АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Китай днес и утре

Зорница Илиева - 08 септември 2023

Срещата на Г-20 е в Делхи, Индия, на 9-10 септември, но спекулациите около нея и за нея не стихват от дни. „Блумбърг” написа, че в навечерието на тази среща „Китай е смекчил позицията си за Украйна”, но без да посочва подробности или поне предположения относно „смекчаването”.Позовава се на информация от Париж. Но категорично се подчертава, че тази позиция за Украйна не се споделя от Русия и Индия. Не е ясно каква е точно „промяната”, но е важно да се посеят съмнения относно единството между важните членки на БРИКС, каквито са Русия, Индия, Китай. 

А че срещата на Г-20 е важна е безспорно. Още повече, че Русия ще изпрати за присъствие и отстояване на позиции Лавров, външен министър, а Китай- Ли Цян, премиер. Някой да се съмнява в съгласуването? Путин и Си Дзинпин няма да са сред участниците и това е красноречив сигнал, както и да се разглежда. Предположенията на Запад относно тези решения са предпазливи. Още повече, че Индия чрез премиера Моди лансира нова идея за срещата на Г-20, а именно Африканският съюз да стане член на Г-20.

Голямо надцакване става сред геополитическите играчи в привличането на страните от т.н. Южен пояс, които се приемат за необвързани, но на практика не подкрепиха всестранните усилия на Запада, воден от Вашингтон, да застанат срещу Русия, да я заклеймят за Украйна и да наложат санкции на Москва заради „инвазията”. Продължават и търговско-икономическите им отношения с Пекин. Развитието на казуса „зърнена сделка” след срещата Путин/Ердоган в Сочи показва, че страните от т.н. трети свят, Южняшките, са трезвомислещи и не се отказват от стремежи за неутралитет, независимост и суверенитет. Каквото и да им коства това.

Защото западният натиск и принуди явно са минали всякаква мярка. Осъзнаването на значението на ресурсите и самостоятелните решения са изиграли онази роля, за която Москва и Пекин отдавна лансират като идеи за промяна на установения от САЩ свят на единствения хегемон. Факт е, че Г-20 се доминира от западните сили и това определено не създава поле за състоятелни дискусии за Русия и Китай във връзка с решаване проблемите по света. Както се казва, Москва и Пекин няма за какво повече да си говорят със Запада.

Е, не е съвсем така, но Индия все пак е поканила в Делхи и още 9 държави – Бангладеш, Египет, Испания, Мавриций, Нигерия, Нидерландия, ОАЕ, Оман, Сингапур. Те са били и в Южна Африка на срещата на БРИКС, където Индия имаше някои по-различни мнения от становищата на Китай, например във връзка с разширяването на организацията. Върху което на Запад силно се акцентира и то без да се допуска, че в организация като БРИКС това е заложено като начин за комуникации и диалог.  В тази връзка е любопитно, че посланикът на Русия в Южна Африка, Иля Рогачев, на прием, на посланика на ОАЕ, Ахламади, по повод приемането на страната в БРИКС е връчил символична банкнота на БРИКС на колегата си. Банкнотата е изработена в Русия и на нея в центъра са поставени знамената на 5-те държави организаторки заедно с имената им на единия от официалните им езици. Поставени са и забележителностите-символи на съответната страна. Като Кремъл за Русия. За Китай е повече от ясно кой е световния символ на страната.

В това време Китай е активен участник чрез своя премиер Ли Цян в срещата на върха Китай-АСЕАН в Джакарта, Индонезия. На нея основна тема е свързването на морското сътрудничество с регионалния мир. Въпрос, на който е посветено изказването на Фердинанд Маркос-син, който е заявил, че „за Филппините морското сътрудничество е възможно само в един сигурен и стабилен регион”. Целта е да се постигне финализиране на споразумение между АСЕАН и Китай, защото и Ли Цян говори в Джакарта за „общо бъдеще, готовност да се работи заедно с АСЕАН за изграждане на мирна, стабилна, прссперираща, красива и привлекателна родина за всички”. Съвсем в духа на лансираните по различни поводи идеи на Си Дзинпин и отстояването им на всички световни събития напоследък. 

На тази среща в Тихоокеанския регион са присъствали и лидери на Индонезия, Лаос, Бруней, Камбоджа, Малайзия, Филипините, Сингапур, Виетнам, Тайланд. Ако казаното от Ли Цян, че „връзките на Китай с АСЕАН се характеризират с искреност, взаимопомощ, взаимна полза,  координираност и всеобхватност”, е непоклатима убеденост, значи има надежда, че облаците на Третата световна над региона и света не са достатъчно гъсти. Струват си усилията, въпреки нагнетяването на напрежение около събитията в Украйна. Особено при посещението на Блинкен тези дни в Киев. Китайският премиер говори в Джакарта за „дългосрочно партньорство, приятелство, споделено развитие, просперитет в условията на променящия се глобален пейзаж”. Говори за „увеличаване на доверието, съгласуване на инициативата „Един пояс, един път”, споменава сътрудничество в селското стопанство, търговията, инвестициите, цифровата икономика, културата, образованието и т.н. Конкретните предложения са налице и са предложени не само за обсъждане.

Ако повечето наблюдатели в Москва са убедени, че „Русия и Китай ще изградят алтернативен свят без да се събразяват със Запада”, на другия полюс са коментарите в западния свят. Факт е обаче, че икономическите и търговски отношения са крайъгълен камък на китайско-американските отношения, например. Точно така заяви и китайският министър на търговията Уанг Вентао по време на четири и половина часова среща с американския министър на търговията Джина Раймондо. Тя бе на посещение в Пекин на 27-30 август. Разбира се, че ако се фокусира човек върху икономическо-търговските отношения между Вашингтон и Пекин, няма как да не се отбележи, че те са от общ интерес и за двете страни. Това бе констатирано и на срещата в Бали, Индонезия,  между Си Дзинпин и Байдън.

В този дух е била и срещата Раймондо/Уанг, където е обявено създаването на нови канали за комуникация между китайското министерство на търговията и това на САЩ. Ще се разменя информация относно контрола на износа и системите, които се използват във всяка страна. Уанг е акцентирал за създаване на благоприятна политическа среда за сътрудничество между бизнес сенаторите на двете страни и за насърчаване на двустранната търговия и инвестиции, но при запазване на „принципите на взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и взаимоизгодно сътрудничество”. Което не пречи Китай да нареди на служителите по цялата страна да се откажат от използването на устройства с чужда марка, включително iPhone на работа. Има опасения за киберсигурността. Пекин иска да намали зависимостта от чужда техника и да ограничи достъпа до чувствителни данни през границите на Китай.  Това пише „Вашингтон Пост Джърнъл”, но няма информация как реагира Пекин. Знае се, че Apple генерира 19% от приходите си от Китай. Това всъщност е вторият най-голям пазар след САЩ. В САЩ също ограничават използването на китайски устройства, включително Huawei и Тик-Ток.

Все пак трябва да се подчертае, че при гостуването си в Пекин министърката на търговията на САЩ, Раймондо, е отправила предупреждение, че Китай „ще се превърне в страна, в която няма да се инвестира”. Това е открит сигнал. Отношенията трябвало да се подобрят и действията на САЩ не са насочени срещу Китай, но трябвало грижа, за да се „предотврати подкопаването на американската национална сигурност”. В отговор на обвинения на китайските длъжностни лица, че „САЩ се опитват да възпрепятстват икономическото развитие на Китай”, Раймондо отговаря, че целта е „да се защитят интересите на американските компании”.

Не може да се скрие, че във Вашингтон има доста гласове, че „продължаването на икономическата борба с Китай е въпрос за национална сигурност”. Допълнено и с изказвания, че „Китай е единставната страна по света, която може да наруши глобалното лидерство на САЩ”. Това след като е известно, че търговските войни са имали слабо въздействие върху американската икономика. Значи в резултат от икономическата конкуренция между САЩ и Китай всъщност може да има само отрицателни последици и за двете страни. Затова и стъпките се подбират внимателно и от Пекин, и от Вашингтон. Безспорно вески остава с интересите си. Което е и повече от нормално. Особено за такива геополитически играчи с такъв мащаб. Затова в Пекин запазват спокойствие и самообладание, когато „Икономист” пише, че „все по-авторитарното правителство в Китай взима лоши решения”. Позовава се на „потребителските разходи, бизнес инвестициите и износа не достигат”. По-голямата част от света се борела с висока инфлация, ама Китай страдал от обратния проблем : потребителските цени спаднали тази година”. Очаквало се Пекин да попадне в дефлационен капан, подобен на Япония през 90-те години. Не стига това, ами „Икономист” пише и за „самонадеяността на китайската външна политика и меркантилната й индустриална политика, които  изостриха икономическия конфликт с Америка”. На това му са казва грижа за Поднебесната. Набляга се на „стремежа на Китай  към национално величие, сигурност и устойчивост”, което се потвърждавало от думите на Си Дзинпин, че „Китай трябва да се подготви за продължителен икономически и евентуално военен конфликт с Америка”. Заради Тайван безспорно. Си Двинпин искал „висококачествен ръстеж за страната”. Че кой не го иска за страната си! Но такава постановка се възприема за погрешна. Поне така пишат в „Икономист”. Времето ще покаже дали в Пекин има „фалшив оптимизъм” и дали решенията са „погрешни”. Справка-икономическото състояние на Острова на този етап.

Особено като се има предвид, че във вторник частна компания в Китай е осъществила първото си изстрелване в Жълто море и е извела 4 спътника в орбита. Това е универсална мобилна платформа без поддръжници по суша и море. То също е първото в света неуправляемо термично изстрелване на твърда горивна ракета в морето. Самата компания, Galactic Energy, се занимава с научни изследвания и развойна дейност в областта на технологии за ракети с течно гориво. „Грешни стъпки” на фона на технологични постижения!

Въпросите на Запад относно Китай често се концентрират върху темата  дали повече автокрация вреди на икономиката. И се предричат, че ще последва „период на разочарование в Пекин след десетилетия бърз растеж”. На това българите казват „да плачеш на чужди гробища”. Не се препоръчва, защото много станаха Касандрите, а Китай, заедно с Русия, явно имат други цели и идеи за прилагане по света. Събитията предстоят.

Следвайте „Клуб 24 май“ в Телеграм.