АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Първият телевизионен геноцид

31 октомври 2023

Израел продължава масовите убийства на невинни палестински граждани, като в сряда бомбардира бежанския лагер Джабали северно от град Газа. Историята е свидетел на множество геноциди. Но това е първият геноцид, който се предава по телевизията.

Това е поглед назад от съвременната публика към древната история, старозаветно клане в реално време.

До момента 100 души са загинали, 300 са ранени, а стотици други са затрупани в развалините. Ал Джазира съобщава, че шест израелски бомби са ударили лагера, в който на един квадратен километър са струпани повече от 100 000 хиляди бежанци. Израел твърди, че при нападението са били убити 50 бойци на Хамас.

Джабали е най-големият бежански лагер в Газа, създаден през 50-те години на миналия век. Това е четвъртият път, в който Израел нанася удари по лагера от 7 октомври насам. Той се смята за крепост на Хамас. Първата интифада започва там през 1987 г.

Мадс Гилберт, норвежки лекар, който се е грижил за ранените в Газа при предишни израелски атаки, в коментар за Al Jazeera нарече това „масово убийство“ и поиска да знае защо Джо Байдън не спира убийствата. Това може би е най-тежкото убийство по време на почти едномесечната война на Израел срещу Газа.

Гледайте прякото предаване на Al Jazeera за нападението.

Следвайте „Клуб 24 май“ в Телеграм.

Източник - Consortium News