АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Регион в Южна Швейцария отхвърля план за ускорено изграждане на големи соларни паркове по склоновете на алпийските планини

AP News - 11 септември 2023
Работници сглобяват плаващи баржи със соларни панели на „Lac des Toules“, алпийско езеро в Бург-Сен-Пиер, Швейцария, 2019 г. Фото Associated Press

ЖЕНЕВА (AP) — В неделя гласоподавателите в южния швейцарски регион Вале отхвърлиха плана за разрешаване на големи соларни паркове по слънчевите алпийски планински склонове като част от натиска на федералното правителство за разработване на възобновяеми енергийни източници .

Референдумът в кантона Вале се съсредоточи върху икономическите и екологичните интереси в момент, в който опасенията за изменението на климата са все по-големи. На официалния си уебсайт кантонът написа, че 53,94 % от гласувалите са против предложението. Избирателната активност е била 35,72 %.

Гласуването беше забележителен тест за общественото мнение. Съпротивата срещу плана в стил „Не в моя двор“ заради предполагаемото загрозяване на швейцарските планински гледки създаде някои необичайни политически съюзници в алпийската страна.

Отхвърлянето не означава, че соларните паркове ще бъдат напълно унищожени, ако частният сектор иска да ги развива. Но „НЕ“-то постави региона, считан за един от най-слънчевите и най-подходящите за соларни паркове в Швейцария, в неравностойно положение спрямо други, като централната част на Берн Оберланд или източната част на Граубюнден, които се борят за щедро федерално финансиране на подобни проекти. Залогът е до 60 % от финансирането на големи соларни паркове.

Според поддръжниците на идеята Швейцария се възползва от хидроенергията, която е основният й енергиен източник, най-вече през лятото, а високопланинските соларни паркове, разположени над типичната облачна покривка, ще осигурят стабилна алтернатива на възобновяемата енергия през зимата, когато страната трябва да внася електроенергия. Те заявиха, че федералното финансиране би ускорило развитието на слънчевата енергия.

„Чрез гигантските си язовири Вале вече е предоставил голяма част от електроенергията си на страната“, заяви на уебсайта си местният клон на Швейцарската народна партия. „Добавянето на още едно влошаване на околната среда, е неприемливо“.

„Ограбването на нашите Алпи в полза на алчни чуждестранни оператори и техните не по-малко алчни местни филиали може да бъде само злонамерено начинание и да бъде в наша вреда“, се казва още в документа.

Депутатите и длъжностните лица от Вале призоваваха да се гласува „за“ предложението, което изискваше от гласоподавателите да се съгласят с постановление – което регионалният съвет прие с 87-41 гласа през февруари – разрешаващо изграждането на големи соларни паркове, които могат да произвеждат 10 гигаватчаса електроенергия годишно.

Федералният департамент по енергетика изчислява, че в цялата страна са направени около 40-50 предложения за големи соларни паркове.

Като цяло, швейцарските федерални власти са си поставили за цел 2 млрд. гВтч нова слънчева енергия в рамките на законодателството, насърчаващо развитието на слънчевата енергия, прието през септември 2022 г. Някои райони, като например природните резервати, са изключени от възможното развитие.

С оглед на опасенията за изменението на климата и техните толкова известни ледници швейцарските законодатели вече одобриха план, който изисква от Швейцария да постигне „нулеви нетни емисии“ до 2050 г. Освен това бяха заделени повече от 3 млрд. швейцарски франка (около 3,4 млрд. долара), за да се помогне на компаниите и собствениците на жилища да се откажат от изкопаемите горива.

Следвайте „Клуб 24 май“ в Телеграм.

Източник - QZ