаване на интереса към южноафриканския пазар от страна на други международни организации.

„След обявяването на NDB вече получихме доста входящи запитвания от подобни организации, които поискаха повече насоки за процеса и информация за това как е функционирала сделката с NDB“, казва Найду пред African Business.

„Смятаме, че благодарение на това ще видим повече субекти, които ще получат достъп до южноафриканските дългови капиталови пазари – което ще бъде чудесно за инвеститорите, ще осигури по-устойчив източник на финансиране на проекти в Южна Африка в ранд и като цяло ще донесе по-широки ползи за южноафриканския народ.“

Източник - African Business