АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Китайската икономика е МНОГО ПО-мощна от икономиката на Съединените щати

Елиът Дж. Шухард - 18 септември 2023

САЩ се състезават с Африка за НАЙ-НИСКИЯ стандарт на живот на планетата. Това ще стане ясно до края на десетилетието.

Изображене Global times

Съединените щати имат затруднения, поради използването на щатския долар като световна резервна валута. Тази политика прави твърде скъпо производството в Съединените щати, създавайки хроничен търговски дефицит. Нека сравниме няколко показателя на двете икономики:

Производство на стомана . Китай произвежда ДЕСЕТ ПЪТИ количеството стомана, което произвеждат САЩ.

Съединените щати дори не участват в надпреварата. Към днешна дата – 2023 г. – САЩ произвеждат 15% ПО-МАЛКО стомана, отколкото са произвеждали преди 25 години. Американското производство на стомана е спаднало с 30% от 1970 г.

Тази разлика е важна за националната сигурност. В една конвенционална война между двете страни Китай би погребал САЩ. В началото на юни 2023 г. американски адмирал каза на Конгреса, че Китай може да произведе три военни кораба за времето, необходимо на Съединените щати за производството на един кораб. Адмиралът препоръча на САЩ да обмислят правенето на свои кораби в Япония и Корея.

Автомобилно производство . В областта на автомобилите — Китай е номер едно по износ на автомобили в света. Към юни 2023 г. първите пет износителя на автомобили са Китай, следван от Япония, Германия, Южна Корея и Мексико. САЩ дори не се класират в челната петица.

Съединените щати изнасят по-голямата част от автомобилната си продукция в Мексико в рамките на НАФТА. През 1970 г. те произвеждат почти десет милиона коли годишно. За една седмица, през май 1970 г., САЩ произвеждат 182 332 пътнически превозни средства. Сега Съединените щати произвеждат само малка част от тези числа – около 1,4 милиона превозни средства годишно . Това е спад от 85%, който се дължи на президента Бил Клинтън и неговите приятели на Уолстрийт.

Цифрите се отразяват в намаляващата заетост в американския автомобилен сектор. Детройт премести 360 000 от 390 000 автомобилни работни места извън региона, оставяйки града буквално да се срине. Големи части от града бяха разрушени с булдозери. Бившите американски автомобилни заводи в Детройт сега са ръждясали и изоставени. Същото важи и за бившите американски заводи за стомана в Питсбърг и Гари, Индиана. Изчезнал и ръждясал.

Това, което днес минава за производство на автомобили в Съединените щати, е до голяма степен СГЛОБЯВАНЕ на части, ВНЕСЕНИ от други страни, а именно Мексико, Япония, Тайван, Германия и Китай. Сглобяването не добавя голяма стойност, нито осигурява на САЩ контрол върху важни производствени мощности.

Междувременно Китай бързо забогатява като произвежда автомобили за целия свят- 21,4 милиона коли годишно – два пъти повече от американското производство на пътнически превозни средства през 1970 г. Това е над петнадесет пъти американското текущо производство на автомобили. Освен това превозните средства в Китай са с най-високо качество и се търсят. Четиридесет процента от автомобилите, произведени в Китай са електрически превозни средства.

Фармацевтични съставки. Китай, заедно с Индия, доминират производството на активни фармацевтични съставки (API). За разлика от тях, САЩ внасят поне 80 процента от активните фармацевтични съставки, които консумират. С други думи, Съединените щати вероятно ще имат трудности при производството дори на аспирин. Правителствена комисия наскоро издигна предупредителен флаг по този въпрос. Докладът обаче беше игнориран от американските медии и правителството на САЩ.

Аерокосмически технологии . Нека да разгледаме космическата технология. През 2010 г. президентът Обама беше в Пекин, обещавайки да сътрудничи за трансфера на американски технологии в Китай. Това, което стана надмина и най-смелите очаквания на Обама. Днес Китай има способността да произвежда големи търговски самолети като Boeing 747. Той постепенно придобива останалите технологии, необходими за производството на този тип самолети, което му позволява да се конкурира с Boeing и GE Aerospace.

Китай наскоро построи своя собствена космическа станция. Съединените щати споделят обща космическа станция с Европа. След като закриха програмата си за космически совалки, Съединените щати нямаха начин да откарат астронавти до космическата станция. Трябваше да разчитат на руски ракети в продължение на почти десетилетие.

В момента Съединените щати се опитват да изпратят човек обратно на Луната. Въпреки това, предвид атрофията на американската индустриална база от 1970 г. насам, това може да се окаже трудна задача за Съединените щати. Китай, от друга страна, изглежда готов да бъде следващата страна, която ще изпрати човек на Луната. Китай наскоро постави марсоход на тъмната страна на Луната, нещо, което Съединените щати никога не са правили. Имат планове да пратят човек на Луната до края на това десетилетие.

Редкоземни минерали. Редкоземните минерали са необходими за производството на магнити за електрически превозни средства и вятърни турбини и екрани за мобилни телефони.

През 1974 г. Съединените щати произвеждат 78% от световното производство на редкоземни минерали. През 2017 г. не произвеждат нищо. Те затвориха мините си и предпочетоха да внасят минералите.

Днес Китай контролира по-голямата част от световната верига за доставки на тези видове минерали. Китай контролира 89% от световния капацитет за начално производство натези минерали, 90% от световния рафиниращ капацитет и 92% от глобалното производство на магнити. Китай също така добива голям процент от редкоземните минерали в света.

Към 2023 г. Съединените щати са отворили отново една мина и сега доставят 14% от световното производство. Въпреки това, както беше посочено по-горе, Съединените щати като цяло нямат възможност да обработват минералите. Повечето от американската продукция се продава в Китай за преработка там.

Облекло и мебели. Китай също така доминира в традиционните индустрии, които остават от съществено значение за всяко качество на живот. Например Китай има способността да тъче платове и да прави дрехи в големи количества. Освен това има голяма индустрия за производство на мебели.

Ситуацията е много различна в Съединените щати. През 70-те години на миналия век Съединените щати произвеждат по-голямата част от собствените си дрехи. Тези производства вече са изчезнали. Днес Съединените щати внасят 98% от своите дрехи. През ковид годините стана ясно, че САЩ нямат възможност за масово производство на маски за лице. Това не се е променило. Всички големи американски производители на дънки затвориха своите американски фабрики до началото на 2000-те години. Същото важи и за бившата мебелна индустрия на Америка. Фабриките като цяло ги няма, заменени от вносни стоки.

Национална самодостатъчност. От 50-те години на миналия век Китай постоянно преследва цел за национална самодостатъчност в производството на основни и значими стоки. Днес Китай може да произвежда почти всичко, от което се нуждае, с изключение на най-модерните компютърни чипове. Скоро ще може да прави и такива. Все повече Китай решава зависимостта си от близкоизточния петрол, като получава петрол от Русия.

Междувременно американските бизнес лидери изразяват презрение към идеята за самодостатъчност, наричайки тези идеи остарели. Президентите Клинтън, Буш II и Обама оставиха нацията си зависима от световните блага, без възможност да плаща за тях. Днес Съединените щати внасят 50% от своите плодове и зеленчуци, 99% от своите дрехи, почти всичките си компютри, телевизори и мобилни телефони, почти всичките си фармацевтични съставки. Това е пример за провал.

Съединените щати се хвалят със своите „вериги за доставки“. Самохвалството е друг начин да се каже: „Не можем да го направим“. Виждаме това лошо планиране в непрекъснато намаляващия индустриален капацитет на Съединените щати. През 1977 г. Съединените щати разполагат с 192 индустриални предприяия, в които работят повече от 5000 души. До 2007 г. този брой е спаднал до само 49.

От 2000 г. насам САЩ са затворили повече от 80 000 фабрики. Това води до военна и икономическа слабост от страна на Съединените щати. Като се имат предвид днешните ресурси, няма възможен начин Съединените щати да възпроизведат възможностите, които са имали за индустриално производство по време на Втората световна война.

Военни технологии. Разликата в двете икономики започва да се проявява във военните технологии. Сега Китай изпреварва Съединените щати във военно отношение по отношение на броя на корабите и размера на своята армия. В една конвенционална война Китай би победил решително Съединените щати на азиатски театър.

Китай може да произвежда свръхзвукови крилати ракети, които се движат със скорост 11 пъти по-висока от скоростта на звука. Съединените щати нямат възможност да ги произвеждат. Под въпрос е дали САЩ могат да прихванат свръхзвукова ракета. През май 2023 г. Китай публикува проучване за военни игри, в което се твърди, че може да потопи по-голямата част от американския флот край бреговете им само със 100 свръхзвукови ракети.

Междувременно Съединените щати възложиха на външни изпълнители части от отбранителната си база, което поставя под въпрос колко дълго те могат да водят конвенционална война. Например, съвременните оръжия изискват традиционен „черен барут“, за да могат да бъдат задействани. Според последните съобщения в новините Съединените щати са имали само ЕДНА фабрика, която може да произвежда черен барут. Тя изгоря и не беше заменена с новаа от началото на 2023 г. Съединените щати сметнаха, че е по-лесно просто да внасят черен барут от други нации.

Доскоро усъвършенстваните чипове, необходими за американските изтребители F-22, се произвеждаха САМО в Тайван , регион, който е част от Китай и в момента е в гражданска война с континентален Китай. Не е ясно дали Съединените щати са успели да преместят машините за производство на чипове в Америка до днес. Усилията му да премести тайванските съоръжения за производство на чипове в Съединените щати бяха посрещнати със закъснение и невъзможност да се намерят квалифицирани хора в Съединените щати.

В момента Съединените щати са изправени пред години на забавяне в производството на оръжия за войната в Украйна. Затова те в момента говорят за внос на оръжия от Южна Корея за използване във войната в Украйна.

Мозъчен тръст във Вашингтон наскоро съобщи, че на Съединените щати ще са необходими пет години, за да попълнят запасите си от 155-милиметрови артилерийски снаряди, поради влошената им индустриална база. За да се справят с изоставането в производството, Съединените щати предоставят техническите данни за артилерийския снаряд на Австралия, така че Австралия да може да произвежда снарядите вместо това.

Търговски баланс. Търговският баланс обобщава колко успешна е една икономика. Китай има годишен търговски излишък от около 750 милиарда долара. Съединените щати имат годишен търговски дефицит от близо 1 трилион долара. Това означава, че китайският юан вероятно ще поскъпне, докато щатският долар ще падне.

Към момента доларът се крепи на използването му като световна резервна валута. Хората се нуждаят от долари, за да купуват петрол. Това е на път да се промени, което ще създаде значителни проблеми за Съединените щати.

Очаквайте големи промени в Съединените щати през следващите две години. Ако Съединените щати не преобразуват доброволно цените на стоките към друга световна валута, щатският долар ще падне драстично, когато проектът за нова световна валута бъде осъществен от БРИКС. Последствията от това могат да бъдат опустошителни в Съединените щати. Къде бихте предпочели да живеете – в страна, пълна с търговски центрове или в страна, която може да произвежда машини?

Накратко, Съединените щати се състезават с Африка за НАЙ-НИСКИЯ стандарт на живот на планетата. Това ще стане ясно до края на десетилетието.

Източник - Quora