АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Заселнически колониализъм

Ейс Телин - 31 октомври 2023

Това, което се случва днес и през последните 100 години в Палестина, е в съответствие с историята на Запада от последните 500 години, пише читател на „Consortium News“.

Ако сте объркани или просто не знаете много за Палестина/Израел, разгледайте създаването на Израел през 1948 г. и идеологията на ционизма.

От самото начало ционизмът е бил и си остава западен колониален проект. Като религиозен националистически проект върху палестинска земя ционизмът следва западната традиция на заселническия колониализъм. Неспособността на американците да разберат собствената си история като заселническо колониално общество ограничава възможността да се разберат основите на това, което се случва в Палестина през последните сто години.

Същите хора, които днес остават неутрални, следват същата традиция като всички, които са останали неутрални през стотиците години, в които европейците са колонизирали „Америка“, Австралия, Нова Зеландия и части от Азия и Африка, като са изтребвали местното население. Това, което се случва днес и през последните 100 години в Палестина, е в съответствие с историята на Запада през последните 500 години.

В Америка е имало идеология, която много добре обобщава колониализма на заселниците – „manifest destiny“, идеята, че е божествено провидение белите европейци да донесат цивилизация на „диваците“. В Декларацията за независимост любимецът на либералите Томас Джеферсън нарича коренните народи „безмилостни индиански диваци“.

Това, което Израел прави днес, е в много по-малък мащаб от онова, което британците и американците са правили с коренното население на този континент в продължение на повече от 300 години. Това, което и ционизмът, и „manifest destiny“ предлагат на хората, е подкупът от земя и богатство. Хората имат дълга история на търговия с почтеността си срещу малко земя и богатство.

Тази история на превъзходството на белите е трудна за побеждаване, защото е изградена върху сътрудничеството между работническата класа и управляващата класа. Превъзходството на бялата раса е най-крайната форма на междукласовата солидарност. Палестинците водят антиколониална борба, това е, което толкова много хора не разбират.

Тук, в Калифорния, геноцидът над коренното население е погребан и не се преподава в училищата. Първите осем губернатори подкрепят и финансират кампании за лов на индианци в периода 1849-1873 г. „Бащата-основател“ на Калифорния, първият губернатор Питър Хардеман Бърнет, казва: „Войната за изтребление ще продължи да се води между расите, докато индианската раса не изчезне„. Следващите седем губернатори, сред които и Лиланд Станфорд, съименник на прочутия университет, подкрепят политиката на изтребление, кампаниите за лов на индианци и насилието на отмъстителите, за да могат белите заселници да „проявят съдбата си“.

Последното нещо, което трябва да направите, е да останете неутрални. Запазването на неутралитет е мълчаливо одобрение на статуквото. Само ако издигнем гласа си, можем да постигнем промяна. Не се страхувайте от отпор, това означава, че си вършите работата. Не се страхувайте от мълчаливото съучастие, това означава, че пламъкът на душата ви може да бъде угасен.

Ейс Телин
Форест Нолс, Калифорния

Източник - Consortium News