АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Наближава Денят на труда и Конгресът има шанс да премахне робството в затворите

Майк Лудвиг - 04 септември 2023

Бивши затворници водят кампания за основни трудови права в затворите, която може да промени всичко.

Фото TRUTHOUT

Затворническото робство е свързано с печалбата, властта и контрола, а не с „поправките“ или обществената безопасност.

Джон Перес е арестуван и затворен два дни след раждането на дъщеря му – факт, който сам по себе си е сърцераздирателен. Той е искал да бъде до дъщеря си, но е попаднал в щатския затвор в Коксаки, Ню Йорк. Работи усилено, за да спести пари, но работата му в затвора, където шие чаршафи, започва от 17 цента на час. Няма болнични, няма почивки, а отказът да работи можел да доведе до изолиране, което е форма на изтезание.

Перес искал да издържа дъщеря си, но не му оставало много, след като плащал скъпите телефонни разговори до дома и други скрити разходи, свързани с присъдата в затвора. 

„Със 17 цента на час не бих могъл да направя нищо“, казва Перес в едно интервю. „Отне ми три години, за да спестя достатъчно, за да купя на дъщеря ми колело.“

Понастоящем Перес е директор на програмата за затворите в Националната религиозна кампания срещу изтезанията – група, която се ангажира да сложи край на изтезанията в политиката на САЩ, включително принудителния труд и изолирането в затвори и арести.

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация представлява използване на сила, измама или натиск за принуждаване на хора да работят и е тежко престъпление, което често се осъжда от политиците. Перес обаче казва, че определението за „трафик на хора с цел трудова експлоатация“ звучи точно като това, което преживяват милиони лишени от свобода работници в щатските и федералните затвори. 

„С труда в затвора не само извличате от този отделен работник, но го лишавате от способността му да оцелява и да издържа семействата си, което води до задълбочаване на бедността в семейството“, казва Перес.

В някакъв момент Перес научава колко пари печелят шефовете на затвора от чаршафите, които той и други мъже шият заедно. Corcraft, марката, свързана с нюйоркската затворническа индустрия, продава чаршафите на цени на дребно на хотели и други клиенти. След като изработвал десетки и десетки чаршафи на ден по 17 цента на час, Перес изчислява, че „Corcraft“ вероятно е спечелил милиони долари от труда му. Той казва, че затворът не просто е отнел свободата му … Той му е отнел достойнството и човечността му.

 „Богатите и заможните се възползват от бедните и слабите и ние виждаме това най-вече в тези места за лишаване от свобода под прикритието на отчетност“, казва Перес. „Когато ги дехуманизираш толкова много, отнемайки достойнството и ресурсите на семейството им, това е същността на расизма в неговата сърцевина.“

Работещите в затворите, които получават заплащане, обикновено печелят между 14 цента и 1,41 долара на час, като работят за частни корпорации или за затворите, в които са задържани, което прави средно около 86 цента на ден, в зависимост от това как се пресмятат цифрите. В пет щата – Алабама, Арканзас, Джорджия, Мисисипи и Тексас – е напълно законно да се принуждават хората да работят безплатно под заплаха от по-нататъшно наказание, според кампанията End the Exception.

 
Мрежата за премахване на насилието съобщава, че затворниците, които отказват да работят, „често са бити, лишавани от контакти със семейството, поставяни в изолация и дори им е отказвано предсрочно освобождаване – наказания, които датират отпреди Антебелум периода.   Добре известно е, че затворниците работят почти безплатно в Луизиана и други щати, като често заемат позиции на нежелани, нископлатени работни места или управляват самото затворническо заведение. Перес и други защитници подчертават, че не се противопоставят на труда в затворите; затворниците трябва да могат да работят, за да издържат себе си и семействата си. Те се противопоставят на широко разпространената кражба на заплати и принудителните условия на труд.

 „Какви са причините за престъпността?

Бедността и гладът„, казва Перес.

Лишените от свобода работници са предимно цветнокожи от общности с по-ниски доходи, а защитниците им прокарват пряка линия от условията на труд в днешните затвори и арести до верижните банди и практиките за лишаване от свобода на осъдени, които заместват робството в Юга след Гражданската война.[1]

Перес е видял расова трудова дискриминация в затворите, където чернокожите мъже са били принуждавани да работят по-малко желана работа за по-ниско заплащане от белите мъже. Въпреки че лишените от свобода работници тихо се прехвърлят между затворите без предизвестие – вероятно друг аспект на „трафика“ на работна ръка – защитниците се спряха на друг термин: затворническо робство.

 Всъщност 13-ата поправка на Конституцията, с която през 1865 г. се премахва робството и принудителната работа, съдържа прословуто изключение за всеки, осъден за престъпление, което е възпроизведено в конституциите на щатите в цялата страна. Седем щата са изменили конституциите си, за да премахнат това изключение, което повдига големи въпроси за това как на практика изглежда премахването на робството в затворите, които съдилищата ще решават с години.

„Има само една група от населението, която може да бъде законно поробена, и това са хората, които са осъдени за престъпление, и това е нещо, което намираме за наистина осъдително“, казва в интервю Бианка Тюлек, изпълнителен директор на групата за расова справедливост Worth Rises. „Това не трябва да бъде изключение, което някога е съществувало, да не говорим до 2023 г.“.

Стремежът в Конгреса за премахване на робството в затворите

Миналия месец сенаторите Джеф Меркли (Д-Орегон) и Кори Букър (Д-Ню Джърси) и републиканецът Никма Уилямс (Д-Георджия) внесоха отново съвместна резолюция за изменение на Конституцията, за да се премахне изключението за робството в затворите от 13-ата поправка и да се премахне окончателно робството и наемния труд. Резолюцията, известна като поправката за премахване на робството, отново среща двупартийна подкрепа, като в Камарата на представителите като съавтори се включиха републиканските представители Нанси Мейс (Р-Южна Каролина) и Мария Елвира Салазар (Р-Флорида). Букър също така внесе пакет от законопроекти, които ще установят трудови права за лишените от свобода, включително правото на минимална работна заплата.

Може би си мислите, че премахването на робството веднъж завинаги би било безсмислено? Кой законодател иска да бъде регистриран като противник на премахването на принудителния труд? Политическата реалност обаче не е толкова проста. Законното поробване на хора, осъдени за престъпления, е било изключително спорен въпрос през 1865 г. и продължава да бъде такъв и днес. Промяната на Конституцията изисква мнозинство от две трети в двете камари на Конгреса, за да бъде приета, а след това две трети от щатските законодателни органи трябва да ратифицират промяната.
Въпреки че е получила десетки съавтори от двете партии, включително повечето демократи в Камарата, поправката за премахването е била оставена на заден план по време на предишната сесия.  При камарата, контролирана от Републиканската партия и разделения Сенат настоящата сесия се характеризира с изключителна партизанщина дори за Конгреса. Партийните законодатели не могат да се споразумеят за финансирането на правителството, да не говорим за наследството на робството в историята на САЩ, застъпниците стратегически изграждат подкрепа за борба, която може да отнеме години.

„Сесията на Конгреса ще бъде хаотична, а законодателите не са склонни да заемат позиция по време на президентски избори“, казва Бианка Тюлек.

Дори едно изслушване в комисия относно поправката за премахване на забраната би повдигнало неудобни въпроси по време на предизборния сезон. Затворите разчитат на безплатния или нископлатен труд на лишените от свобода, които извършват всичко – от почистване и поддръжка до готвене в кухнята. Как ще продължат да функционират арестите и затворите без допълнително финансиране? Премахването на робството в затворите премахва ли и изолирането в карцер като наказание за отказ от работа? Защо изобщо е законно поставянето в единична килия? Според Тюлек, за да се премахне наистина робството в затворите, вероятно ще е необходимо да се приемат както конституционната поправка, така и петте законопроекта за трудовите права на Букър.

 „След като приемете конституционната поправка, трябва да отговорите на въпроса: „Какво е робство? което не е дефинирано в исторически прецедент“, казва Тюлек. „Къде е границата? Не можете да принуждавате хората да работят с каквато и да е заплаха от наказание? Заплащане от 3 долара на час не е ли робство? Какво означава това?“

Безплантият и нескоплатеният затворнически труд спестява много пари на затворите, но и на щатските и федералните бюджети. То е и огромен източник на печалба за организации като „Corcraft“ и частни компании, които наемат затворници.

Както надзирателите на затворите, така и лобистите на частната затворническа индустрия несъмнено ще излязат на улицата, за да се противопоставят на всякакви промени в Конгреса, като вероятно ще твърдят, че робството в затворите е необходима част от процеса на „поправяне“. Подобен аргумент не се харесва на Перес, който заяви, че годините му на работа в затвора като шивач и съветник на други затворници са били „безсмислени“ на пазара на труда след освобождаването му.

 Британи Уайт е работила в „Бъргър Кинг“, докато е била в затвора в продължение на пет години в Алабама. След това затворът е взел 40 процента от заплатата ѝ за „привилегията“ да работи извън затвора, често като награда за добро поведение. Ръководството на Бъргър Кинг знаело, че Уайт е лишена от свобода, но било доволно, че тя работи на минимална заплата.

Жените в Алабама получават минимална работна заплата … но 40 процента от чека ви отива в щата Алабама още преди да сте докоснали парите“, казва Уайт в интервю и добавя, че Алабама таксува затворниците с 25 долара седмично за пътуване с автобус до работни места като Burger King. „Те получават минимална работна заплата от корпорацията, но щатът винаги държи ръцете си в банката.“

Голяма част от парите, които Уайт изкарва, се връщат обратно в затвора, където тя трябва да плаща за основни хигиенни принадлежности като сапун и храна от магазина, за да замени нискокачествената затворническа храна.

Ще останат ли такива практики законни, ако Конгресът отмени робството в затворите? Ще се дължи ли на работници като Перес забавено възнаграждение? Отмяната повдига дълбоки въпроси за цялата затворническа система, която буквално е изградена на гърба на лишените от свобода работници. В седемте щата, които премахнаха изключението от конституциите си, съдилищата вече са изправени пред тези въпроси.

В Колорадо частните корпорации вече са задължени да плащат минимална заплата на работниците, лишени от свобода, след като инициативата за гласуване отмени робството в затворите. Въпреки това щатските затвори продължават да изискват от затворниците да поддържат кухни и други съоръжения срещу заплащане от едва 10 цента на час. Сега тези работници застават зад колективен иск срещу системата на щатските затвори, като твърдят, че изискванията за работа нарушават поправката срещу робството. 

Тюлек казва, че може да са необходими години, за да се премахне робството в затворите, но потенциалът за промяна в националната система за масово лишаване от свобода е огромен. Въпреки всички пари и политика, според нея, законодателите и избирателите трябва да имат предвид моралния императив. Изключението, включено в 13-ата поправка, е било погрешно през 1865 г., както яростно твърдяха аболиционистите в Конгреса, и е погрешно днес. Затворническото робство е свързано с печалбата, властта и контрола, а не с „поправките“ или обществената безопасност. Както посочва Уайт, извличането на труд и богатство от семействата и общностите, засегнати от масовото лишаване от свобода, ги прави по-малко здрави и по-малко сигурни. 

„Помислете за безумните разговори, които са се водили през 1865 г., когато законодателите са казвали, че робството е грешно, но Югът ще се срине икономически без него„, казва Тюлек. „Но това не означава, че трябва да запазим робството. От какво сме готови да се откажем в името на нашето морално достойнство?“


[1] В историята на южните Съединени щати периодът Antebellum (от латински: ante bellum, букв. „преди войната“) обхваща края на войната от 1812 г. до началото на Американската гражданска война през 1861 г. Югът на Антебелума се характеризира с използването на робството и културата, която то развива. С напредването на епохата южняшките лидери постепенно преминават от представяне на робството като смущаваща и временна система към защита на робството като положително благо и остро критикуват зараждащото се аболиционистко движение – против робството – б. р.

Майк Лудвиг е щатен репортер в Truthout в Ню Орлиънс. Той е автор и водещ на подкаста „Climate Front Lines“, посветен на хората, местата и екосистемите на предната линия на климатичната криза.

Източник - Truthout