АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

проф. Петко Тодоров - 31 октомври 2023

Подходящ повод за някои изживяващи се като родолюбци да се разщъкат из държавата, наречена България и да приказват за нейното славно минало. Може и някоя сълза да пуснат – позволено е. Но за настоящето не намират думи.

Защото в днешния ден човешката природа е обидена, унизена и смазана от низки страсти. Нарушен е естественият имунитет и причина за това е моралното падение и прогоненият дух. Народът е преживявал такива кризи и в миналото, но е съзнавал, че в самата криза има възможност за спасение, стига да се появят народните будители, стига да се вслушаме в откровенията им.

И не е вярно, че днес нямаме нужда от будители, както някои проповядват. Всички познаваме будителите от историята на България, от оставеното за поколенията духовно наследство.

Познаваме и наши съвременици – учители, артисти, писатели, учени… Всички те са духовни хора, дейността и общуването им са облъхнати от мъдрост. И това са множеството народни будители, които трудно си пробиват път сред чалга културата и масовата организирана посредственост.

Имаме нужда от тях, защото те ни възпитават с онази мъдрост, която откриваме в бъларската духовност, в съчиненията на първите свети отци на Българската православна църква и в творенията на големите ни творци в литературата, изкуството и науката. Те ни спасяват от нашето невежество, от пороците ни, подхранвани и възпитавани от пошлостите на едно уж задоволено общество.

Следвайте „Клуб 24 май“ в Телеграм.

Източник - Фейсбук