АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Джо Байдън: най-добрият приятел на организираната престъпност

Мерил Матюс - 09 ноември 2023
Група хора, които твърдят, че са от Индия, седят на сянка на граничната стена, докато чакат да бъдат прибрани от граничния патрул, след като са преминали през оградата в сектора Тусон на американско-мексиканската граница, вторник, 29 август 2023 г., в Националния паметник на кактусите Орган Пайп близо до Луквил, Аризона. Митническата и гранична защита на САЩ съобщава, че Сектор Тусон е най-натовареният район на границата от 2008 г. насам поради това, че трафикантите рязко насочват мигрантите от Африка, Азия и други места през някои от най-пустите и опасни райони на границата в Аризона. (AP Photo/Matt York)

Дали някой от президентите на САЩ е направил повече за разширяване на влиянието, приходите и корупцията на латиноамериканските картели, трафикантите на хора и организираната престъпност от Джо Байдън? Почти чувам техните викове „Viva, el Presidente!“ и „Vivan a las fronteras abiertas!“. (Да живеят отворените граници!)

Ето заглавието от скорошен доклад на Wall Street Journal: „Контрабандата на мигранти в САЩ е процъфтяващ бизнес.“ Наистина е така. Данните на Митническата и гранична защита на САЩ твърдят, че през фискалната 2023 г. (която се води от октомври до септември) са регистрирани 2,48 милиона „срещи на югозападната сухопътна граница“.

Това е рекорд, макар и не много по-голям от фискалната 2022 г., когато броят на срещите е бил 2,379 милиона. За фискалната 2021 г. те бяха 1,735 милиона. Това са 6,6 милиона срещи на югозападната граница през трите години на Байдън на поста. 

За разлика от това, между 2014 и 2019 г. броят на срещите варира от 415 000 до 569 000. Понякога е по-добре да не си номер 1.

Милиони мигранти, които изминават хиляди километри на север през Южна и Централна Америка и Мексико, създават нови огромни възможности за организираната престъпност. Както съобщава „Дневник“, „броят на мигрантите, пристигащи в САЩ, които преминават през пролива Дариен (в Панама) тази година, е нараснал до рекордните 449 653 души към вторник“. Всеки мигрант плаща поне 350 долара само за да бъде преведен през прохода.

Има и още: „Американски и колумбийски следователи твърдят, че Кланът на Гълф – група, съставена от бивши паравоенни и бунтовнически бойци, участвали в дългия граждански конфликт в Колумбия – получава голяма част от тези такси.“ Картелите контролират повечето от маршрутите, започващи в Южна Америка и завършващи на южната ни граница, или вземат част от парите от онези групи, които контролират определени райони. 

Свързаната с правоприлагащите органи работна група по въпросите на имиграцията наскоро публикува документ, в който се твърди, че преди картелите са се занимавали предимно с незаконен трафик на наркотици. Това се е променило. „Сега картелите разполагат с екипи, специализирани в логистиката, транспорта, наблюдението и други, в резултат на което приходите им достигат 13 млрд. долара. Според служител на Службата за имиграция и митнически контрол на САЩ „[с]амостоятелният брой на хората, които искат да преминат, превръща контрабандата на мигранти в неустоим печеливш бизнес за някои картели“.

Колко големи са картелите в наши дни? Според ново проучване, публикувано в списание Science, картелите, в които работят около 150 различни групи, са се превърнали в петия по големина работодател в Мексико. Така че политиките на Байдън създават работни места!

Когато мигрантите се придвижват към границата, те дават хиляди долари, което увеличава приходите и влиянието на картелите. Тези, които не могат да платят, могат да бъдат принудени да улеснят незаконния трафик на наркотици на картелите или да бъдат изправени пред насилие или смърт. След това картелите разпространяват тези пари, като купуват влияние, услуги и корупция в голяма част от Латинска Америка и дори в САЩ

Трудно е да виним мигрантите, които се надяват на възможности и по-добър живот, че се опитват да стигнат до Щатите. Повечето от тях идват от държави с депресивни икономики или от провалени държави в Латинска Америка, но все по-често и от Русия, Африка и Азия.

Ако южната граница действително бъде затворена за нелегална имиграция и федералното правителство е решено да спре потока, броят на мигрантите ще намалее значително. Но мигрантите знаят, че границата е отворена, независимо от това, което служителите на Байдън казват на медиите. Мигрантите претендират за убежище и дори ако огромното мнозинство от тях са икономически имигранти, които не отговарят на изискванията на действащите закони на САЩ за предоставяне на убежище, вероятно ще им бъде позволено да останат с години, преди да бъдат разгледани техните случаи. 

Но не постави ли Байдън вицепрезидента Камала Харис за отговорна за справяне с първопричините за незаконната имиграция? Да, и миналата година тя твърдеше, че е постигнала напредък, но никой не ѝ вярва. Факт е, че именно политиката на Байдън за отворени граници е основната причина за масовия приток.

Байдън създаде и Съвета на САЩ по въпросите на транснационалната престъпност, за да засили борбата на правителството срещу световните престъпни организации. Но „Далас Морнинг Нюз“ съобщава, че „не можем да намерим доказателства, че съветът е провел поне едно заседание от създаването си в края на 2021 г. или че е съобщил публично план или стратегия“.

За да свържем точките, политиката на Байдън за отворени граници доведе до преминаването на милиони икономически мигранти през южната граница. Картелите, които контролират голяма част от територията, през която преминават мигрантите, виждат в този поток огромна финансова възможност и се възползват от нея. Притокът на милиарди долари нови приходи помогна на картелите да разширят незаконния си трафик на наркотици, корупцията и други престъпни дейности, като същевременно подкопа много от латиноамериканските правителства, както и постави предизвикателства пред щатските и местните власти в САЩ.

Така че, докато Байдън обикаля страната и се опитва да убеди американците, че неговата политика е укрепила икономиката, няма да му се налага да убеждава картелите на юг от границата. Те никога не са имали толкова добри условия.

Мерил Матюс е научен сътрудник в Института за политически иновации в Далас, Тексас.

Източник - The Hill