АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Хуманитарният империализъм създаде либийския кошмар

Крис Хеджис - 18 септември 2023
Бизнесът процъфтява – от Mr. Fish

Военната намеса на НАТО в Либия през 2011 г., която свали режима на Муамар Кадафи, доведе до хаотична и убийствена провалена държава. Либийците плащат ужасяваща цена за тази катастрофа.

„Дойдохме, видяхме, той умря“, известната шега на Хилари Клинтън , когато Муамар Кадафи, след седем месеца бомбардировки на САЩ и НАТО, беше свален от власт през 2011 г. и убит от тълпа, която го содомизираше с щик. Но Кадафи няма да е единственият, който ще умре.

Либия, някога най-проспериращата и една от най-стабилните страни в Африка, страна с безплатно здравеопазване и образование, право на дом за всички граждани, субсидирано електричество, вода и бензин, заедно с най-ниската детска смъртност и най-висок живот очакваната продължителност на континента, заедно с един от най-високите нива на грамотност, бързо бе разпокъсана на воюващи фракции. Понастоящем има два съперничещи режима, които се борят за контрол в Либия, заедно с набор от измамнически милиции.

Хаосът, последвал намесата на Запада, доведе до това, че оръжия от арсеналите на страната наводниха черния пазар, като много от тях бяха заграбени от групи като Ислямска държава. Гражданското общество спря да функционира. Журналистите заснеха изображения на мигранти от Нигерия , Сенегал и Еритрея , бити и продавани като роби, за да работят на полета или на строителните обекти. Инфраструктурата на Либия, включително нейните електрически мрежи, водоносни хоризонти, петролни полета и язовири, изпадна в окаяно състояние. И когато проливните дъждове от бурята Даниел — климатичната криза е още един подарък за Африка от индустриализирания свят — затрупа два порутени язовира, водни стени с височина 20 фута се спуснаха надолу, за да наводнят пристанището Дерна и Бенгази, оставяйки до 20 000 мъртви според Абдулменам Ал-Гаити, кмет на Дерна и около 10 000 изчезнали.
„Разпокъсаността на механизмите за управление на бедствия и реагиране при бедствия в страната, както и влошаващата се инфраструктура, изостриха огромността на предизвикателствата. Политическата ситуация е двигател на риска“, каза професор Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация.
……………
Промяната на западния режим, извършена в името на правата на човека съгласно доктрината R2P (Отговорност за защита), унищожи Либия – както направи с Ирак – някога единна и стабилна нация. Жертвите на наводненията са част от десетките хиляди либийски мъртви в резултат на нашата „хуманитарна интервенция“, която направи помощта при бедствия несъществуваща. Ние носим отговорност за продължителното страдание на Либия. Но след като посеем хаос в страна в името на спасяването на нейните преследвани – независимо дали са преследвани или не – ние забравяме, че съществуват.

Карл Попър в „Отвореното общество и неговите врагове“ предупреждава срещу утопично инженерство, масивни социални трансформации, почти винаги имплантирани със сила и водени от онези, които вярват, че са носители на единствената истина. Тези утопични инженери извършват цялостно унищожаване на системи, институции и социални и културни структури в напразни усилия да постигнат своята визия. В този процес те демонтират самокоригиращите се механизми на постепенна и частична реформа, които са пречка за тази грандиозна визия. Историята е пълна с убийствено утопично социално инженерство – якобинците , комунистите, фашистите и сега, в нашата епоха, глобалистите или неолибералните империалисти.

Либия, подобно на Ирак и Афганистан, стана жертва на самозаблудите, разпространявани от хуманитарни интервенционисти – Барак Обама, Хилари Клинтън, Бен Роудс, Саманта Пауър и Сюзън Райс. Администрацията на Обама въоръжи и подкрепи бунтовническа сила, за която вярваше, че ще изпълни заповедите на САЩ. Обама в неотдавнашен пост призова хората да подкрепят хуманитарните агенции за облекчаване на страданията на народа на Либия, призив, който предизвика разбираема реакция в социалните медии.
Няма официални данни за жертвите в Либия, които са резултат пряко или косвено от насилието в Либия през последните 12 години. Това се влошава от факта, че НАТО не успя да разследва жертвите в резултат на седеммесечните бомбардировки на страната през 2011 г. Но общият брой на убитите и ранените вероятно е десетки хиляди. Action on Armed Violence регистрира „8 518 смъртни случая и наранявания от експлозивно насилие в Либия“ от 2011 г. до 2020 г., 6 027 от които са цивилни жертви.
…………..
„Либийската икономика е ударена от [гражданската война], пандемията от COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна“, съобщи Световната банка през април тази година. „Нестабилността на страната има широкообхватно икономическо и социално въздействие. БВП на глава от населението е намалял с 50 процента между 2011 г. и 2020 г., докато можеше да се увеличи с 68 процента, ако икономиката беше следвала тенденцията си отпреди конфликта“, се казва в доклада. „Това предполага, че доходът на глава от населението в Либия би могъл да бъде 118 процента по-висок без конфликта. Икономическият растеж през 2022 г. остана нисък и нестабилен поради свързани с конфликт прекъсвания в производството на петрол.“
………….
Мизерията и касапницата, които се развихриха от разпокъсана Либия, бяха отприщени в името на демократизацията, изграждането на нация, насърчаването на върховенството на закона и човешките права.
Претекстът за нападението беше, че Кадафи се канеше да започне военна операция за избиване на цивилни в Бенгази, където бунтовническите сили бяха завзели властта. Имаше толкова основа, колкото и обвинението, че Саддам Хюсеин притежава оръжия за масово унищожение, още един пример за утопично социално инженерство, оставило над един милион иракчани убити и още милиони прогонени от домовете си.

Кадафи – когото интервюирах в продължение на два часа през април 1995 г. близо до изкормените останки от дома му, който беше бомбардиран от американски военни самолети през 1986 г. – и Хюсеин бяха мишена не заради това, което направиха на собствения си народ, въпреки че и двамата можеха да бъдат брутални. А защото техните нации имаха големи запаси от петрол и бяха независими от западния контрол. Те предоговориха по-благоприятни договори за своите страни със западните производители на петрол и възложиха петролни договори на Китай и Русия. Кадафи също даде достъп на руския флот до пристанището на Бенгази.

Имейлите на Хилъри Клинтън, получени чрез искане за свобода на информацията и публикувани от WikiLeaks, също разкриват опасенията на Франция относно усилията на Кадафи да „предостави на франкофонските африкански страни алтернатива на френския франк (CFA)“. Сидни Блументал, дългогодишен съветник на Клинтън, съобщи за разговорите си с офицери от френското разузнаване относно мотивите на френския президент Никола Саркози, главният архитект на атаката срещу Либия. Блументал пише, че френският президент се стреми към „по-голям дял от либийския петрол“, увеличаване на френското влияние в региона, подобряване на вътрешнополитическото му положение, повторно утвърждаване на френската военна мощ и край на опитите на Кадафи да измести френското влияние във „франкофонския Африка.”
…………
Саркози, който беше осъден по два отделни случая на корупция и нарушаване на законите за финансиране на кампании, е изправен пред исторически процес през 2025 г. за предполагаемо получаване на милиони евро в тайни незаконни дарения за кампания от Кадафи, за да подпомогне успешната му кандидатура за президент през 2007 г.

Това бяха истинските „престъпления“ в Либия. Но истинските престъпления винаги остават скрити, прикрити с натруфена реторика за демокрация и човешки права.

Американският експеримент, изграден върху робството, започна с геноцидна кампания срещу индианците, която беше изнесена във Филипините и по-късно в държави като Виетнам. Разказите, които си разказваме за Втората световна война, до голяма степен за да оправдаем правото си да се намесваме по целия свят, са лъжа. Съветският съюз беше този, който унищожи германската армия много преди да акостираме в Нормандия. Бомбардирахме градове в Германия и Япония, убивайки стотици хиляди цивилни. Войната в южната част на Тихия океан, където един от чичовците ми се биеше, беше зверска, характеризираща се с яростен расизъм, осакатяване, изтезания и рутинни екзекуции на затворници. Атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки бяха впечатляващи военни престъпления.

САЩ рутинно унищожават демокрации, които национализират американски и европейски корпорации като в Чили, Иран и Гватемала, заменяйки ги с репресивни военни режими. Вашингтон подкрепи геноцида в Гватемала и Източен Тимор. Той обхваща престъплението на превантивната война. Има малко в нашата история, което да оправдае твърдението за уникални американски добродетели.
Кошмарите, които организирахме в Ирак, Афганистан и Либия, се минимизират или игнорират от пресата, докато ползите са преувеличени или изфабрикувани. И тъй като САЩ не признават Международния наказателен съд, няма шанс някой американски лидер да бъде подведен под отговорност за своите престъпления.
Защитниците на човешките права се превърнаха в жизненоважно зъбно колело в имперския проект. Разширяването на властта на САЩ, твърдят те, е сила за добро. Това е тезата в книгата на Саманта Пауър „Проблем от ада: Америка и ерата на геноцида“. Те подкрепят доктрината R2P, единодушно приета през 2005 г. на Световната среща на върха на ООН. Съгласно тази доктрина от държавите се изисква да зачитат човешките права на своите граждани. Когато тези права са нарушени, тогава суверенитетът се анулира. На външни сили е позволено да се намесват. Мигел д’Еското Брокман, бивш президент на Общото събрание на ООН, предупреди през 2009 г., че R2P може да бъде злоупотребено с „за оправдаване на произволни и селективни намеси срещу най-слабите държави“.

„След края на Студената война идеята за правата на човека е превърната в оправдание за намеса на водещите световни икономически и военни сили, преди всичко на Съединените щати, в страни, които са уязвими на техните атаки“, пише Жан Брикмонт в „Хуманитарен империализъм: Използване на правата на човека за продажба на война“. „До нахлуването на САЩ в Ирак [една] голяма част от левицата често беше съучастничка в тази идеология на намеса, откривайки нови „Хитлери“, когато възникна необходимост, и заклеймявайки антивоенните аргументи като умиротворяване по модела на Мюнхен през 1938 г.“

Кредото на хуманитарната намеса е избирателно. Състраданието се проявява към „ достойните “ жертви, докато „недостойните“ жертви се игнорират. Военната намеса е добра за иракчани, афганистанци или либийци, но не и за палестинци или йеминци. Човешките права са уж свещени, когато се говори за Куба, Венецуела и Иран, но са без значение в нашите офшорни наказателни колонии, най-големия открит затвор в света в Газа или нашите гъмжащи от дронове военни зони. Преследването на дисиденти и журналисти е престъпление в Китай или Русия, но не и когато мишените са Джулиан Асандж и Едуард Сноудън.

Утопичното социално инженерство винаги е катастрофално. Създава вакуум във властта, който увеличава страданието на онези, които утопистите твърдят, че защитават. Моралният банкрут на либералната класа, който описвам в „Смъртта на либералната класа“, е пълен. Либералите са проституирали своите предполагаеми ценности на Империята. Неспособни да поемат отговорност за касапницата, която причиняват, те крещят за още разрушения и смърт, за да спасят света.

Източник - The Chris Hedges Report