АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Дали Америка е на ръба на колапса поради неустойчива икономика?

Елиът Дж. Шухард - 09 октомври 2023

Да, Съединените щати може да колабират през следващите няколко години.

Това се дължи на начина, по който е изградена световната икономика в момента.

Съединените щати се възползват от притежаването почти на монопол върху продажбата на петрол от Близкия изток. С други думи, ако искате да купувате петрол от по-голямата част от Близкия изток, първо трябва да придобиете щатски долари, за да го направите.

Този квазимонопол създава огромно търсене на щатския долар. Всъщност повече от половината от търсенето на долари е за петрол от Близкия изток.

Характерно за всички монополи е, че те са нестабилни. Те трябва да бъдат задържани със сила, обикновено това става чрез законите на дадена държава. В този случай петролният монопол се поддържа от военната мощ на Съединените щати.

Америка е на ръба да загуби петролния монопол. Китай и Русия в момента организират съюз с цел извършване на международна търговия във валута, различна от щатския долар. Този съюз, известен като БРИКС ще контролира повече от половината от световното производство на петрол.

Когато БРИКС започне да плаща петрола във валута, различна от щатския долар световното търсене на долара ще се срине, заедно със стойността на долара.

Това е най-важното, ако стойността на долара падне с 50% – което е предвидимо – цената на бензина в Съединените щати ще се удвои. Ако стойността на долара падне с 80%, цената на бензина в Съединените щати ще се увеличи с 500% до около 18 долара за галон. Това лесно може да се случи за една нощ.

Ако цените на бензина се повишат до $10 или $12 за галон в Съединените щати, правителството на Съединените щати може да се провали. Подобна ситуация вероятно ще изисква военно положение в Съединените щати, ако правителството оцелее.

Съединените щати и техните медии не се подготвят за тази възможност. Те игнорират ситуацията. Това дава свобода на Китай и Русия да унищожат икономиката на САЩ чрез новия съюз БРИКС.

Америка трябва да уважава Китай и Русия. БРИКС скоро ще включва 66% от световното население. Америка  със само 4% от световното население  има малък шанс.

Елиът Дж. Шухард е американски юрист, коментатор, предприемач

Източник - Quora