АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски: Световният ред ерозира пред очите ни

28 септември 2023

Част първа

Световният ред ерозира пред очите ни, на фона на постепенно ескалиращото напрежение, което води до често неуловими процеси за анализаторите, в това число и от Великите сили, като вътрешнополитическите, които могат да предизвикат сътресения и да доведат до нови бури.

В тези смутни времена се ражда един нов международен ред, но какъв, предстои да видим.

САЩ не успяха да спрат възхода на Китай, нито с кризата от 2008 г., нито с последвалите цветни революции и войни в страни, доставчици на основни суровини за Китай, нито с Ковид пандемията.

Преминаването на икономиките на „военни релси” говори, че се намираме в предвоенна фаза, в началото на края на подготвителния период, който няма да е кратък и да се надяваме, че няма да ескалира в трета световна война, защото изходът от нея не е желан и от двете страни.

Случилото се в Кавказ беше напълно очаквано (като част от дъгата на нестабилност около американските противници, сред които и Иран – единствената връзка на Армения с външния свят). В този геополитически конфликт са въвлечени много повече противници от отразените по нашите медии.  

Последното се отнася и за срещата на Г20, по време на която бе прокарана идея, за която също нищо не се спомена – тунел между Бомбай и Хайфа (нов транспортен коридор, който да свърже Индия и чрез нея страните от Югоизточна Азия с Близкия изток, включително Израел, и Европа – б. р.), конкурентен на Един пояс, един път, който Китай ще се опита да спре с помощта на Сирия.

Срещата между САЩ и бившите съветски средноазиатски републики, форматът 5+1 с обещания за инвестиции… – това са само част от нещата в борбата за съюзници, която отвори широка врата пред страните от Глобалния юг.

Всичко това ще изправи страните, включително България пред редица предизвикателства и въпроси, на които ще трябва да отговорим от гл.т. на националния си интерес, а не само въз основа на съюзнически задължения, защо решенията, които предстои да взимат водещите страни в един разширяващ се ЕС, по думите на Макрон, „няма да са толкова морални”.   

Докладът на френските и немските експерти относно реформите в ЕС, на който също никой в България не обърна внимание, но от него стават ясни истинските мотиви, заради които не ни приемат в Шенген и еврозоната.

Част втора

Валентин Радомирски: Глобализацията в икономически план ще продължи, но се отрича в политически план

„Коалицията на нежелаещите” – страните от Глобалния юг не желаят да се примирят с често променящи се, двулични правила; с хегемонията на Запада, с извличането на свръхпечалби от всички страни; Съпротивата ще бъде все по-голяма. Русия предложи нова система за сигурност в Европа, която да отчита и техните интереси, но тя беше отхвърлена с насмешка.

Глобализацията ще продължи – глобализмът (като политически проект) се отрича. Светът – двуполюсен или многополюсен; Кои държави ще успеят да сформират полюси?

Надпреварата във военните технологии – капанът на Тукидид – опасност от отчаяни действия на глобалния капитал;

Африка: Франция губи влияние. Нещата между партньорите (Франция-САЩ) не са толкова идилични, колкото ни се представят. Всеки гледа своите интереси, което трябва да се усвои и от българските политици.

Интересите на САЩ в Черно море; Турция – екзистенциалната опасност за България.

Многото интереси в Кавказ, който е близко до нас;

За самоцензурата на дипломатите, която е много опасна.

Украйна: 2024 г. е решаваща. Изтощението във войната е път към реализма;

След войната ще има друг свят.

Следвайте „Клуб 24 май“ в Телеграм.

Източник - Поглед инфо