АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Срив на шекела и борсата в условията на война: икономиката пророкува черни дни

09 октомври 2023

Срив на шекела и борсата в условията на война: икономиката пророкува черни дни
Доларът и еврото се засилват значително спрямо израелската валута, Банката на Израел публикува извънредно изявление

Шекелът рязко отслабва спрямо водещите валути – на фона на операцията „Железни мечове“, която навлиза в третия си ден, и срива на индексите на фондовата борса в Тел Авив. В отговор на ситуацията Банката на Израел обяви спешен план за продажба на чуждестранна валута на стойност 30 млрд. шекела сутринта на 9 октомври. „Ще действаме на валутния пазар толкова дълго, колкото е необходимо, за да смекчим колебанията на шекелите и да осигурим ликвидност“, се казва в изявление на централната банка.
Когато валутната търговия бе възобновена в понеделник, 9 октомври, доларът поскъпна с 1,3% до 1:3,90 шекела. Еврото също се засили значително, преминавайки границата от 1:4,10 шекела.
Ден по-рано търговията на фондовата борса в Тел Авив приключи с резки спадове на всички водещи индекси. Така Тел Авив-35 се срина с 6,47%, ТА-125 – с 6,69%, ТА-90 – със 7,89%. Композитният индекс на банките се срина с 8,7 %.
Началото на търговията на 9 октомври беше отложено с около 10 минути поради значителните спадове на индексите по време на електронната търговия. Според правилата, ако съставният индекс на 35 водещи компании (ТА-35) спадне с 8%, се обявява половинчасова пауза в търговията.

Откриването на борсата се забави с около 10 минути с оглед на значителния спад преди търговията. Ако спадът надхвърли 12 на сто – търговията се спира до края на деня.
Икономистите обясняват, че по-нататъшното отслабване на шекела ще доведе до поскъпване на вносните продукти, което ще ускори инфлацията и ще наложи повишаване на сконтовия лихвен процент. Пазарната несигурност е следствие от несигурността в сферата на сигурността. Колкото по-дълго се проточи войната, толкова по-сериозни ще бъдат икономическите щети.

Източник - Вести Израел