АНАЛИЗИ > СТАТИИ
САЩ подготвят общественото мнение за смяната на Нетаняху

Лукас Лейрос де Алмейда - 05 ноември 2023

Очевидно е, че Бенямин Нетаняху не се ползва с доверие в израелското правителство. В допълнение към политическия натиск, на който е подложен във вътрешен и международен план, дори неговите съюзници сега изглежда дават ясно да се разбере, че с политическата му стабилност е свършено и че няма надежда за устойчиво бъдеще на неговото правителство.

В неотдавнашно изявление по време на среща със съветници в Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън разкри, че според него дните на израелския му партньор са преброени. Той се съмнява в способността на Нетаняху да преодолее последиците от сериозната криза в израелската политика и сигурност, независимо от изхода на конфликта.

Всъщност очевидно политическото оцеляване на Нетаняху е повтаряща се тема в Белия дом след последното пътуване на Байдън до Тел Авив. Според съобщенията американският президент дори е поискал от Нетаняху сериозно да обмисли „поуките“ от последните събития, за да ги предаде на евентуален наследник – което е равносилно на това да се каже, че израелският лидер няма шанс да остане на власт за дълго.

Лесно е да се разберат причините за този политически песимизъм по отношение на Нетаняху. Със задълбочаването на политическата криза в Израел Нетаняху все по-често става обект на критики. В нито един от възможните сценарии за развитие на конфликта израелският лидер не изглежда имунизиран срещу гнева на опозицията. Ако той ескалира атаките, ще бъде обвинен в престъпления срещу човечеството. Ако намали военната интензивност, ще бъде обвинен в небрежност. И дори да победи палестинската съпротива и да постигне целите си възможно най-ефективно, той пак ще бъде критикуван, че не е успял да предотврати събитията от 7 октомври, които бяха деморализиращ исторически позор за Израел.

Коментирайки тази тема, Хагар Чемали, бивш служител на Съвета за национална сигурност и на Министерството на финансите, заяви пред медиите :

„Дори най-добрият сценарий за Израел в тази война вероятно няма да задържи Нетаняху на власт, защото ужасът от терористичната атака на 7 октомври ще остане и защото много израелци вече приписват проблема със сигурността директно на политиката на Нетаняху (…). И обратното, дори ако войната се проточи или ако се отворят други фронтове (…), все още смятам, че Нетаняху е на път да си отиде, защото израелците вече публично се питат дали той наистина е правилният човек , не само за да спечели тази конкретна битка срещу Хамас, но и по-широката война за мирен и сигурен Израел“.

Положението на Нетаняху изглежда още по-сложно, като се имат предвид многото разногласия, които съществуват между него и служителите му от разузнаването и отбраната. Неотдавна Нетаняху публикува противоречиво съобщение по този случай.

„В нито един момент министър-председателят Нетаняху не е бил предупреждаван за военните намерения на Хамас. Напротив, всички служители по сигурността, включително ръководителят на армейското разузнаване и ръководителят на Шин Бет, смятаха, че Хамас е възпрян и заинтересован от споразумение“, можем да прочетем в съобщението.

Изглежда ясно, че в настоящата ситуация Нетаняху създава повече вражди, отколкото съюзи. И това няма да се промени скоро, тъй като конфликтът е с тенденция към значителна ескалация. С оглед на загубите, понесени от ЦАХАЛ по време на маломащабните му наземни набези в ивицата Газа, и възможността за пряка намеса на Хизбула и други групировки от оста на съпротивата, натискът върху Нетаняху само ще се засилва и все повече израелци ще гледат на него като на слаб лидер, неспособен да гарантира националната сигурност.

В същото време трябва да се помни, че Байдън и Нетаняху никога не са били големи приятели. Сегашният американски президент, макар и поддръжник на Израел, е свързан с друго крило на политическия ционизъм – по-„ляво“ крило, пристрастно към глобалистките програми и идеологията на „будителите“, – докато Нетаняху е по-близо до американските републиканци, след като беше голям съюзник на Тръмп. Очевидно е, че по време на война тези различия се пренебрегват, поради което Байдън безусловно подкрепя Израел. Въпреки това е напълно предвидимо, че правителството на демократите ще си сътрудничи с опозицията на Нетаняху, за да го замени възможно най-бързо.

Както винаги се случва преди важни събития като смяната на държавен глава, общественото мнение вече е предварително подготвено. Целта на западните медии, които разкриват разговорите в Белия дом за Нетаняху, е да покажат, че промяната е на път да се случи всеки момент. По този начин е възможно да се даде положителен отговор на противниците на Нетаняху и едновременно с това да се подготвят останалите му поддръжници за една „неизбежна“ съдба.

Източник - Réseau Internationa