АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Асошиейтед прес: Срещата на върха на Г-20 е дипломатическа победа за Моди

Шейх Саалик и Дейвид Райзинг - 11 септември 2023
Нарендра Моди послеща престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман при пристигането му в конгресния център Бхарат Мандапам за срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, 9 септември 2023 г. (AP Photo)

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди изтъкна, че страната му е в състояние да преодолее различията в Групата на 20-те най-големи икономики и да реши глобалните проблеми.

Индийският министър-председател Нарендра Моди изтъкна, че страната му е в състояние да преодолее различията в Групата на 20-те най-големи икономики и да реши глобалните проблеми, но мнозина бяха скептични преди срещата на върха през уикенда предвид сериозните разногласия в блока заради войната на Русия в Украйна.

Той успя да разсее тези съмнения, обявявайки единодушно окончателно споразумение ден преди края на срещата на върха на Г-20 в неделя, което нарича войната „европейска“ и, което Русия и Китай подписаха.

Британският министър-председател Риши Сунак заяви, че групата се е съгласила с „много силно“ послание. Германският канцлер Олаф Шолц нарече това „успех на индийската дипломация“, като добави, че „мнозина предварително не са смятали, че това ще бъде възможно“. А външният министър на Индия, Субрахманям Джайшанкар, заяви, че декларацията „отговаря на ситуацията, каквато е днес“.

Изявлението е с по-мека формулировка от миналогодишното комюнике на Г-20 и не осъжда пряко Москва. Вместо това тя се позовава на Хартата на ООН, в която се казва, че „всички държави трябва да се въздържат от заплаха или използване на сила с цел придобиване на територия срещу териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на която и да е държава“.
Но всички държави се съгласиха с декларацията, което позволи на Индия да претендира за дипломатически успех.

„Това е първата декларация, в която няма нито една бележка под линия или резюме на председателя“, заяви Амитабх Кант, водещият преговарящ от индийска страна в Г-20.

Някои експерти видяха в споразумението победа за Русия, докато други го оцениха като постижение за Запада. Повечето обаче бяха единодушни, че това е външнополитически триумф за Моди, който се стреми да увеличи влиянието на Индия на световната сцена.

Моди обяви също, че групата се е съгласила да добави Африканския съюз като постоянен член и е постигнала напредък по други ключови въпроси, важни за развиващите се страни от глобалния Юг.

„Виждаме, че Г-20 най-накрая се превръща в истински глобален субект и излиза от сянката на Г-7„, заяви Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия към Центъра „Уилсън“, имайки предвид Групата на седемте големи индустриални държави. „Тя се очертава като успешен пример за това как западните и незападните сили и страните от Глобалния юг работят заедно за постигане на общи цели“.

„Това се прояви в значителното активизиране на членовете на Групата на 20-те от глобалния Юг с водещата роля на Индия, която много ясно и настойчиво се стремеше да вземе предвид техните интереси“, заяви Лавров.

Пекин се стреми да обедини страните от Глобалния юг около блок, ориентиран към Китай, и отсъствието на Си от срещите означава, че Моди и други са имали възможност да „популяризират собствените си идеи и цели“, според Майкъл Шуман, старши сътрудник в Глобалния китайски център на Атлантическия съвет.

Със своя дипломатичен подход Моди се очертава като „вероятно големият победител на срещата на върха“ и човек, който се превръща във все по-важен играч в международните отношения, търди той.

Според Шуман „Индийският министър-председател Нарендра Моди показа, че е сила и в развиващия се свят и има различна визия за отношенията между развитите и развиващите се страни, която не е толкова конфронтационна“.

Високопоставен служител на Европейския съюз, който говори при условие за анонимност, „за да може да е откровен“, заяви, че е било важно срещата на върха за първи път да не приключи без окончателно комюнике.

„Смятам, че силното ръководство на Индия запази Г-20 и отвори пространство за Бразилия по време на следващото председателство, за да работи по глобалните въпроси“, каза той пред репортери в Ню Делхи.

В началото на срещата на върха Моди заяви, че развиващите се страни трябва да имат повече глас, като отбеляза, че те са непропорционално засегнати от много кризи, включително изменението на климата, недостига на храна и повишаването на цените на енергията.

Следвайте „Клуб 24 май“ в Телеграм.

Източник - Асошиейтед прес