АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Виктор Орбан: „Това ще означава война и ние ще отговорим“

03 септември 2023
Снимка ТГ Тъкър Карлсън

Ако бъде извършена атака по газовите маршрути, Будапеща и Белград ще я сметнат за посегателство върху техните маршрути за доставка на руски газ.

След саботажа на „Северен поток“ Унгария и Сърбия предупредиха международната общност, че всяка заплаха за системата за доставка на газ от Руската федерация ще се счита за casus belli, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в разговор с американския журналист Тъкър Карлсън, пише сръбската медия B92.

Орбан е припомнил, че Унгария веднага е определила саботажа на „Северен поток“ като терористичен акт, а липсата на силна реакция от страна на Германия е нарекъл „проява на липса на суверенитет“.

„Будапеща веднага даде да се разбере, че има и друг газопровод – не „Северен поток“, а „Южен поток“, по който се доставя газ от Русия по южния коридор до Турция, България, Сърбия и Унгария. Заедно с министър-председателя на Сърбия подчертахме, че ако някой иска да направи същото с южния коридор, както беше направено със северния, ще го считаме за повод за война, за терористична атака и ще реагираме незабавно“, заявява унгарският премиер през Карлсън.

Орбан призова да се откажем от подобни планове, без да разкрива към кого точно е отправено предупреждението му, като уточни, че не става дума за Руската федерация – пише изданието.

„Може би можете да направите това с германците, но не можете да го направите с този регион“, категорично заявява той.

Според него „всичко беше наред, преди да бъдат наложени санкциите срещу Русия и да бъде подкопан „Северен поток“. Отбелязал е също, че сега Будапеща търси нови посоки за доставка на газ, като на първо място разглежда Турски поток, чрез който се изнася руски газ за Европа, включително и за Унгария.

Карлсон е отбелязал, че няма съмнение, че саботажът на „Северен поток“ е организиран от администрацията на президента на САЩ Джоузеф Байдън, независимо дали пряко или косвено.

През февруари американският журналист Сиймор Хърш представи разследване, според което през миналото лято Вашингтон е поставил под газопровода експлозиви, които след това са били активирани от представители на Норвегия.

Според Хърш решението за стартиране на операцията е взето от президента на САЩ Джоузеф Байдън след деветмесечни дискусии със служители от администрацията, занимаващи се с въпросите на националната сигурност.

Освен това продължилото няколко месеца разследване на германските издания Der Spiegel и ZDF сочи, че Украйна е отговорна за атаката срещу „Северен поток“, очевидно надявайки се да отслаби икономически Русия.

Източник - B92