АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Възможно ли е САЩ да избегнат спада в стандарта си на живот през следващите години?

Елиът Дж. Шухард - 13 октомври 2023

Малко вероятно е Съединените щати да успеят да избегнат значителен спад в стандарта си на живот през следващите десет години.

За да стане това те първо трябва да решат проблема с годишния си търговски дефицит от почти 1 трилион долара годишно. Това се равнява на около 3000 долара годишно за всеки човек, живеещ в Съединените щати.

След това Съединените щати трябва да се справят с лихвите по държавния си дълг от над 33 трилиона долара. Тази сума расте много бързо поради увеличенето на лихвените проценти в Съединените щати. Голям процент от федералните приходи сега е посветен просто на плащането на лихви по държавния дълг. Всъщност Съединените щати сега харчат ПОВЕЧЕ за лихви по дълга, отколкото за национална отбрана.

Единственият начин да обърнем тези числа е да ДЕВАЛВИРАМЕ долара. Девалвацията ще оскъпи вноса в САЩ. Тя също така ще улесни американския износ като го направи по-евтин за хората, живеещи в чужбина. Това е класическото – и като цяло единственото  решение за справяне с търговски дефицит.

Девалвацията ще бъде необходима, защото останалият свят скоро вече няма да приема американски долари. Съединените щати ще бъдат принудени да търгуват с реални активи, за да получат стоки в близко бъдеще.

Девалвацията може да се извърши постепенно или с внезапен спад. Смятам, че 33% девалвация ще бъде МИНИМАЛНО възможната за решаването на проблема с надценената валута на Америка.

Спад от 33% в стойността на долара ще повиши цената на бензина в САЩ 1,5 пъти или до около 5 долара за галон. Спад от 50% на стойността на долара ще удвои цените на всичко в Съединените щати – приблизително за една нощ. Това ще увеличи цената на бензина до около 7 долара за галон в страната. В Лос Анджелис бензинът ще се увеличи от сегашната си цена от 5 долара за галон до около 10 долара за галон.

Както можете да видите, американците ще трябва да затегнат здраво  коланите си, за да се справят с проблемите на своята икономика през следващото десетилетие. Това е възможно най-добрият сценарий.

По-вероятният сценарий обаче е твърдо приземяване, включващо насилие и хаос в Съединените щати.

Мои колеги американци – вашето правителство, медии, военни и икономисти ви провалиха. Мислете сами. Времето изтича.

Източник - Quora