АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Ръждясали резервоари, истерия за валутните курсове и вземане на заеми, сякаш няма да има утре

Фил Бътлър - 03 септември 2023

Британските таблоиди започнаха да разпространяват пропаганда, че руската рубла е „смазана“ от фондовите пазари тази седмица. „Новината“ накара Фил Бътлър да се зарови по-дълбоко в това къде се намира руският народ през 2023 г. в икономическо отношение.

При положение че на границата им пламва значителен конфликт в разкъсваната от война Украйна, руският народ се радва на икономика, която е дори по-добра от тази през 2013 г., преди Евромайданът и тоновете санкции, които понесе. Макар да е вярно, че от тази сутрин американският долар спечели 0,15% от рублата, колебанията на тези и други валути са обичайни и често драматични. Например през януари доларът загуби 4,90% спрямо рублата.

Пропагандистите от западните медии практикуват „черешов подбор“ на най-ужасяващите новини и данни за деня, за да постигнат целите си.

По-добра представа за икономическото състояние на Русия дават показатели като брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. Към края на 2022 г. (след специалната военна операция) по данни на Световната банка този показател възлиза на 15 348 долара. Цифрата е почти толкова висока, колкото и БВП за 2013 г. – 15 974 долара. По-важен е наклонът на кривата в графиката на Световната банка. Тя е почти напълно вертикална в момент, когато Западният алианс хвърляше всичко, с което разполагаше, срещу Русия в икономическо отношение. Понастоящем по данни на МВФ руският БВП на глава от населението възлиза на 14 400 долара, което е с около 1000 долара по-малко, отколкото през 2022 г. Отново повтарям, че подобни числа могат да бъдат измамни.

Ако погледнем към Германия, номиналният БВП на глава от населението драматично намалява от 2021 г. насам, когато правителството започва да усеща последиците от необявената война на НАТО срещу Русия. Към декември 2022 г. германският БВП на глава от населението е спаднал от рекордно високата стойност от над 51 000 щатски долара през предходната година до около 3 000 щатски долара по-малко на глава от населението – малко над 48 000 щатски долара. Много по-мрачна картина на пропуснатите възможности на БВП може да се види в Съединените щати и трилионите, похарчени заради войните от 11 септември. Макар че все още никой не е изчислил спада на „потенциалния“ БВП на американците на глава от населението, изглежда справедливо да сравним Русия, Германия и САЩ.

Нека вземем Русия за първи пример. Страната, управлявана от администрацията на Владимир Путин, беше тласната към война от западните организатори от НАТО. Руснаците изстрелват реални ракети, губят реални куршуми, хранят реални войници и се борят с икономически блокади, с каквито никоя държава не се е сблъсквала досега. Сравнително леките колебания на руската рубла и реалния БВП на Русия не са показатели за разрушена икономика. Напротив. В сравнение със случващото се в Германия, страната на Путин е свидетел на подем.

Германците, които изпратиха помощи за Украйна на стойност няколко милиарда, изложиха на риск над 600 от най-големите си предприятия заради прищявката на Вашингтон. И причината не са няколко десетки ръждясали, остарели основни бойни танкове, изпратени на Украйна. Проблемите с дълга и БВП на Германия не се случват заради необходимостта да се хранят войниците на фронта. За съжаление, почти всички проблеми на Германия произтичат от саботирането на газопроводите и доставките на енергия от американците и британците. Трябва да избягваме да навлизаме в конкретика. Ако германците се опитваха да постигнат това, което правят руснаците, никой там нямаше да има работа извън армията.

Ако погледнем Съединените щати, най-задлъжнялата страна на планетата, спадът на стойността на долара след атаките от 11 септември беше подкрепен чрез заемане на стотици трилиони от всеки човек или правителство, което би ги заело. Оценка на Института Уотсън „Разходи за войната“ показва върха на айсберга на американските военни загуби. В съзнанието ми изпъква един аспект. Само разходите за инфраструктура, които американците ще трябва да платят през следващите тридесет години, правят колебанията на руската рубла да изглеждат като икономически проблеми за жълти стотинки.

Федералните разходи на САЩ за настоящите войни щяха да доведат до поне 1,4 милиона повече работни места, ако вместо това парите бяха инвестирани в образование, здравеопазване или зелена енергия.“

За повече яснота, работните места щяха да бъдат с 1,4 милиона повече, отколкото създадената от войната на 11 септември икономика. Понастоящем народът на САЩ понася неоценими щети поради по-високото съотношение на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП), причинено от финансирането на нашите войни с дълг. Интересно е, че няма индикации, че операциите на г-н Путин в Украйна са от облигации, пране на пари по задгранични канали или олигарси, които дават назаем на своя безстрашен лидер камиони с пари в брой, които руснаците ще трябва да върнат. Всъщност към 30 юни 2023 г. дългът на Русия е 347,7 млрд. долара, като от края на 2022 г. е намалял с 33,0 млрд. долара, или с 8,7%. За сравнение, американският дълг е почти 33 трилиона долара и се увеличава, което означава, че всеки мъж, жена и дете в страната дължи почти 100 000 долара.

Вече подчертах това. Фактът, че всеки нов собственик на жилище в Америка ще плаща по-високи лихви по кредитите си заради безумието на американската война, би трябвало да надделее над британските таблоидни медии, които пищят за всеки спад на рублата. Помислете върху това, което току-що написах. Две трети от всички дискреционни разходи на федералното правителство на САЩ се дължат на военните разходи след 11 септември и на разходите за вътрешна сигурност.

Фил Бътлър, е политически изследовател и анализатор, политолог и експерт по Източна Европа, автор е на неотдавнашния бестселър „Преторианците на Путин“ и други книги.

Източник - New Eastern Outlook