АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Орбан: по-малко климатична паника и повече бебета

16 септември 2023

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обвини другите европейски лидери, че всяват страх от заплахата от изменението на климата, като пренебрегват проблема с намаляването на раждаемостта.

„Европа действа от страх, а страхът ни прави пораженци“, заяви десният лидер в четвъртък. „Казваме, че няма бъдеще, и като такова това се превръща в самоизпълняващо се пророчество“.

Унгария е една от редица страни от Централна и Източна Европа, които се опитват да обърнат тенденцията на намаляване на раждаемостта. Във всички страни от Европейския съюз броят на децата на жена е по-малък от 2,1 деца, необходими за поддържане на стабилно население без миграция.

В речта си на двудневната Будапещенска демографска среща на върха – конференция в подкрепа на семейството, организирана от унгарското правителство, Орбан заяви, че „западните елити“ пренебрегват въпроса за демографията, а вместо това са заети с „въглеродни квоти“.

Те изискват от хората да живеят в страх от приближаващия Армагедон„, каза той.

Правителството на Орбан превърна раждаемостта в ключов политически приоритет, като инвестира около 5% от БВП на страната в политики за създаване на семейства, като данъчни облекчения и субсидирани заеми за нови къщи. Коефициентът на раждаемост в Унгария вече не е най-ниският в ЕС, какъвто беше преди десетилетие, а се движи малко над средния за блока.

В четвъртък унгарският лидер засили тези политики, като обяви, че правителството ще намали прага за освобождаване на жените от данъци за цял живот от четири на три деца.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони, която присъства на срещата на върха в Будапеща, похвали усилията на Унгария да насърчава семействата да имат повече деца и предупреди, че демографските промени са екзистенциален риск за страната ѝ.

„Според нас демографията не е просто още един от основните проблеми на нашата нация. Тя е въпросът, от който зависи бъдещето на нашата нация“, каза тя. „Трябва да имаме смелостта да кажем, че прогнозите на демографите за бъдещето са много обезпокоителни.“

От десетилетия в Европа се регистрира раждаемост под нивото на заместване на населението, но това е проблем, който придобива все по-голямо внимание, особено в Силициевата долина. Елон Мъск наскоро похвали усилията на Орбан.

Каталин Новак, президент на Унгария и организатор на конференцията, повтори посланията на Орбан относно погрешните европейски приоритети. Тя заяви, че макар „да се бият тревожни камбани за изменението на климата, на истинския проблем се обръща малко внимание.

Демографската зима се превръща в ледникова епоха„, каза тя.

Източник - Рolitico