АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Палестинският народ се опитва да изпрати послание на Саудитска Арабия и на БРИКС

Елиът Дж. Шухард - 09 октомври 2023
Фото usfunds.com

С други думи, сделката ще подкрепи петродолара и ще даде възможност на Съединените щати да продължат да печатат долари. Съединените щати правят това, за да забавят отхвърлянето на долара в света чрез БРИКС.“

Ще се отрази ли изненадващото нападение на палестински бойци срещу Израел на потенциалното саудитско споразумение с Израел?
Изненадващото нападение е опит на палестинците да предотвратят сключването на мирно споразумение между Израел, Съединените щати и Саудитска Арабия.

Съгласно предложеното споразумение Съединените щати ще предоставят ядрени технологии на Саудитска Арабия. Освен това ще създадат военен съюз със Саудитска Арабия, подобен на НАТО. За да успокои израелските опасения, Саудитска Арабия ще признае Израел, а Израел вероятно ще положи известни усилия да помогне на палестинския народ.

Голямата част от сделката, която медиите обикновено отказват да обсъждат, е, че Саудитска Арабия ще продължи да продава петрол само за долари. С други думи, сделката ще подкрепи петродолара и ще даде възможност на Съединените щати да продължат да печатат долари. Съединените щати правят това, за да забавят отхвърлянето на долара в света чрез БРИКС.

Палестинците са загрижени, че предложената сделка със Саудитска Арабия ще продължи тяхното пленничество в Газа и на Западния бряг, тъй като Съединените щати биха могли да използват допълнително напечатаните долари, за да подкрепят Израел.

Палестинският народ се опитва да изпрати послание на Саудитска Арабия и на БРИКС да не правят бизнес с Израел и САЩ. Техният метод е подобен на офанзивата „Тет“, която виетнамският народ използва, за да промени световното мнение през 1968 г. Тази изненадваща атака каза на света, че виетнамският народ не е съгласен с американската окупация на Виетнам. По същия начин народът на Палестина казва на света, че той също е против продължаващата окупация.

Интересно е да се види дали Саудитска Арабия ще продължи с предложената сделка. Саудитска Арабия очевидно симпатизира на палестинския народ и иска да му помогне. Нападението срещу Израел вероятно ще засили исканията на Саудитска Арабия за защита на палестинския народ при такива преговори. Ако това стане, атаката може да доведе до провал на преговорите.

Ще бъде интересно да видим как ще протекат преговорите. Решението на Саудитска Арабия ще определи темпа на спад на петродолара и на американската военна мощ.

Елиът Дж. Шухард е американски юрист, коментатор, предприемач

Източник - Quora