АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Много е трудно човек да върви срещу течението

Теодосий Теодосиев - 31 август 2023

Преди 40 години, когато дойдох в тази математическа гимназия, двойкаджиите се равняваха по най-добрите, стремяха се да бъдат като тях. Един мой бивш възпитаник ми се обади преди години и каза: „Срам ме е. Станах кандидат на науките и всички двойкаджии от нашия клас също станаха.“

Сега е точно обратното. Отличниците се равняват по двойкаджиите. Ученик излиза на дъската, 20 минути мълчи и накрая му се казва: „Сядай си, четворка“!

Наскоро имах случай на един наш бивш възпитаник, който вече е студент, но не могъл да се подготви за някакъв изпит и не се явил. Като погледнал в интернет после – писали му четворка и без да се яви! Университетът имал нужда от конкретна бройка студенти, не можел да рискува някой да отпадне…

Това се случва с образованието в България! И е смъртно опасно за всички ни.

За сравнение, в едно елитно частно училище в Германия имаше случай, в който нито един абитуриент не получи средно образование. Защото германският учител е имал смелостта да пише двойки на децата на милионерите и да ги остави без диплома, щом не покриват стандарта.

Така се гради най-силната икономика в Европа. А най-помиярската икономика в Европа е нашата и това не е случайно. Българската диплома в момента нищо не гарантира. Зад нея може да стои гений, може да стои и идиот. Иван Лалов, който беше ректор на СУ, беше и министър, се оплака на една конференция, че негови колеги от ЕС, с които е сключил договори за взаимно признаване на дипломите, му се обадили, че вече съжаляват за тези договори. Трагедията е невъобразима.

Това е резултат от голямото лъготене. Който се опита да постави реални оценки, веднага го изкарват злодей. Телевизиите почват да питат как Мъжът на годината да пише двойки?! Ами може – писал съм двойка, защото няма оценка „нула“! Плюс това съм написал само 4 двойки сред 400 ученика.

Един мой колега, математик, беше написал 20 двойки. Моментално директорът застана на страната на двойкаджиите и го уволниха. След това маскирани ученици го пребиха. Човекът боледува и напусна образованието.

Сега ясно ли е защо никой не иска да става учител в България? И защо тези, които стават, не пишат честни оценки? Драстична промяна в системата трябва.

Източник - Фейсбук